Tartsunk tűzoltó készüléket az autónkban Fotó: katasztrófavédelem

Tartsunk tűzoltó készüléket az autónkban

Írta:  8200 Veszprém július 21 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Mi tegyünk ha kigyulladt az autónk? Hogyan előzhetjük meg?

A legtöbben a nyári időszakot választják hosszabb idejű szabadság eltöltésére, amelyek keretében az átlagosnál többször, illetve hosszabb távokra utaznak. Nagyon fontos, hogy útjainkat mindig kellő alapossággal tervezzük meg, valamint, hogy magunkat, illetve a gépjárművünket is készítsük fel a hosszú útra. Az alábbi cikkben a gépjárművek tüzeinek megelőzése, valamint azok bekövetkezése kapcsán elvégzendő legfontosabb feladatokat gyűjtötte össze a katasztrófavédelem.

A perzselő hőség nem csak szervezetünket, de a gépjárműveket is fokozottan igénybe veszi.

Abban az esetben, ha túlterhelődik a motor vagy valamilyen elektromos meghibásodás történik, előfordulhat, hogy lángra kap a járművünk. Ezeknek a tüzeknek a megfékezéséhez ajánlott a következő hasznos tanácsokat betartani.

Lehetőség szerint tartsunk a gépjárműben tűzoltó készüléket! Magyarországon ugyan nem kötelező tartozéka az autóknak, azonban számos más európai országban (például: Görögország, Románia, Bulgária, Belgium) a kötelező felszerelés része kell, hogy legyen. Minden egyes tüzet a kezdeti fázisában lehet a leghatékonyabban eloltani, így éppen a jármű vezetője mentheti meg legeredményesebben saját járművét, ha van kéznél az oltásra alkalmas eszköz.

Abban az esetben, ha csak füstölést tapasztalunk, először áramtalanítsuk járművünket. Ezt legegyszerűbben az akkumulátor saruinak eltávolításával tehetjük meg, így az elektromos rendszerek további működését megszüntetjük. Egyes járművek esetében, egy a motortérben elhelyezett gombbal is végrehajthatjuk az említett folyamatot.

Természetesen a gépjárművekben keletkezett tüzek esetében is az emberi élet védelme a legfontosabb, ennek értelmében csak akkor kezdjük meg az anyagi javak megmentését, ha kellő bizonyossággal meggyőződtünk a gépjárműben utazók biztonságáról. 

Ezt már olvasta!?

Cholnoky Jenőnek állítottak emléket

Emlékkövet és emléktáblát avattak Cholnoky Jenőnek a Magyar Turista Egyesület egykori elnökének a Csatár-hegyi kilátó melletti pihenőnél.

Kis népszámlálást tart a KSH

Közel egymillió embert keresnek meg október 1. és november 8. között.

Veszélyes gyerekjátékokat vontak ki a forgalomból

A fogyasztóvédelmi hatóság 38 gyerekgondozási cikket, játékot, etetőszéket vont ki a forgalomból, húszat pedig a vásárlóktól is visszahívott.

Tízezernél is többen indulhatnak az idei Balaton-átúszáson

Tízezernél is több indulót várnak a szervezők idén a 35. Balaton-átúszásra, amelyet július elsejére hirdettek meg.

Így változtak a kéménysepréssel kapcsolatos szabályok

A kéményseprői közfeladat átvételének napján elindult a katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenységét bemutató honlap.

Na-Bed