Ha elhanyagolja a kéményét, a háza is leéghet

Írta:  katasztrófavédelem január 07 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az elmúlt napokban több alkalommal vonultak a megye tűzoltói lakóingatlan tüzekhez.

Sok esetben a nem megfelelően karbantartott kéményben kapott lángra a lerakódott égéstermék, és váltak lakhatatlanná az otthonok. Ne hanyagolja el a kéményét, hívja házhoz még ma a kéményseprőt! A kéményseprési szolgáltatás ingyenes!

Még január 4-én, pénteken, az esti órákban Herend Kossuth Lajos utcájából hívták a segélyhívót kéményből kijövő szikra miatt. A családi házban fatüzelésű cserépkályhát használtak. A veszprémi hivatásos tűzoltók kiérkezésükkor már sem szikrát, sem füstöt nem észleltek, mert a kályhát időközben kiürítették. Az egység átvizsgálta az égéstermék elvezetőt, a tisztítónyílások melletti parazsat és a kéményből a lerakódott kormot és törmeléket eltávolították, ugyanakkor megtiltották a kémény további használatát. A házban az alternatív fűtés megoldott, így a lakók az épületben maradhattak. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Ugyancsak január 4-én, késő este Pápán, a Kertész utcában szintén egy cserépkályhájához tartozó kéményben égett a lerakódott kátrány, korom és az épület füsttel telítődött. A pápai hivatásos tűzoltók a kéményben lerakódott égéstermék kiégetésével szüntették meg a problémát, átszellőztették az épületet, és a kandalló, kémény használatát megtiltották. Az eset során csak anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt, de az épületben az alternatív fűtési mód nem megoldott, ezért a lakók – három felnőtt és egy kiskorú gyermek – rokonoknál szálltak meg.

Január 5-én, szombaton reggel ugyancsak Pápára vonultak a tűzoltók, ahol a Kéttornyúlaki utcában egy egyszintes családi ház kéménye mellett égett a födém, és a padlás füsttel telítődött. A pápai hivatásos tűzoltók a tető megbontása után egy vízsugárral oltották el a tüzet. Az eset során senki sem sérült meg, a tűzoltók azonban ebben a lakóházban is megtiltották a kéményhasználatot. Mivel az ingatlanban a fűtés egyéb módon nem megoldott, a lakók átmenetileg rokonokhoz költöztek.

Szintén szombat este Szentkirályszabadjáról is tűzhöz hívták a lánglovagokat. A település József Attila utcájában lévő családi ház kéményéből is lángok csaptak ki. A háromszintes családi ház kéményének felétől egészen a tetejéig égett a lerakódott korom. A helyszínre riasztott veszprémi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal, valamint kis mennyiségű vízzel avatkoztak be, és fojtották el a lángokat, akadályozták meg a nagyobb bajt. A tűzeset során senki sem sérült meg.

Valamennyi fenti esetben a tűzoltók megtiltották a kémény és a tüzelőberendezés használatát, és értesítették a kéményseprőket. Felhívták ugyanakkor a lakók figyelmét az ingyenes kéményseprési szolgáltatásra, melyet a 1818-as, országosan elérhető, és díjmentesen hívható telefonszámon kérhetnek.

Ezt már olvasta!?

Eltűnt egy veszprémi nő

Az 59 éves  Liziczai Éva Mária lakásáról ismeretlen helyre távozott.

Három autó ütközött Almádiban

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt Balatonalmádi külterületén.

Az IBM megvásárolta a Ustream magyar startup céget

A tranzakció pénzügyi részleteit nem ismertek.

Halálos kimenetelű baleset történt Csesznek közelében

A baleseti helyszínelés és a műszaki mentés idejére a rendőrség az útpályát teljes szélességében lezárta.

A legmagasabb városi kitüntetést vehették át

Pru Urbe Díjban részesült Szücs József, dr. Markovszky György és id. Navracsics Tibor.

Na-Bed