Figyeljünk a gyalogosokra - kéri a rendőrség

Írta:  police.hu május 11 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az országos baleset-megelőzési kampányt Veszprém megyében is megszervezik.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2020. május 12-e és 14-e között Zebra terv elnevezéssel baleset-megelőzési kampányt hirdet. Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Az őket ért közlekedési balesetek szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

Kérik a gyalogosokat:

  • A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
  • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
  • Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
  • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
  • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
  • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!


Felhívják a járművezetők figyelmét:

  • Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!


A rendőrség kéri a közlekedés valamennyi résztvevőjét, hogy figyeljenek egymásra és maradéktalanul tartsák be a KRESZ szabályait!

Ezt már olvasta!?

Már csak idén lehet az evát választani

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) idén választható utoljára, december 20-ig, az adóhatósághoz történő bejelentéssel, azt követően az áttérésre már nem lesz lehetőség. 

Összefogtak a rendőrök, ismét meleg van az idős házaspár otthonában

Rászorulóknak segített a járőr, a szolgálatirányító parancsnok és a körzeti megbízott Veszprémben.

Fokozatosan növeli a nézőszámot a Veszprémi Petőfi Színház

A veszélyhelyzet megszüntetéséről döntött a Magyar Kormány, melynek értelmében 2020. június 18-tól számos megszorító intézkedés megszűnt, így a színházak is kinyithatnak.

A magyar lakosság 48 százaléka szívesen indítana saját céget, vagy betársulna egy már meglévő vállalkozáshoz.

Félpályás lezárás a Pápai úton

Csatornaépítési munkák kezdődnek március 11-én.

Bakony Média névjegykártya