Előzzük meg a szabadtéri tűzeseteket

Írta:  8200 Veszprém április 05 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az elmúlt héten összesen tizenöt alkalommal kellett a tűzoltóknak szabadtéri tűzesetnél beavatkozni.

A tűzesetek döntő többsége emberi gondatlanság miatt alakult ki - közölte a katasztrófavédelem honlapján. A kevés csapadék és az egyre növekvő napi átlaghőmérséklet hatására a gondozatlan földterületek, nádasok, valamint út menti árokpartok könnyen lángra kapnak. Az elmúlt héten szinte minden nap be kellett avatkozniuk a Veszprém megyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóknak szabadtéri tűzeseteknél.

A tüzek keletkezésének hátterében 99%-ban emberi mulasztás és figyelmetlenség áll. Esetenként nem is gondoljuk, hogy egy autóból kihajított cigarettacsikkből vagy egy nem megfelelően eloltott tüzelésből milyen komoly természeti károk keletkezhetnek az év ezen időszakában.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden szabadtéren keletkezett tűzről részletes jegyzőkönyvet vesz fel a helyszínen, illetve vizsgálatot indít a tűzeset körülményeinek feltárása érdekében.
Amennyiben a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüzet emberi mulasztás okozta, a tulajdonos tűzvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető.

Fontos kiemelni, hogy továbbra is érvényben van a március 3-án elrendelt országos tűzgyújtási tilalom, amelynek értelmében tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon egyaránt.

Természeti, valamint anyagi értékeink védelme közös érdekünk, ezért a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hatályos jogszabályok és intézkedések betartására kéri a lakosságot.

Ezt már olvasta!?

2023-ban adhatják át az új völgyhidat

A tervek szerint az új híd 332 méter hosszú és 30 méter széles lesz, kétoldali kerékpáros sávval, gyalogjárdával.

Csökken a betegek száma

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány.

Országszerte 360 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak

Többek között elakadt, karambolozó vagy árokba csúszott járműveket kellett menteniük.

Nyolcan haltak meg a közutakon a hosszú hétvégén

59-en súlyosan, 158-an könnyű sérülést szenvedtek.

Évente hat kiló zöldséget és gyümölcsöt dob ki egy ember

A pultokra kitett hibátlan gyümölcsök rászoktatták az embereket arra, ami nem szép, az nem ehető.

Bakony Média névjegykártya