Ezeket jó tudni a szabályos és biztonságos biciklizés érdekében

Írta:  8200 Veszprém augusztus 06 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsai a biztonságos és a szabályos kerékpáros közlekedésről.

  • A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat, ezért a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a biciklizők figyelmét:
  • Annak ellenére, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni! Az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő, de a közlekedési helyzetekre reagálást a legkisebb mérték is befolyásolja. Amennyiben valaki a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban ül kerékpárra (akár szeszes ital fogyasztása miatt), akkor szabálysértést követ el.
  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellet van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Az úttesten folyó forgalom nagysága és összetétele nem befolyásolja az alkalmasságot, ezért bármennyire is nagynak tűnik a forgalom, az úttesten kell kerékpározni. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!
  • Bizonyos körülmények között megengedett személy szállítása kerékpáron, viszont szigorú szabály vonatkozik a szállítás módjára, és arra, hogy hány éves személy vihet mást. Kétkerekű kerékpáron kizárólag pótülésen (biciklire szerelhető gyermekülés) lehet a járművet nem hajtó 10 évnél fiatalabb gyermeket szállítani. Ez esetben a kerékpárosnak legalább 16 évesnek kell lennie, és a pótülést úgy kell elhelyezni, hogy az a vezetőt a jármű irányításában és a fékezésében ne zavarja. Kettőnél több kerekű kerékpáron a 17. életévét betöltött személy szállíthat kerékpárt nem hajtó utast, akinek az erre kialakított ülésben kell utaznia. Vázon, kormányon, csomagtartón és a bicikli egyéb helyein nem szállítható utas!
  • A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h, gyalog- és kerékpárúton 20 km/h, kerékpárúton 30 km/h, egyéb helyen 40 km/h lehet. Amennyiben a járművezető kerékpáros fejvédőt visel, és nem szállít utast, úgy lakott területen kívül akár 50 km/h sebességgel is haladhat. 

Ezt már olvasta!?

Az adatok szerint a Ryanair utasforgalma 18 százalékkal 116 millióra emelkedett.

A jégen tartózkodás alapvető szabályai

Idén az időjárás is kegyeibe fogadta a csúszkálni vágyókat, hiszen napokban tapasztalt hideg gyorsan hizlalta a megye állóvizeinek jegét.

Példát mutató vállalkozások

Második alkalommal jelent meg a vállalkozói sikertörténeteket bemutató kiadvány a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gondozásában.

Járványküszöbön az influenzaszerű megbetegedések száma

Megérkezett a háziorvosokhoz az ingyenes védőoltás.

Folyamatosan fejlődnek az önkéntesek

Húsz önkéntes szervezet és mentőszervezet pályázott sikeresen a 12,3 millió forint értékű felszerelésekre. 

Na-Bed