Így mérsékelhetők a viharkárok!

Írta:  8200 Veszprém július 23 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A vihar által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás - olvasható a katasztrófavédelem tájékoztatójában, de több fontos dolgora is felhívták a figyelmet.

A nyári viharokat és a velük együtt járó meteorológiai jelenségeket sajnos megelőzni nem tudjuk, azonban az általuk okozott károk előrelátással, valamint a megfelelő óvintézkedések elvégzésével csökkenthetők.
Ahogy azt az eddigiek során tapasztaltuk, az idei nyár jócskán bővelkedik agresszív zivatargócokban, amelyek nem ritkán egy hétre elegendő csapadék pár órán belül történő lezúdulásával, viharos széllel és jégesővel járnak.

A vihar által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén, azok valószínűségének és mértékének függvényében figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatásában a katasztrófavédelem is segít. A riasztások híre megjelenik az ingyenesen elérhető, okostelefonra vagy táblagépre letölthető VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) alkalmazáson. Amennyiben az információs csatornákon a közelben tomboló viharokról kapunk tájékoztatást, az alábbi óvintézkedések megtételéről intézkedjünk:

• Zárjuk el, vagy rögzítsük a kertben, erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban vagy azokat felkapva ne okozzon kárt!

• Lehetőség szerint ne parkoljunk gépjárművel fa alá!

• Jelentős mennyiségű csapadék esetén áramtalanítsuk a pincét és a szuterénben található helyiségeket, ezekből az épületrészekből vigyük biztonságos helyre háziállatainkat és ingóságainkat!

• A villámcsapás hatásai ellen villámhárítóval és az elektromos hálózatba kötött túlfeszültség elleni védelemmel tudunk védekezni!

Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot, azonban fontos tudni, hogy vihar idején a katasztrófavédelem fő és műveletirányító ügyeletére tömegesen érkeznek a bejelentések, amelyeket a szakemberek súlyosságuk alapján állítanak sorrendbe. Elsőként mindig a legkritikusabb helyszíneken kezdik meg a munkát. Amennyiben a bejelentett kárt időközben sikerült saját erőből felszámolni, ennek tényét is be kell jelenteni, hiszen így a valós, még megoldásra váró esetekhez gyorsabban mehet a tűzoltói segítség. A saját ingatlanon kidőlt, semmilyen veszélyt nem jelentő fákat vagy leszakadt nagyobb faágakat – amennyiben ez biztonságosan megoldható – magunk is feldarabolhatjuk, eltávolíthatjuk. 

Ezt már olvasta!?

Az egész országban tilos a tűzgyújtás

Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása miatt általános tűzgyújtási tilalom van érvényben péntektől az egész országban. 

Átadták az első támogatott elektromos autót

A tervek szerint 2020-ra Magyarországon mintegy 30 ezer elektromos jármű fog közlekedni.

Letették az esküt a magyar olimpikonok

Letette az olimpiai esküt csütörtökön Budapesten a 29 nap múlva, augusztus 5-én kezdődő riói játékokon szereplő magyar csapat.

Április 8-án választunk

A 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írta ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Ügyintézés helyett lopott

Az elkövető benyitott egy irodába, ahol egy női táskát talált, benne egy pénztárcával, amit magával vitt.

Na-Bed