Kétszáz tűzoltó fékezte meg a lángokat a hulladéklerakóban Fotó: katasztrófavédelem

Kétszáz tűzoltó fékezte meg a lángokat a hulladéklerakóban

Írta:  katasztrófavédelem augusztus 13 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az oltási munkálatok megállás nélkül, három váltásban, az állomány szakaszos pihentetésével zajlottak.

A királyszentistváni hulladéklerakóban augusztus tizedikén, szombaton keletkezett tűz. Csaknem ezer négyzetméteren mintegy tizenkétezer köbméter bála lángolt. A tüzet négy megyéből érkezett tizennyolc tűzoltóegység fékezte meg összehangolt, kitartó munkával, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett - olvasható a katasztrófavédelem összefoglalójában. 

A veszprémi, pétfürdői, balatonfűzfői, ajkai, pápai, székesfehérvári, kisbéri és siófoki hivatásos tűzoltók munkáját a tótvázsonyi és zirci önkéntesek is támogatták. A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végzett a helyszínen és a környező településeken. A váltakozó széliránynak megfelelően járták a hulladéklerakó környékét, nem mutatták ki az egészségügyi határérték feletti koncentrációban veszélyes anyag jelenlétét a levegőben, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az oltási munkálatok megállás nélkül, három váltásban, az állomány szakaszos pihentetésével zajlottak. A megfeszített, kimerítő munka ellenére személyi sérülés nem történt, és a tűzoltótechnika is jól vizsgázott. Műszaki meghibásodás sem történt az extrém körülmények között zajló beavatkozás során.

Az oltáson dolgozó mintegy kétszáz tűzoltó a beavatkozás során csaknem 16 ezer köbméter vizet és 2 ezer 500 liter habképző anyagot használt fel, tizennyolc gépjárművel, vízágyúval, vízpajzsokkal harcoltak a lángok ellen. Az utolsó napon huszonöt munkagép segítette munkájukat, amelyekkel ma reggelre sikerült teljesen földdel befedni a még izzó bálákat.

A tűzoltók rossz körülmények között, másodfokú hőségriasztás idején, kicsi, szűk helyen dolgozva védték meg a gazdasági épületet, majd oltották el a hulladékkezelő területén tárolt, másodlagos tüzelőanyagnak besorolt bálákat, nemcsak állóképességüket, hanem tűzoltószakmai felkészültségüket is bizonyították.

A lángokat hétfőre sikerült mérsékelni, majd megfékezni. A bálákat földdel takarták be, így akadályozva meg, hogy visszagyulladjanak és füst képződjön.

A katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított a tűz keletkezési okának kiderítésére.,,

A katasztrófavédelmi mobil labor mérési eredményei ITT megtekinthetők.

 

Ezt már olvasta!?

Több mint 110 ezer néző az évadban

Eddig 314 előadást valósítottak meg, amelyeket összesen több mint 110 ezer néző látott, de a nyári programok még hátra vannak. 

Súlyosan sérült a motoros

Személyautó és motoros ütközött Veszprémben pénteken. 

Öt halálos áldozatot követelt a merénylet szombaton.

Kilenc ittas sofőr az elmúlt 24 órában

Három személyi sérüléssel járó és öt anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek a megye rendőrei. 

Öt bemutatóra készül a jövő évadban a veszprémi Pannon Várszínház

A Béke presszó című ősbemutatót is műsorra tűzik, melyben a Vad Fruttik zenéje csendül fel.

Bakony Média névjegykártya