Országjárás indul a Szupergyors internet programról

Írta:  MTI november 02 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Országjárás indul a Szupergyors internet programról - közölte a Digitális jólét program titkársága szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a megvalósításban érintett állami szereplőkkel, valamint a szolgáltatókat tömörítő érdekvédelmi szervezettel és a hírközlési szolgáltatókkal közösen, a településvezetők részvételével tartanak országos konzultációsorozatot novemberben és december elején annak érdekében, hogy a minden háztartásban legalább 30 Mbit/sec sebességű internetet biztosító Szupergyors program gördülékenyen megvalósulhasson.

A tájékoztatás szerint a Digitális jólét programhoz meghatározó módon járul hozzá a Szupergyors internet program, amelynek célja, hogy 2018 végére minden magyar család, háztartás, vállalkozás, közintézmény igénybe vehesse a gyors szolgáltatást. Ehhez elengedhetetlen a széles sávú internetelérést biztosító digitális infrastruktúra kiépítése a településeken - hangsúlyozták, hozzátéve: a következő két évben Magyarországon hazai és európai uniós forrásokból mintegy 2350, az állam és a szolgáltatók közötti fejlesztési megállapodások alapján önerőből 608 településen várhatóak hálózatfejlesztési beruházások összesen mintegy 885 ezer háztartás elérése érdekében.

A korszerűsítés első lépéseként lezárult az "Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése" című pályázat - emelték ki. Csaknem száznegyven támogatási szerződés aláírásával huszonegy kis- és középvállalkozás, valamint öt nagyvállalat kezdte meg a beruházások tervezési munkálatait.

Kitértek arra, hogy a jogi szabályozás egyszerűsítésének köszönhetően felgyorsultak az engedélyeztetések, de ugyanilyen fontos az önkormányzati tulajdonosi hozzájárulások gördülékeny megszerzése, kiadása. Éppen ezért jelentős a tizennyolc megyében tartandó konzultáció, amelyen a Szupergyors internet program megvalósításában érintett állami szereplőkön - Miniszterelnökség, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - túl a szolgáltatókat tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács, a nyertes szolgáltatók és a településvezetők is részt vesznek - sorolták.

Az országjárás során a szereplőknek tájékoztatókat adnak át, amelyek elérhetőek a http://www.kormany.hu/download/1/fd/d0000/SZIP_konzultaciok.zip oldalon - olvasható a közleményben.

Ezt már olvasta!?

Mozgalmas napok a lőtéren

Tűzszerészeti gyakorlatok, gyalogsági lövészet és légierős kiképzés zajlik majd a közelünkben.

95-ös üzemanyag -4, dízel -3 forint.

Négyszáz álláshely várta a dolgozni vágyókat

Sokan találhattak munkát a 18. Veszprémi Állásbörzén kedden délelőtt a Agórában.

Hosszabb nyitvatartás a NAV ügyfélszolgálatainál

Közeledik a személyi jövedelemadó (szja) bevallások határideje.

Hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a vörösiszapper összes vádlottját minden vádpont alól felmentő határozatát a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla.

Na-Bed