Az ország harmadik legjobbjai műszaki mentésben a veszprémi tűzoltók

Írta:  katasztrófavédelem augusztus 30 2019 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Huszonkilenc csapat összesen több mint százötven tűzoltója mérte össze tudását és erejét. 

Csütörtök délután a karcagi Kossuth téren megrendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel hivatalosan is véget ért a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő. Az elmúlt négy nap során huszonkilenc csapat összesen több mint százötven tűzoltója mérte össze tudását és erejét. A négynapos versenyre azok a szlovák tűzoltók is ellátogattak, akik augusztus elején Komáromban a karcagi verseny bíróit felkészítették. A nemzetközi minősítést szerzett versenybírók Karcagon a képesítést igazoló oklevelüket is átvehették.

Karcag főterén az egyéni versenyt rendezték meg beosztotti és irányítói kategóriában, ahova az a nyolc-nyolc tűzoltó jutott be, akik az elméleti feladatlapot a legkevesebb hibával töltötték ki. Az indulóknak elsőként egy ketrecben kialakított akadálypályát kellett teljesíteniük teljes védőfelszerelésben és légzőkészülékkel, ahonnan egy gázpalackot kellett feljuttatniuk a ketrec tetejére. Ezután egy ajtón kellett roncsolással átjutniuk, majd kategóriától függően egy füsttel telített sátorból kellett kihozniuk egy gázpalackot, vagy egy sérültet imitáló bábut. A tűzoltókra ezt követően sérült roncsból történő mentése várt, az irányítóknak ráadásul egy, az autóban elhelyezett edényről bárca alapján meg kellett állapítaniuk, hogy milyen veszélyes anyag van benne. A megméretést vízsugárral végrehajtott „célba lövő” verseny zárta.

Az ünnepélyes díjátadón Dobos László, Karcag polgármestere is felszólalt. Elmondta, hogy a település örömmel adott otthont egy ilyen rangos viadalnak, hiszen ezzel Karcag nemcsak a tűzoltószakma, hanem az egész ország figyelmének középpontjába is került. Kijelentette, hogy a tűzoltóság mindig is sokat jelentett a város lakosságának, és ha úgy adódik, szívesen látják vendégül ismét az ország legkiválóbb tűzoltóit.

A polgármester beszédét követően az eredményhirdetés következett. A II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedőt a tatabányai hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte meg. A megyénket képviselő veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság pedig az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A XII. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőt a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte meg, utóbbi így egy éven át őrizheti a verseny vándorserlegét. Az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok csapatversenyében a tiszakécskei önkormányzati tűzoltó-parancsnokság diadalmaskodott. Az egységek mellett a tűzoltókat egyéniben is díjazták: irányítói, beosztotti és gépjárművezetői kategóriában is több különdíj talált gazdára. Irányítói kategóriában Bognár Csaba tűzoltó százados ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A verseny zárásaként Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese állt a pulpitus mögé, aki beszédét azzal kezdte, hogy két évvel ezelőtt a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata nyerte a versenyt, ezzel előjogot szerezve arra, hogy idén Jász-Nagykun-Szolnok megye rendezhesse a vetélkedőt. Hozzátette, hogy az ország legkiválóbb tűzoltói vállalták a küzdelmet, akik a verseny során olyan szituációkat oldottak meg, amelyekkel minden szolgálatban találkozhatnak. A főigazgató-helyettes kiemelte, hogy eredménytől függetlenül minden induló nyertesnek érezheti magát, hiszen az egymástól eltanult szakmai fortélyokat a mindennapi munka során is kamatoztatni tudják.

Ezt már olvasta!?

Féktelenül Kölnig

MVM-Veszprém kézilabda csapat “O” szektorának lelkes szurkolója, Lőrincz Balázs Boldizsár kerékpárral érkezik a srácok Final4 szereplésére, Kölnbe. Hétfőn délelőtt indult.

Kora tavasziasan enyhe az idő

A legmelegebb órákban 12°C-ot is mérhetünk. 

Köhög? Nehezen lélegzik? Ez az oka

Veszprémben tájékoztatási küszöb feletti a szálló por mennyisége a levegőben.

Együttműködés a hátrányos helyzetű fiatalokért

A Pannon Egyetem hosszú ideje működtet szociális támogató rendszert.

Tíz új mérési pont a megyében

Kedd reggel 8 órától üzemszerűen működnek a hivatalosan Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok.

Bakony Média névjegykártya