Húszméteres lángok Herenden Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Húszméteres lángok Herenden

Írta:  8200 Veszprém szeptember 26 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Tűz keletkezett egy bútorgyártó csarnokban Herenden, a vasúti átjáró után hétfőn délelőtt. Sikerült eloltani a tűzet. 

A lángok hamar továbbterjedtek az épületben, ahol rengeteg éghető anyagot tároltak, a közel kétezer négyzetméteres épület teljes terjedelmében húszméteres, hatalmas lángokkal ég - közölte a katsztrófavédelem. 

A tűz egyelőre folyamatosan terjed, a nagy erőkkel a helyszínre riasztott tűzoltók nyolc vízsugárral dolgoznak a továbbterjedés megakadályozásán. A helyszínre Veszprémről, Ajkáról és Balatonfűzfőről összesen öt tűzoltórajt, valamint két vízszállítót és egy magasból oltani képes létrás szert riasztottak, valamint a helyszínen van a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a mobil labor is.

 

Frissítve:

Több órás megfeszített munkával, habosított vízsugarak segítségével oltották el a tűzoltók a herendi vasútállomás közelében még délelőtt kigyulladt 2000 négyzetméteres bútorgyártó csarnokot.

Veszprémből, Balatonfűzfőről és Ajkáról vonultak tűzoltóegységek a helyszínre, Veszprémből, Ajkáról és Pápáról az oltóvizet szolgáltató vízszállítók érkeztek, a munkálatokat egy magasból oltani képes létrás szer is segítette és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

A mobil labor méréseket végzett, amelyek nem mutattak ki veszélyes anyagokat a levegőben.

Az oltást az épületben tárolt rengeteg éghető anyag és a nagy füst nehezítette. A habosított vízsugarakkal végül a matracok tüzét is sikerült megfékezni, így a tűz más épületekre nem terjedt át. A tűz által nem érintett anyagokat ezekben a percekben is folyamatosan mentik az épületből, a tűzben senki sem sérült meg.

A műveleti szolgálat tűzvizsgálati eljárás keretein belül vizsgálja a tűz keletkezésének okát és körülményeit. Az utómunkálatok több órát vesznek igénybe.

Ezt már olvasta!?

Megyei ifjúsági versenyt tartottak a katasztrófavédelemnél

A megmérettetésen elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adtak a résztvevők.

Elhunyt Háromszéki Péter

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy társulatunk tagja, Háromszéki Péter 2016. május 20-án, 74 éves korában elhunyt - közölte a Petőfi Színház.

Különleges környezetórát tartottak a Rózsában

Az elmélet mellett gyakorlati tapasztalatokat is szerzhettek a gyerekek a parkgondozással kapcsolatban. 

Megújult a katasztrófavédelem vészhelyzeti applikációja

A könnyebb és egyszerűbb felhasználást tűzte ki célul a fejlesztés.

Az elmúlt hónapok munkájának köszönhetően a VÉSZ – veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás – immár több lehetőséggel és megújult külsővel áll a régi és az új felhasználók rendelkezésére.

A katasztrófavédelem 2013 novemberében indította útjára veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatását, az applikáció üzemszerű tesztidőszaka 2014 januárjában fejeződött be, azóta élesben fut, és több mint 53 ezer felhasználó töltötte le - közölte a katasztrófavédelem. 

 

Az elmúlt hónapokban zajló fejlesztésnek köszönhetően egy a mai kor elvárásainak megfelelő, a korábbinál jóval több funkcióval rendelkező mobilalkalmazás született. Az előző applikációhoz képest komoly újítás, hogy a híreket frissíteni lehet, így az elhúzódó eseményekről készített tudósítások sokkal áttekinthetőbbé, könnyebben nyomon követhetővé válnak. Lehetőség lesz az egyes híreket másokkal megosztani, így azok a családtagok, barátok és ismerősök is értesülhetnek a fontosabb eseményekről, akik nem felhasználói a VÉSZ alkalmazásnak. Várhatóan elsősorban az újságírók munkáját könnyíti majd meg, hogy a tűzoltói beavatkozást igénylő eseményeket az eddiginél többféle kategóriába lehet sorolni. Szintén újdonság, hogy külön aloldalon jelennek meg a meteorológiai riasztásokról szóló hírek, így a felhasználó az alkalmazás többi részétől függetlenül eldöntheti, kíván-e értesülni a veszélyes időjárási jelenségekről. A katasztrófavédelem és a Terrorelhárítási Központ együttműködése alapján az alkalmazás révén a lakosság azonnal értesülhet a TEK hasznos közlendőiről, biztonságot érintő információkról, esetleges veszélyhelyzetekről. Mindemellett új külsőt is kapott, a szó szoros értelmében színesebb lett az applikáció, ami a látvány mellett a könnyebb eligazodást is segíti.

A megújult alkalmazás Androidon a 4.0 operációs rendszertől, iOS operációs rendszerű okostelefonokon pedig 9.0-tól, valamint táblagépeken érhető el július 10-től, ettől a naptól a korábbi verzióra már nem érkeznek új hírek.

Azokon a készülékeken, amelyeken már fut a VÉSZ korábbi változata, frissítés szükséges. A megújult alkalmazás VÉSZ néven található meg a Google Play, illetve az Apple Store áruházban, és díjmentesen tölthető le azon készülékekre is, amelyekre ezidáig még nem telepítették az applikáció korábbi verzióját. 

Megújult a központi kollégium

Összesen 200 millió forintos pályázati forrásból szépült meg a Veszprémi Tankerület két intézménye, a központi középiskolai kollégium és a Bárczi Gusztáv speciális iskola. 

Na-Bed