Elvonult az ár, ne feledkezzen el az egészségügyi teendőkről

Írta:  katasztrófavédelem szeptember 07 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az árvíz levonulása után visszamaradt iszap, illetve hulladékok, szennyeződött homokzsákok is veszélyt jelenthetnek.

Az utóbbi napok heves esőzéseit követően Veszprém megye több településén köztereket, lakóépületeket öntött el a víz. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét az esetleges fertőzésekre, és kér minden érintett állampolgárt, hogy azok elkerülése érdekében a Veszprém Megyei Kormányhivatal által közleményben kiadott alábbi ajánlások figyelembevételével járjon el.

A háztartási hulladékot, netán vegyi anyagot, tetemeket magával sodró, vagy szennyvízgyűjtőkbe betörő víz nagy mennyiségben tartalmazhat fertőzést okozó kórokozókat, közvetlen veszélyt jelenve a védekezésben résztvevők és a lakosság egészségére. Az árvíz levonulása után visszamaradt iszap, hulladékok, szennyeződött homokzsákok szintén veszélyt jelenthetnek. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében a Veszprém Megyei Kormányhivatal az alábbi ajánlásokat teszi.

Milyen betegséget okoznak ezek a kórokozók?

Elsősorban emésztőszervi fertőző betegségeket, amelyek szennyezett kéz, víz, élelmiszerek és tárgyak útján terjednek. Tünetei láz, hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, de előfordul, hogy csak magas lázzal indul a betegség. A felsorolt tünetek észlelése esetén azonnal érdemes orvoshoz fordulni.

Hogyan kerülhetjük el a fertőzést?

A védekezésben nem közreműködő lakosok lehetőleg kerüljék az érintkezést a szennyeződés-, vagy fertőzés-gyanús árvízzel, belvízzel! Az árvíz- és belvízmentesítésen dolgozók a munkák befejeztével, étkezések, de akár dohányzás előtt is fertőtlenítőszerrel mossanak kezet, hogy a kórokozók ne kerülhessenek élelmiszerekre, tárgyakra, és ne vigyék be szájon át a szervezetükbe!

Hogyan előzhetjük meg a fertőződést környezetünk vonatkozásában?

Az árhullám levonulása után szükségessé válhat az érintett épületek, lakóházak, pincék, bútorok, ásott, fúrt kutak, árnyékszék fertőtlenítése.

Mikor kell a fertőtlenítést elvégezni?

A lakóházak, pincék, helyiségek fertőtlenítését a víz visszavonulása után célszerű elvégezni. Amennyiben nagyobb mennyiségű iszap, szennyező anyag maradt vissza, azt az erre kijelölt helyre kell elszállítani. A fertőtlenítés során neomagnol, klórmész, hypo és a kereskedelemben kapható fertőtlenítőszerek is alkalmazhatók. Hypós fertőtlenítés esetén 6 dl háztartási Hypo-t 9,4 liter vízben kell feloldani, ez a mennyiség 50 négyzetméter felület fertőtlenítéséhez elegendő. A klórmész és fertőtlenítőszerek használata fokozott elővigyázatosságot igényel. Ugyancsak fontos a szennyezett vízzel érintkezett textíliák, háztartási eszközök fertőtlenítése. Mosógépben történő mosás esetén a 90-95 Celsius fokos mosási programokat ajánlatos választani.

Szükséges-e az udvarok, talaj fertőtlenítése?

Általában a talaj öntisztulása miatt annak fertőtlenítése nem szükséges.

Szükség van-e a járdák, utak fertőtlenítésére?

A járdák, utak esetében az iszapot és a szennyeződéseket el kell takarítani, de a fertőtlenítés nem indokolt, ahogy a szántóföldek esetében sem.

Milyen vizet igyunk?

Alapvető szabály, hogy árvízzel érintett területen csak ellenőrzött hálózati vizet fogyasszunk! Tekintettel a rendkívüli helyzetre a vezetékes ivóvíz minőségét mind a Veszprém Megyei Kormányhivatal, mind pedig az üzemeltetők fokozottan ellenőrzik. Ahol indokolt, ott a vizet fogyasztás előtt fel kell forralni, ezzel megszüntethető az esetleges bakteriális szennyeződés. Szükség esetén a szolgáltató tartálykocsis, palackos vizet biztosít.

Mi a helyzet a magán kutakkal?

Az egyedi kutak, vagyis kis mélységű talajvíz kutak vizét ivásra, főzésre tilos és kockázatos felhasználni. Az ilyen kutak vize még forralást követően sem fogyasztható. Az áradás megszűnését követően a kút fertőtlenítését célszerű szakemberre bízni.

Ezt már olvasta!?

Hatalmas füst okozott riadalmat

Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók a Haszkovó 14. társasházhoz péntek késő délután.

Mostanáig 1966-ban volt a legmelegebb február 22-én.

Új laboratórium az egyetemen

A projekt célja olyan laboratórium létrehozása volt, amely a változatos elektronmikroszkópos technikák csaknem teljes spektrumában világszínvonalú szolgáltatást nyújt.

Tovább fokozódik a parlagfű pollenkoncentráció

A nyár befejeztével sem nyugodhatnak meg a parlagfű allergiások, hiszen az elkövetkező napokban tovább fokozódik a pollenterhelés.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán ismét páros mozi belépőket nyerhetnek.

Na-Bed