Ismét sok a szabadtéri tűzeset

Írta:  katasztrófavédelem március 25 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Ezek döntő többsége emberi felelőtlenségből, óvatlanságból következik be.

A néhány héttel ezelőtt elrendelt tűzgyújtási tilalom idején nem voltak avar- és bozóttüzek a megyében, azonban annak feloldását követően ismét elszaporodtak a szabadtéri tűzesetek. Ezek döntő többsége emberi felelőtlenségből, óvatlanságból következik be. Az első igazi tavaszias időjárást hozó hétvégén Veszprém megye teljes területén újra többnyire a vegetációtüzek adtak munkát a beavatkozó állománynak.

Március 22-én, pénteken délután Pápán, a Vasút utca végén égett hatvan négyzetméteren száraz fű, bozótos, a pápai hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet. Este Balatonkenesén, egy Arany János utcai üres telek mögött égett összehordott zöldhulladék közel tíz négyzetméteren. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltók dolgoztak az esetnél. A veszprémi hivatásos egységek vonultak egy műszaki mentéshez a 8-as számú főút Veszprém és Litér közötti szakaszára, ahol két személygépkocsi ütközött össze. Négyen sérültek meg a balesetben.

Szombaton, március 23-án a pétfürdői, a badacsonytomaji, az ajkai és a pápai hivatásos tűzoltók is szabadtéri esetekhez vonultak. Öskü külterületén két hektáron égett száraz fű, Badacsonytomajon növényi hulladék égetése közben terjedt tovább a tűz. Várpalotán a Tési út és a Kálvária domb között kétszáz négyzetméteren égett száraz fű. Gyepükaján településen szemét, fűnyíró és bokor égett, itt a tűz épületet is veszélyeztetett. Dáka és Nagyalásony között kétezer négyzetméteren lángolt egy fás, bokros terület. Egy Várpalota külterületén lévő murvabánya mellett másfél hektáron száraz fű és bozótos, majd másfél négyzetméteren szemét égett. Vanyola külterületén száz négyzetméteren gyulladt be a száraz fű. Pápa Gém utcájában pedig vágástéri hulladék kapott lángra. Dudaron egy kéményben égett a lerakódott korom egy Hunyadi utcai családi háznál. A zirci önkormányzati tűzoltókat riasztották ehhez az esethez, amelyben személyi sérülés nem történt.

Vasárnap Berhidán egy istállóban égett szalma, Ajkán, a Padragi úton száraz fű gyulladt ki ötven négyzetméteres területen. Kövesgyűr-pusztán is a száraz fű égett, ahogy Pápa Vasút utcájában is az aljnövényzetet, a Határ utca végén pedig égő szemetet kellett oltani. Szentkirályszabadján háromszáz négyzetméteres területen égett összehordott növényi hulladék. Révfülöpön is növényi hulladék, Balatonfüreden száraz fű kapott lángra. Vasárnap este tizenöt szalmabála gyulladt ki Lókút külterületén. Az esetekhez a pétfürdői, veszprémi, ajkai, pápai, badacsonytomaji hivatásos, a balatonfüredi, illetve zirci önkormányzati tűzoltók vonultak, de a tótvázsonyi önállóan beavatkozó önkéntesek, valamint a kővágóörsi önkéntesek is kaptak riasztásokat. Egy közlekedési balesetnél is segítséget nyújtottak a tűzoltók Pápán, a Munkás utcában, ahol két autó ütközött. A város hivatásos tűzoltói a balesetben érintett két személygépkocsi műszaki mentését végezték el. Az esetben egy személy sérült meg. 

Ezt már olvasta!?

Nem kell  megrohanni a boltokat a hosszú hétvége miatt, hétfőn normál nyitva tartás lesz a legtöbb üzletben. 

Már több mint 220 ezren nézték meg a bevallási tervezetüket

Több mint 83 ezren már el is küldték a bevallásukat.

Vannak területek, ahol nagyobbat kell lépnünk

Porga Gyula polgármesterrel beszélgettünk a város előtt álló feladatokról.

Hármas karambol Gyulafirátótnál

A helyszínelés idejére az útszakaszt félpályán lezárták vasárnap délelőtt.

Na-Bed