Körültekintésre int a katasztrófavédelem

Írta:  8200 Veszprém október 27 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Sokan nemcsak a temetőkben, hanem otthonaikban is gyertyagyújtással emlékeznek szeretteikre.

Mindenszentek idején és az azt követő Halottak napján általános szokás, hogy gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek köztünk. Sokan nemcsak a temetőkben, hanem otthonaikban is gyertyagyújtással emlékeznek szeretteikre, emellett egyre gyakoribb az év ezen időszakában a halloweeni töklámpás készítése is. Sajnos nem telik el év anélkül, hogy a tűzoltókat ne riasztanák temetőtüzekhez, vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott.

Veszprém megyében is számos esetben előfordult már, hogy olyan káreseményhez riasztották a tűzoltókat, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoztak tüzet. Az esetek többségében a gyors beavatkozás miatt csak kisebb, néhány ezer forintos kár keletkezik, azonban a felügyelet nélkül hagyott gyertya okozta tűz egy egész épület megsemmisüléséhez is vezethet.

A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek. A káresetek elkerülése érdekében tanácsos a temetőben csak mécsestartóban lévő mécsest meggyújtani, a Halloween alkalmából készített töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat pedig olyan biztonságos helyre rakni, ahol nincsenek a közelben gyúlékony anyagok.

10 jó tanács:

  • Ne hagyjunk a lakásban gyertyát vagy mécsest őrizetlenül, akkor sem, ha otthon tartózkodunk!
  • Gyertyát ne vízzel oltsunk!
  • Mécsest, gyertyát tűzálló tálban, alátéten helyezzünk el, távol függönytől, terítőtől, bútoroktól!
  • Ügyeljünk arra, hogy a meggyújtott mécsesek, gyertyák ne borulhassanak föl, szélvédett helyen legyenek, a kipattanó szikra ne érintkezhessen gyúlékony anyaggal!
  • Művirágból vagy szárított virágból készült koszorú tűzveszélyes!
  • A temetői hulladékot vigyük a kijelölt gyűjtőhelyre!
  • Tartsunk a sírhelyek közelében kannában vagy műanyag flakonban vizet!
  • Kisgyermekre ne bízzuk a gyertyák, mécsesek meggyújtását!
  • Ne rakjunk gyertyát ablakba, polcokra!
  • Az egymás mellé helyezett gyertyák, mécsesek, koszorúk között tartsunk kellő távolságot!

Ezt már olvasta!?

Fokozottan figyeljünk a tűzgyújtás szabályaira!

Minden nyáron vannak olyan napok, amikor a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás következtében fokozott tűzveszély alakul ki hazánkban.

14 bemutatót hirdetett meg a Veszprémi Petőfi Színház

A jövő évad első bemutatója a Nyitott ablak című zenés játék lesz Szilágyi Tibor rendezésében – hangzott el a teátrum hétfői sajtótájékoztatóján.

Lezuhant egy fiú egy tizenhat méter magas sziklafalról a Bakonyban vasárnap délután, súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

Januártól még nem kötelező a Cégkapu

Januártól még nem kötelező a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezeteknek.

Szegeden lett bajnok a Veszprém

A címvédő MVM Veszprém nyerte a férfi kézilabda NB I 2015/16-os idényét.

Na-Bed