Két esetben jelzett a CO-érzékelő

Írta:  katasztrófavédelem november 20 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Idén eddig országosan több mint 700 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt. Csütörtökön megyénkben is kétszer jelzett a lakásba felszerelt érzékelő.

A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet.

Badacsonytomajon, a Kisőrsi úton egy családi ház nappalijába felszerelt szén-monoxid-érzékelő jelezte a gyilkos gáz jelenlétét. A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, ki tudták mutatni a szén-monoxidot a levegőben. Átszellőztették az ingatlant, majd bekapcsolták a gázkazánt. A koncentráció újra emelkedni kezdett, ezért felhívták a tulajdonos figyelmét a karbantartás szükségességére. A tulajdonos a felülvizsgálatig egyéb módon tudja fűteni otthonát, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A tűzoltók az újabb szellőztetést követően hagyták el a helyszínt.

Veszprémben egy Török Ignác utcai lakásban is jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A veszprémi hivatásos egység becsukott nyílászáróknál gyilkos gáz jelenlétét mutatta ki a levegőben, ezért a gázkazán használatát felülvizsgálatig megtiltotta. A lakók nem panaszkodtak rosszullétre, az ingatlan fűtését egyéb módon meg tudták oldani. Lakosságvédelmi intézkedés nem történt.

Szerencsére sem Badacsonytomajon, sem Veszprémben nem sérült meg senki, köszönhetően annak, hogy a lakóingatlanokban jól működött a figyelmeztető berendezés. 

Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

  • Évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközünket!
  • Nem elég néha kiszellőztetni, a nyílászárókba résszellőzőt kell szereltetni.
  • Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével!
  • Szerezzünk be egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt!

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

Ezt már olvasta!?

Új CT a kórházban

Új komputertomográf állhatott munkába a veszprémi kórházban. A közel 300 millió forintos készülék a legkorszerűbb technológiával működik.

Ha egyetért, nincs teendője

Aki egyetért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített adóbevallási tervezettel, annak nincs további teendője. 

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe

Igyunk a szokásosnál több folyadékot. 

Visszatért a tél a Bakonyba

Március 15-én ismét fehérbe borult a táj a magasabban fekvő területeken. 

A csütörtöki hőségben a szokásosnál mintegy tíz-húsz százalékkal többször riasztották a mentőket az országban.

Bakony Média névjegykártya