Országjárás indul a Szupergyors internet programról

Írta:  MTI november 02 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Országjárás indul a Szupergyors internet programról - közölte a Digitális jólét program titkársága szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a megvalósításban érintett állami szereplőkkel, valamint a szolgáltatókat tömörítő érdekvédelmi szervezettel és a hírközlési szolgáltatókkal közösen, a településvezetők részvételével tartanak országos konzultációsorozatot novemberben és december elején annak érdekében, hogy a minden háztartásban legalább 30 Mbit/sec sebességű internetet biztosító Szupergyors program gördülékenyen megvalósulhasson.

A tájékoztatás szerint a Digitális jólét programhoz meghatározó módon járul hozzá a Szupergyors internet program, amelynek célja, hogy 2018 végére minden magyar család, háztartás, vállalkozás, közintézmény igénybe vehesse a gyors szolgáltatást. Ehhez elengedhetetlen a széles sávú internetelérést biztosító digitális infrastruktúra kiépítése a településeken - hangsúlyozták, hozzátéve: a következő két évben Magyarországon hazai és európai uniós forrásokból mintegy 2350, az állam és a szolgáltatók közötti fejlesztési megállapodások alapján önerőből 608 településen várhatóak hálózatfejlesztési beruházások összesen mintegy 885 ezer háztartás elérése érdekében.

A korszerűsítés első lépéseként lezárult az "Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése" című pályázat - emelték ki. Csaknem száznegyven támogatási szerződés aláírásával huszonegy kis- és középvállalkozás, valamint öt nagyvállalat kezdte meg a beruházások tervezési munkálatait.

Kitértek arra, hogy a jogi szabályozás egyszerűsítésének köszönhetően felgyorsultak az engedélyeztetések, de ugyanilyen fontos az önkormányzati tulajdonosi hozzájárulások gördülékeny megszerzése, kiadása. Éppen ezért jelentős a tizennyolc megyében tartandó konzultáció, amelyen a Szupergyors internet program megvalósításában érintett állami szereplőkön - Miniszterelnökség, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - túl a szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács, a nyertes szolgáltatók és a településvezetők is részt vesznek - sorolták.

Az országjárás során a szereplőknek tájékoztatókat adnak át, amelyek elérhetőek a http://www.kormany.hu/download/1/fd/d0000/SZIP_konzultaciok.zip oldalon - olvasható a közleményben.

Ezt már olvasta!?

Átadták az első támogatott elektromos autót

A tervek szerint 2020-ra Magyarországon mintegy 30 ezer elektromos jármű fog közlekedni.

A Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

Figyeljünk a bringásokra!

Közlekedésbiztonsági délelőttöt tartottak a rendőrök a veszprémi általános iskolásoknak.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán ismét páros mozi belépőket nyerhetnek.

Elültették Veszprémben a férfi felelősség fáját

A Férfiak Klubja kezdeményezése felhívja a figyelmet, hogy a férfiak jelenléte stratégiai fontosságúvá vált a családok életében.

Na-Bed