A biztonságos gyalogos közlekedésre hívja fel a figyelmet a rendőrség

Írta:  police.hu február 06 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Januárban három olyan halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt a megyében, amelyben gyalogosan közlekedő személy veszítette életét. 

Egy embert a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, míg két gyalogost az úttesten ütöttek el. Jellemző továbbá, hogy a három haláleset mindegyike az esti órákban következett be - foglalta össze a tragikus eseményeket a rendőrség.

A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak, melyeket közlekedésük során minden esetben be kell tartaniuk - hívták fel a figyelmet. A gyalogosoknál a leggyakoribb probléma a vigyázatlan, hirtelen úttestre lépés, amikor a gyalogos úgy kezdi meg az úttesten történő átkelését, hogy előtte a kellő körültekintést elmulasztja. Szintén nagy veszélyt rejt magában az álló jármű, illetve egyéb tereptárgyak (bokor, fa, épületek) takarásából történő úttestre lépés. Ilyen esetekben a gyalogos felé közlekedő jármű vezetője nem tudja elkerülni a balesetet.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy "lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező.” A láthatósági – fényvisszaverő eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül is, sötétben is, és jó látási viszonyok között is, így például a láthatósági mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező. A láthatósági mellény mellett, vagy helyette világos színű, jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset elkerülésében.

A mindennapi közlekedésünk során gyakran előfordul, hogy a gyalogosok egy része nem veszi igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt gyalogos-átkelőhelyet az áthaladásuk során, hanem annak közelében, a jóval veszélyesebb útszakaszon kelnek át szabálytalanul. A kijelölt gyalogos-átkelőhely önmagában nem garantálja a közlekedési balesetmentességet, természetesen itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedni a gyalogosoknak.

A gépjárművezetők fokozott figyelemmel és körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket! Figyeljenek gyalogosan közlekedő embertársaikra, ők a legvédtelenebb közlekedők! Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten!

Minden esetben várjuk meg, amíg a gyalogos fellép az úttestről a járdára, és soha ne próbáljunk meg mögötte elhaladni vagy kényszeríteni őt a gyorsabb áthaladásra - javasolta a rendőrség, hozzátéve, a gyalogos balesetek megelőzésére és visszaszorítására a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az elkövetkezendő időszakban is.

 

Ezt már olvasta!?

Véghely-díjat kapott Kovács Zoltán

A Köztisztviselők Napja alkalmából Véghely-díjjal ismerték el Veszprém MJV Polgármesteri Hivatal dolgozójának munkáját.

Az Eötvös Cirkusz hamarosan Révfülöpre érkezik

Ismerje meg ön és családja Harlequin varázslatos világát.

Fokozott ellenőrzés a veszprémi éjszakában

A szórakozóhelyek és a közlekedés biztonságát ellenőrizte a Veszprémi Rendőrkapitányság a katasztrófavédelemmel és a polgárőrséggel együtt a hétvégén.

Látogatási tilalom

Az egész kórházra érvényes látogatási tilalmat rendeltek el Veszprémben. 

A többség 20 ezer forintnál többet költ iskolakezdésre

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint.

Na-Bed