Tartsunk tűzoltó készüléket az autónkban Fotó: katasztrófavédelem

Tartsunk tűzoltó készüléket az autónkban

Írta:  8200 Veszprém július 21 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Mi tegyünk ha kigyulladt az autónk? Hogyan előzhetjük meg?

A legtöbben a nyári időszakot választják hosszabb idejű szabadság eltöltésére, amelyek keretében az átlagosnál többször, illetve hosszabb távokra utaznak. Nagyon fontos, hogy útjainkat mindig kellő alapossággal tervezzük meg, valamint, hogy magunkat, illetve a gépjárművünket is készítsük fel a hosszú útra. Az alábbi cikkben a gépjárművek tüzeinek megelőzése, valamint azok bekövetkezése kapcsán elvégzendő legfontosabb feladatokat gyűjtötte össze a katasztrófavédelem.

A perzselő hőség nem csak szervezetünket, de a gépjárműveket is fokozottan igénybe veszi.

Abban az esetben, ha túlterhelődik a motor vagy valamilyen elektromos meghibásodás történik, előfordulhat, hogy lángra kap a járművünk. Ezeknek a tüzeknek a megfékezéséhez ajánlott a következő hasznos tanácsokat betartani.

Lehetőség szerint tartsunk a gépjárműben tűzoltó készüléket! Magyarországon ugyan nem kötelező tartozéka az autóknak, azonban számos más európai országban (például: Görögország, Románia, Bulgária, Belgium) a kötelező felszerelés része kell, hogy legyen. Minden egyes tüzet a kezdeti fázisában lehet a leghatékonyabban eloltani, így éppen a jármű vezetője mentheti meg legeredményesebben saját járművét, ha van kéznél az oltásra alkalmas eszköz.

Abban az esetben, ha csak füstölést tapasztalunk, először áramtalanítsuk járművünket. Ezt legegyszerűbben az akkumulátor saruinak eltávolításával tehetjük meg, így az elektromos rendszerek további működését megszüntetjük. Egyes járművek esetében, egy a motortérben elhelyezett gombbal is végrehajthatjuk az említett folyamatot.

Természetesen a gépjárművekben keletkezett tüzek esetében is az emberi élet védelme a legfontosabb, ennek értelmében csak akkor kezdjük meg az anyagi javak megmentését, ha kellő bizonyossággal meggyőződtünk a gépjárműben utazók biztonságáról. 

Ezt már olvasta!?

Iskolák újulnak meg

Közel 1 milliárd forint értékben indulhatnak el beruházások a Veszprémi Tankerületi Központhoz tartozó 4 iskolában.

Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkentette bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

Kerékpáros verseny a megye útjain

Idén ötödször lesz magyarországi szakasza Veszprém és Pápa között a “Carpathian Couriers Race” elnevezésű, több fordulós országúti kerékpárversenynek 2018. április 28-án, szombaton.

Május elején nyitnak az új üzletek Veszprémben

Itt a teljes lista, ezek a boltok várják a vásárlókat a Tesco új üzletsorán.

Több mint 110 éves melegrekord dőlt meg az éjszaka

Még sosem volt ilyen enyhe az éjszaka február 4-én.

Na-Bed