Tartsunk tűzoltó készüléket az autónkban Fotó: katasztrófavédelem

Tartsunk tűzoltó készüléket az autónkban

Írta:  8200 Veszprém július 21 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Mi tegyünk ha kigyulladt az autónk? Hogyan előzhetjük meg?

A legtöbben a nyári időszakot választják hosszabb idejű szabadság eltöltésére, amelyek keretében az átlagosnál többször, illetve hosszabb távokra utaznak. Nagyon fontos, hogy útjainkat mindig kellő alapossággal tervezzük meg, valamint, hogy magunkat, illetve a gépjárművünket is készítsük fel a hosszú útra. Az alábbi cikkben a gépjárművek tüzeinek megelőzése, valamint azok bekövetkezése kapcsán elvégzendő legfontosabb feladatokat gyűjtötte össze a katasztrófavédelem.

A perzselő hőség nem csak szervezetünket, de a gépjárműveket is fokozottan igénybe veszi.

Abban az esetben, ha túlterhelődik a motor vagy valamilyen elektromos meghibásodás történik, előfordulhat, hogy lángra kap a járművünk. Ezeknek a tüzeknek a megfékezéséhez ajánlott a következő hasznos tanácsokat betartani.

Lehetőség szerint tartsunk a gépjárműben tűzoltó készüléket! Magyarországon ugyan nem kötelező tartozéka az autóknak, azonban számos más európai országban (például: Görögország, Románia, Bulgária, Belgium) a kötelező felszerelés része kell, hogy legyen. Minden egyes tüzet a kezdeti fázisában lehet a leghatékonyabban eloltani, így éppen a jármű vezetője mentheti meg legeredményesebben saját járművét, ha van kéznél az oltásra alkalmas eszköz.

Abban az esetben, ha csak füstölést tapasztalunk, először áramtalanítsuk járművünket. Ezt legegyszerűbben az akkumulátor saruinak eltávolításával tehetjük meg, így az elektromos rendszerek további működését megszüntetjük. Egyes járművek esetében, egy a motortérben elhelyezett gombbal is végrehajthatjuk az említett folyamatot.

Természetesen a gépjárművekben keletkezett tüzek esetében is az emberi élet védelme a legfontosabb, ennek értelmében csak akkor kezdjük meg az anyagi javak megmentését, ha kellő bizonyossággal meggyőződtünk a gépjárműben utazók biztonságáról. 

Ezt már olvasta!?

Csúcstechnológiákra épülő növénytudományi központ létesül Keszthelyen

Csúcstechnológiákra épülő növénytudományi tudás- és szolgáltató központ K+F infrastruktúrájának fejlesztésére nyert támogatást a Pannon Egyetem keszthelyi kampusza.

Megújult a katasztrófavédelem vészhelyzeti applikációja

A könnyebb és egyszerűbb felhasználást tűzte ki célul a fejlesztés.

Az elmúlt hónapok munkájának köszönhetően a VÉSZ – veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás – immár több lehetőséggel és megújult külsővel áll a régi és az új felhasználók rendelkezésére.

A katasztrófavédelem 2013 novemberében indította útjára veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatását, az applikáció üzemszerű tesztidőszaka 2014 januárjában fejeződött be, azóta élesben fut, és több mint 53 ezer felhasználó töltötte le - közölte a katasztrófavédelem. 

 

Az elmúlt hónapokban zajló fejlesztésnek köszönhetően egy a mai kor elvárásainak megfelelő, a korábbinál jóval több funkcióval rendelkező mobilalkalmazás született. Az előző applikációhoz képest komoly újítás, hogy a híreket frissíteni lehet, így az elhúzódó eseményekről készített tudósítások sokkal áttekinthetőbbé, könnyebben nyomon követhetővé válnak. Lehetőség lesz az egyes híreket másokkal megosztani, így azok a családtagok, barátok és ismerősök is értesülhetnek a fontosabb eseményekről, akik nem felhasználói a VÉSZ alkalmazásnak. Várhatóan elsősorban az újságírók munkáját könnyíti majd meg, hogy a tűzoltói beavatkozást igénylő eseményeket az eddiginél többféle kategóriába lehet sorolni. Szintén újdonság, hogy külön aloldalon jelennek meg a meteorológiai riasztásokról szóló hírek, így a felhasználó az alkalmazás többi részétől függetlenül eldöntheti, kíván-e értesülni a veszélyes időjárási jelenségekről. A katasztrófavédelem és a Terrorelhárítási Központ együttműködése alapján az alkalmazás révén a lakosság azonnal értesülhet a TEK hasznos közlendőiről, biztonságot érintő információkról, esetleges veszélyhelyzetekről. Mindemellett új külsőt is kapott, a szó szoros értelmében színesebb lett az applikáció, ami a látvány mellett a könnyebb eligazodást is segíti.

A megújult alkalmazás Androidon a 4.0 operációs rendszertől, iOS operációs rendszerű okostelefonokon pedig 9.0-tól, valamint táblagépeken érhető el július 10-től, ettől a naptól a korábbi verzióra már nem érkeznek új hírek.

Azokon a készülékeken, amelyeken már fut a VÉSZ korábbi változata, frissítés szükséges. A megújult alkalmazás VÉSZ néven található meg a Google Play, illetve az Apple Store áruházban, és díjmentesen tölthető le azon készülékekre is, amelyekre ezidáig még nem telepítették az applikáció korábbi verzióját. 

Lángok csaptak fel a bécsi parlament tetőszerkezetén péntek reggel, az oltásban hetven tűzoltó vett részt, senki nem sérült meg.

Új globális hulladékkezelési stratégiát hirdetett a Coca-Cola

Új globális hulladékkezelési stratégiát hirdetett pénteken a Coca-Cola, a világ legnagyobb üdítőital-gyártója.

Jól halad az építkezés

Várhatóan már 2018 márciusától használhatják az erre közlekedők a 8. sz. főút Várpalotát délről elkerülő szakaszát.

Na-Bed