Óvatosan az adventi gyertyával

Írta:  katasztrófavédelem december 02 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Fontos betartani néhány alapvető szabályt a gyertyagyújtások alkalmával - figyelmeztet a katasztrófavédelem.

December 2-án, vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún és indul az év leginkább várt, meghitt időszaka. Hogy a várakozás örömteli heteiből és az ünnepből ne származzon kellemetlenség vagy tragédia, fontos betartani néhány alapvető szabályt a gyertyagyújtások alkalmával.

Az emberek többségének az ünnepi készülődés időszakáról nem a veszély jut eszébe, pedig az advent és karácsony idején jelentősen megnő egy káresemény bekövetkezésének kockázata. A magukra hagyott égő gyertyák, az adventi koszorúk, csillagszórók, vagy a tűzhelyen felejtett étel is veszélyeket rejthet.

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte.  Ez a szám télen a duplájára emelkedik.

Ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a szabadidős tevékenység, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

Veszprém megyében a lakosság körültekintő és tudatos magatartásának köszönhetően évek óta nem növekszik a lakástüzek száma az ünnepi időszakban. Azért, hogy ez idén se változzon, tegye meg az alapvető óvintézkedéseket, hogy az ünnepet valódi örömként élhesse meg otthonában, családja körében.

A tűzesetek kiváltó oka lehet, ha az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, vagy felügyelet nélkül hagyják. Fontos, hogy az éghető anyagú adventi koszorút, csokrot mindig nem éghető, hőszigetelő alátétre tegyük és a gyertyák, mécsesek nem éghető tartóban legyenek. Az adventi koszorúk könnyen meggyulladhatnak az égő gyertyától. Egyetlen pillanat is elegendő ahhoz, hogy lángba boruljon az ünnepi dísz, amelyről könnyen továbbterjed a tűz a lakás többi részére. Néhány perc alatt képesek mindent elborítani a lángok és tud megsemmisülni egy átlagos nappali.

Az ünneplés hevében a tűzhelyen felejtett felhevített olaj, vagy készülő étel is kiemelt veszélyforrás. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt és el kell zárni a tűzhelyt.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az adventi vasárnapokon, karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat ne hagyják felügyelet nélkül! Mindig tartsák szem előtt, hogy az adventi koszorú, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor és a tűzhelyen felejtett étel is a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat! Vigyázzon családja biztonságára és óvja értékeit, hogy a karácsony valóban öröm legyen!

Ezt már olvasta!?

Rekord, zene és vidám családi élmények a Balaton Fesztiválon

A legtöbb hazai egy időben egy helyen szelfit készítő ember rekordját állították fel Balatonkenesén a Balaton Fesztiválon

Történelmi léptékű megállapodás

Több tízmilliárd forintos együttműködési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula Veszprém polgármestere kedden délelőtt a városházán.

Alpakacsikó született az állatkertben

Nem csak tavasszal és nyáron szaporodnak kis emlős családjaink, hanem a sok színben pompázó őszi hónapokban is.

Veszprém, a jövő biztonsága

Ezen a néven futott projekt a megyeszékhely biztonságosabbá tétele érdekében. 

3 és 4 forinttal járnak jobban az autósok mától.

Na-Bed