Figyeljünk a gyalogosokra - kéri a rendőrség

Írta:  police.hu május 11 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az országos baleset-megelőzési kampányt Veszprém megyében is megszervezik.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2020. május 12-e és 14-e között Zebra terv elnevezéssel baleset-megelőzési kampányt hirdet. Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Az őket ért közlekedési balesetek szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek.

Kérik a gyalogosokat:

 • A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
 • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
 • Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
 • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
 • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
 • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!


Felhívják a járművezetők figyelmét:

 • Haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
 • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
 • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
 • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
 • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!


A rendőrség kéri a közlekedés valamennyi résztvevőjét, hogy figyeljenek egymásra és maradéktalanul tartsák be a KRESZ szabályait!

Ezt már olvasta!?

Hidegfront vonul át a hétvégén

Szombaton még 30°C, vasárnap azonban már csak 23°C várható - írja a VMeteo.hu.

Cédrus a körforgalomban

Ismét gyarapodott a megyeszékhely egy értékes növénnyel, libanoni cédrus került a belvárosi kettős körforgalom egyikébe.

Ingyenes informatikai képzést biztosítanak a nyugdíjas korosztálynak

A foglalkozások az iskolák bevonásával, az iskolai számítógéptermekben zajlanak.

Hétfőn jelenik meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elektromos töltőállomások létesítésére kiírt pályázata.

Társulatok találkozási pontja

Harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozót 2018. november 13–18. között. 

Bakony Média névjegykártya