Autónak ütközött a kerékpáros

Írta:  police.hu július 04 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A biciklis könnyebben megsérült. 

Egy 38 éves férfi közlekedett kerékpárral Veszprémben, a Cholnoky Jenő utca melletti kerékpárúton az Ady Endre utca felől a Budapest út irányába 2019. július 2-án 19 óra 20 perc körül. A Csillag utcához érve az utat keresztező kerékpárúton összeütközött a neki balról érkező személyautónak, melynek következtében a biciklis megsérült, ezért őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. A baleset körülményeit a Veszprémi Rendőrkapitányság vizsgálja.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat, ezért a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a biciklizők figyelmét:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést.
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget. A biciklis akkor is kellő körültekintéssel haladjon át a kereszteződésen, ha neki van elsőbbsége!
  • A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h, gyalog- és kerékpárúton 20 km/h, kerékpárúton 30 km/h, egyéb helyen 40 km/h lehet. Amennyiben a járművezető kerékpáros fejvédőt visel, és nem szállít utast, úgy lakott területen kívül akár 50 km/h sebességgel is haladhat.
  • Az első és hátsó lámpák, prizmák a kerékpár kötelező tartozékai közé tartoznak. A világítás nem csak éjszaka fontos, egy hirtelen jött nyári vihar miatt is lehetnek korlátozott látási viszonyok.
  • A kerékpáros sisak nem kötelező, de viselése ajánlott, hiszen az védi viselője fejét egy esetleges baleset, illetve ütközés bekövetkezésekor. Figyelmet kell fordítani a fejvédő helyes beállítására és rögzítésére is a megfelelő védelem érdekében.

Ezt már olvasta!?

Tisztújítás a megyei Jobbikban

A korábbi megyei alelnöknek szavaztak bizalmat az elkövetkezendő két évre.

Négyszáz pályamű érkezett

Egy szabadtéri kiállítás részeként már megtekinthető, milyen új külsőt kap a Városháza és a Tűztorony.

Felvonták a nemzeti lobogót

Magyarországon hatvan éve, 1956. október 23-án tört ki a forradalom és szabadságharc.

A globális felmelegedés hatására a szélsőséges időjárás válik uralkodóvá

A múltban is voltak már olyan időszakok, amikor nagy meleg és szárazság volt az országban.

Futással köszöntötték a tavaszt

Gyönyörű környezetben, remek hangulatban rendezte meg a VEDAC a II. Tavaszköszöntő futóversenyt.

Na-Bed