Csökkent a természetes népességfogyás az első kilenc hónapban

Írta:  MTI november 23 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A halálozások lényegesen csökkentek 2015 azonos időszakához képest.

Mérséklődött a természetes fogyás idén a januártól szeptemberig tartó időszakban, miután a születések kis mértékben, a halálozások pedig lényegesen csökkentek 2015 azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint 2016 első kilenc hónapjában 68 802 gyermek született, 0,2 százalékkal kevesebb, mint 2015. január-szeptemberben. Az elhunytak száma 92 437 volt, ami az előző évihez mérten 7,6 százalékkal esett vissza, vagyis lényegesen kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban.

A születések számának kismértékű csökkenése és a halálozások lényeges mérséklődése miatt a természetes fogyás a 2015. január-szeptemberi 31 160-nal szemben 2016 első kilenc hónapjában 23 635 volt, ami 24 százalékos csökkenést jelent.

Ezer lakosra 9,4 élveszületés és 12,6 halálozás jutott. Az előbbi nem változott, utóbbi egy ezrelékponttal alacsonyabb az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója egy ezrelékponttal 3,2 ezrelékre csökkent - áll a közleményben.

Az év első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos mérséklődés az előző év január-szeptemberéhez képest.

A 2016 első három negyedévében anyakönyvezett 42 459 házasságkötés számottevően, 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Különösen a szezonon kívül eső február-áprilisi időszak emelkedése volt jelentős (35 százalék). A szezon csúcsát jelentő augusztusban viszont 17 százalékos visszaesést regisztráltak, ugyanis idén ebben a hónapban eggyel kevesebb hétvége volt az előző évihez képest, és az augusztus 20-i ünnepnap is szombatra esett. A házasságkötési arányszám 5,8 ezrelékes értéke 0,6 ezrelékponttal magasabb volt az egy évvel korábbinál. 

Ezt már olvasta!?

Jövőre csak a 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást

A hosszú távú ingatlan bérbeadók jobban járnak jövőre.

Áremeléssel indul a hajózási szezon a Balatonon

100-200 forinttal kell többet fizetni a jegyekért. 

Kedden eldől az idei nagypéntek sorsa

Kéthetes ülésbe kezd a magyar Országgyűlés.

A zoknijában találták meg a lopott pénzt

A veszprémi nyomozók rövid időn belül elfogták azt a 21 éves férfit, aki miután ismerősét meglopta elmenekült a helyszínről.

Eltűnt egy veszprémi nő

Az 59 éves  Liziczai Éva Mária lakásáról ismeretlen helyre távozott.

Na-Bed