45 baleset a megye útjain egy hét alatt

Írta:  police.hu szeptember 14 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A rendőrök az elmúlt héten 13 személyi sérüléses és 32 anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2020. szeptember 7-én 0 órától 2020. szeptember 13-án 24 óráig összesen 45 közúti közlekedési baleset történt, melyek közül 13 végződött személyi sérüléssel. Halálos kimenetelű baleset 1, súlyos sérüléses 4, könnyű sérüléssel végződő 8 történt.

A közúti közlekedési balesetekben egy személy életét vesztette, négy személy sérült meg súlyosan, tíz személy pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A 13 személyi sérüléssel végződő baleset részese vagy okozója kettő esetben gyalogos, háromnál kerékpáros, négy esetben pedig motorkerékpárral közlekedő járművezető volt.

A Veszprém megyei rendőrök összesen 18 olyan járművezetővel szemben intézkedtek a fenti időszakban, akiknél felmerült az ittasság gyanúja. Közülük egy személyautóval közlekedő sofőr balesetet is okozott, egy személy megsérült.

A balesetek leggyakoribb okai között szerepel az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megszegése. A közúti közlekedés során fel kell ismerni az elsőbbségi helyzeteket és ez alapján kell meghatározni az át-, illetve a továbbhaladás sorrendjét. Fontos, hogy útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének mindig eleget tegyen, és másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.

Az elsőbbséggel rendelkező jármű vezetője kellő figyelemmel, körültekintéssel érkezzen meg az útkereszteződéshez. Amennyiben elsőbbségéről lemondana, azt helyes végrehajtással (lassítás, jelzés kézzel vagy más módon, szükség esetén megállással) tegye meg. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja, és nem zavarhatja (magatartásával más közlekedését nehezíti, megijeszti, neki kellemetlenséget vagy kényelmetlenséget okoz, a figyelmet elvonja vagy indokolatlanul leköti) áthaladásában! A közúti balesetek egy része elkerülhető lenne az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok ismeretével és maradéktalan betartásával - figyelmeztet a rendőrség. 

Ezt már olvasta!?

Először igazolták tudósok, hogy éjszaka alszanak a fák

A legtöbb élőlény alkalmazkodik a nappalok és éjszakák váltakozásához, így a növények is.

Feltörték a zöldségest

A veszprémi rendőrök a bejelentést követő két órán belül elfogták a tolvajokat.

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

A baleset következtében a kerékpáros súlyos sérülést szenvedett.

Jelentősen csökkentek a higiéniai hiányosságok

Mintegy 102 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések során a Nébih.

Tél a Bakonyban

Az MTI fotósa, Máthé Zoltán a téli Bakonyban sétálgatott fényképezőgépével.

Bakony Média névjegykártya