72 óra alatt tizenhárom ittas vezető Fotó: police.hu

72 óra alatt tizenhárom ittas vezető

Írta:  8200 Veszprém március 06 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az elmúlt hétvégén a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknél három járművezetőnél merült fel az ittasság gyanúja megyénkben.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a rendőrök 2017. március 3-án 0 órától 2017. március 5-én 24 óráig hat személyi sérüléssel járó és kilenc anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknél három járművezetőnél merült fel az ittasság gyanúja.

A Veszprém megyei rendőrök tíz járművezetővel szemben büntetőeljárást, három járművezetővel szemben pedig közigazgatási eljárást indítottak, mert igazoltatásuk során az alkoholteszteres vizsgálat pozitív értéket mutatott.

Az ittas vezetés és a bódító szer hatása alatt való járművezetés negatív hatást gyakorol a közlekedés biztonságára és a vezetés minőségére. Az ittas vezetők - a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően - általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Ennek oka, hogy a szeszesital (valamint a kábítószer) fogyasztásának számos olyan hatása van, amely korlátozza vagy teljességgel lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

Az ittas járművezetés elkövetésével a járművezető nemcsak önmagát veszélyezteti, hanem esetleges utasait, és a közlekedés más résztvevőit is. 

Ezt már olvasta!?

Tartsuk szem előtt az alternatív közlekedési lehetőségeket

Ismét csatlakozott Veszprém az Európai Mobilitási Hét programjaihoz, amit szeptember 16. és 22. között tartanak meg.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán páros mozi belépőket nyerhetnek.

Mi lesz a fiatalokkal?

A 18-40 éves korosztályban minden harmadik ember gondolkodik azon, hogy más országban folytatja az életét. 

Mintegy 31 milliárd forintos árbevételt ért el a Fornetti

Továbbra is dinamikus, évi 5-6 százalékos bővülésre számítanak.

Na-Bed