Kétszáz tűzoltó fékezte meg a lángokat a hulladéklerakóban Fotó: katasztrófavédelem

Kétszáz tűzoltó fékezte meg a lángokat a hulladéklerakóban

Írta:  katasztrófavédelem augusztus 13 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az oltási munkálatok megállás nélkül, három váltásban, az állomány szakaszos pihentetésével zajlottak.

A királyszentistváni hulladéklerakóban augusztus tizedikén, szombaton keletkezett tűz. Csaknem ezer négyzetméteren mintegy tizenkétezer köbméter bála lángolt. A tüzet négy megyéből érkezett tizennyolc tűzoltóegység fékezte meg összehangolt, kitartó munkával, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett - olvasható a katasztrófavédelem összefoglalójában. 

A veszprémi, pétfürdői, balatonfűzfői, ajkai, pápai, székesfehérvári, kisbéri és siófoki hivatásos tűzoltók munkáját a tótvázsonyi és zirci önkéntesek is támogatták. A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végzett a helyszínen és a környező településeken. A váltakozó széliránynak megfelelően járták a hulladéklerakó környékét, nem mutatták ki az egészségügyi határérték feletti koncentrációban veszélyes anyag jelenlétét a levegőben, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az oltási munkálatok megállás nélkül, három váltásban, az állomány szakaszos pihentetésével zajlottak. A megfeszített, kimerítő munka ellenére személyi sérülés nem történt, és a tűzoltótechnika is jól vizsgázott. Műszaki meghibásodás sem történt az extrém körülmények között zajló beavatkozás során.

Az oltáson dolgozó mintegy kétszáz tűzoltó a beavatkozás során csaknem 16 ezer köbméter vizet és 2 ezer 500 liter habképző anyagot használt fel, tizennyolc gépjárművel, vízágyúval, vízpajzsokkal harcoltak a lángok ellen. Az utolsó napon huszonöt munkagép segítette munkájukat, amelyekkel ma reggelre sikerült teljesen földdel befedni a még izzó bálákat.

A tűzoltók rossz körülmények között, másodfokú hőségriasztás idején, kicsi, szűk helyen dolgozva védték meg a gazdasági épületet, majd oltották el a hulladékkezelő területén tárolt, másodlagos tüzelőanyagnak besorolt bálákat, nemcsak állóképességüket, hanem tűzoltószakmai felkészültségüket is bizonyították.

A lángokat hétfőre sikerült mérsékelni, majd megfékezni. A bálákat földdel takarták be, így akadályozva meg, hogy visszagyulladjanak és füst képződjön.

A katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított a tűz keletkezési okának kiderítésére.,,

A katasztrófavédelmi mobil labor mérési eredményei ITT megtekinthetők.

 

Ezt már olvasta!?

Csak 122 százalékos a telítettség a veszprémi börtönben

Súlyos, a köznyugalmat megzavaró rendkívüli esemény nem történt tavaly.

Szilágyi 50

Szilágyi Lászlóra emlékezik a nevét viselő “Szilágyi László Utcagaléria” legújabb kiállítása születésének ötvenedik évfordulóján.

Közeledik az influenza

Magyarországon még nincs influenzajárvány, így még érdemes beadatni a vírus elleni védőoltást.

Megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat

Az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan október első hetében hazánkban is megkezdődött az influenza figyelőszolgálat működése.

Több napon keresztül nem lesz melegvíz a lakótelepen

A jövp héten macerásabb lesz a mosogatás és a fürdés a Haszkovón. Pénteken a teljes táhőszolgáltatási területen nem lesz melegvíz. 

Na-Bed