Kétszáz tűzoltó fékezte meg a lángokat a hulladéklerakóban Fotó: katasztrófavédelem

Kétszáz tűzoltó fékezte meg a lángokat a hulladéklerakóban

Írta:  katasztrófavédelem augusztus 13 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az oltási munkálatok megállás nélkül, három váltásban, az állomány szakaszos pihentetésével zajlottak.

A királyszentistváni hulladéklerakóban augusztus tizedikén, szombaton keletkezett tűz. Csaknem ezer négyzetméteren mintegy tizenkétezer köbméter bála lángolt. A tüzet négy megyéből érkezett tizennyolc tűzoltóegység fékezte meg összehangolt, kitartó munkával, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett - olvasható a katasztrófavédelem összefoglalójában. 

A veszprémi, pétfürdői, balatonfűzfői, ajkai, pápai, székesfehérvári, kisbéri és siófoki hivatásos tűzoltók munkáját a tótvázsonyi és zirci önkéntesek is támogatták. A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végzett a helyszínen és a környező településeken. A váltakozó széliránynak megfelelően járták a hulladéklerakó környékét, nem mutatták ki az egészségügyi határérték feletti koncentrációban veszélyes anyag jelenlétét a levegőben, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az oltási munkálatok megállás nélkül, három váltásban, az állomány szakaszos pihentetésével zajlottak. A megfeszített, kimerítő munka ellenére személyi sérülés nem történt, és a tűzoltótechnika is jól vizsgázott. Műszaki meghibásodás sem történt az extrém körülmények között zajló beavatkozás során.

Az oltáson dolgozó mintegy kétszáz tűzoltó a beavatkozás során csaknem 16 ezer köbméter vizet és 2 ezer 500 liter habképző anyagot használt fel, tizennyolc gépjárművel, vízágyúval, vízpajzsokkal harcoltak a lángok ellen. Az utolsó napon huszonöt munkagép segítette munkájukat, amelyekkel ma reggelre sikerült teljesen földdel befedni a még izzó bálákat.

A tűzoltók rossz körülmények között, másodfokú hőségriasztás idején, kicsi, szűk helyen dolgozva védték meg a gazdasági épületet, majd oltották el a hulladékkezelő területén tárolt, másodlagos tüzelőanyagnak besorolt bálákat, nemcsak állóképességüket, hanem tűzoltószakmai felkészültségüket is bizonyították.

A lángokat hétfőre sikerült mérsékelni, majd megfékezni. A bálákat földdel takarták be, így akadályozva meg, hogy visszagyulladjanak és füst képződjön.

A katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított a tűz keletkezési okának kiderítésére.,,

A katasztrófavédelmi mobil labor mérési eredményei ITT megtekinthetők.

 

Ezt már olvasta!?

Nemzeti gyásznapot tartanak ma az országban

A kormány szombati döntésének megfelelően nemzeti gyásznapot tartanak ma a péntek éjjel Verona közelében történt buszbaleset áldozatainak emlékére.

Kiváló minőségű a Balaton vize

A Balaton vizének hőmérséklete meghaladta a 25 Celsius-fokot a június végi kánikulában, miközben megőrizte kiváló minőségét.

Mintegy ezerötszáz program lesz a 29. fesztiválon

A fenntarthatóság, a környezettudatosság áll a 29. Művészetek Völgye fókuszában. 

Csütörtökön ismét extrém UV-B sugárzás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében.

Mérséklődött a népességfogyás

Idén januárban 7738 gyermek született, csaknem ugyanannyi, mint tavaly ugyanekkor.

Na-Bed