Az otthon veszélyes üzem Fotó: katasztrófavédelem

Az otthon veszélyes üzem

Írta:  8200 Veszprém április 11 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az elmúlt évek statisztikai adataira támaszkodva kijelenthető, hogy a legtöbb tűzeset otthon következik be - olvasható a katasztrófavédelem figyelmeztetésében. 

Érdemes elgondolkodnunk, hogy vajon valóban elég elővigyázatosak vagyunk-e mindennapi életünkben, a házkörüli és barkácsolási munkáink során - javasolják. 

A tűzmegelőzés és a tűzoltás elválaszthatatlan egymástól. Az ember a munkahelyén, de már a gyermek az óvodában, az iskolában, kötött fegyelmezett magatartást kell, hogy tanúsítson. Ezek a kötöttségek nyilván bizonyos mértékben megterhelők lehetnek és érezhetjük úgy, hogy egy kicsit lazítani kell, amit hol máshol, ha nem a saját lakásában tehet meg az ember? Általánosságban elmondható, hogy munkahelyen általában tudjuk a tűzmegelőzési szabályokat, azonban a lakásban ez nem annyira köztudott, ezért most kiemelten az otthoni tűzesetek és azok megelőzésével foglalkozunk.

Elektromos dolgoknál különösen oda kell figyelni. A vasaló is egy hőtermelő berendezés, és azon kívül, hogy a hálózatot terheli, önmaga is jelentős veszélyforrás. Nagyon fontos, hogy hová helyezzük. A kenyérpirító, a kávéfőző és az elektromos főzőlap alá mindig tegyünk hő-, és tűzálló alátétet. Ne használjunk olyan készüléket, melynek kopott, repedezett vagy megtört a védőrétege. Ismernünk kell, és be kell tartanunk a gépek, berendezések, eszközök és anyagok működtetésére, használatára vonatkozó tűzmegelőzési szabályokat. Csak kifogástalan állapotú berendezéseket használjunk! Kismegszakítókat, olvadó betéteket túlbiztosítani, patkolni szigorúan TILOS! Elektromos berendezések tüzének oltását csak áramtalanítás, a hálózati csatlakozás megszüntetése után szabad elkezdeni. Szerencsére a mai készülékek lényegesen jobb műszaki állapotúak, mint mondjuk a húsz évvel ezelőtti társaik.

Természetesen a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés ellenére is történhetnek balesetek, ezért nagyon fontos hogy legyen menekülési tere a családnak, melyet minden családtag ismer (pl. fürdőszoba). Ha bent rekedtünk az égő lakásban, menjünk be ebbe a térbe, és vizes törölközőkkel zárjuk le a füst útját az ajtónyíláson! Ismerje a család a lakásból, lakóépületből való biztonságos menekülés útvonalát. A lakás elhagyása esetén lehetőleg gondoskodni kell a gáz-, és vízcsapok elzárásáról, az elektromos áram főkapcsolójának lekapcsolásáról. Égő csukott ajtajú helyiséget felnyitni, zárt helyen levő tüzet megközelíteni csak a nyílászáró óvatos nyitásával, annak takarásában szabad. Sohase menjünk vissza égő házba! A tűzoltókészülék lakásban nem kötelező, de rendkívül célszerű beszerezni. Napjainkban már egy igen széles palettáról választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet, így a vízzel oltótól kezdve a gáz-, a hab-, és mindenféle más tűzoltókészülékig bármelyik beszerezhető. Forgalmaznak olyan tűzoltókészülékeket is, amelyek direkt a konyhába, a háziasszonyoknak készül. Mindenképpen ajánlott egy ilyen szaküzlet felkeresése, ahol a szakemberektől nagyon sokat lehet tanulni.

Fontos az is, hogy ismerjük a tűzesetekkel, a tűz oltásával kapcsolatos kötelezettségeinket, és ezeket gyermekeink is ismerjék. Aki tüzet, vagy annak közvetlen veszélyét észleli köteles jelezni a tűzoltóságnak. Tűzjelzéskor a következőket kell közölni: A tűz pontos helyét, mi ég, mi van veszélyeztetve; emberi élet van-e veszélyben, a jelző neve és a jelzésre használt készülék hívószáma.

Ezt már olvasta!?

Egy óra alatt mintegy 40-50 milliméternyi eső hullott vasárnap délután a megye északi részére.

Ököllel rendezte a közlekedési vitáját

Közúti veszélyeztetés és közlekedés biztonság elleni bűntett miatt indított nyomozást egy 42 éves férfi ellen a rendőrség. 

Az adózón múlik, lesz-e bírság

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, hogy kap-e bírságot a NAV-tól az elmulasztott, vagy késedelmes, hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt. 

Egy veszprémi baleset szemtanúit keresi a rendőrség

Egy piros színű személyautó a kijelölt gyalogátkelőhelyen nem adott elsőbbséget egy gyalogosnak és még a lábára is ráhajtott. 

Hat ittas vezetőt fogtak 24 óra alatt

24 ór alatt hat ittas járművezetővel szemben intézkedtek Veszprém megye rendőrei, közülük egy balesetet okozott.

Na-Bed