Állami ünnepség a Magyar Nemzeti Múzeumnál

Írta:  MTI március 16 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Brüsszelt meg kell állítani, és a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott március 15-ei díszünnepségen. 

"Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít sem a magyar nemzet múltja, sem a magyar jövő. De nekünk számít. Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít az európai emberek biztonsága. De nekünk számít. Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít, hogy megmaradunk-e magyarnak. De nekünk számít" - mondta Orbán Viktor. Ez a mostani európai lázadás tétje. Függetlenségünk és nemzeti önállóságunk védelmében az előttünk álló csatákat bátran meg kell vívnunk, Brüsszelt meg kell állítanunk, határainkat meg kell védenünk - emelte ki.

Orbán Viktor kitért arra is: a betelepítést meg kell akadályozni, a külföldi pénzből kitartott hálózatot átláthatóvá kell tenni, az adók, a bérek és a rezsi szabályozásának jogát pedig itthon kell tartani. Ebben csak magunkra számíthatunk, ezért a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani - jelentette ki a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy a nemzet nemcsak közös nyelvet, kultúrát és múltat jelent, hanem azoknak a pillanatoknak az összességét is, amikor a történelem próbatételei egybekovácsolják a szíveket.
"Ezért váltunk újra erős nemzetté az elmúlt években": egybekovácsolta ugyanis a szíveket a nemzeti és keresztény alkotmányért vívott harc, az adósrabszolgaság elleni lázadás, a gazdasági függetlenségért folytatott küzdelem, valamint az is, hogy "lefogtuk a kapukat belülről nyitogatni akaró brüsszeli kezeket" - sorolta a kormányfő.

A miniszterelnök arról is szólt: az elmúlt évben a nemzetek újra fellázadtak "a brüsszeli bürokraták, a liberális világmédia és a feneketlen bendőjű nemzetközi tőke álszent szövetsége" ellen. Először az angolok, aztán az amerikaiak - mondta, hozzátéve: ebben az évben jön a folytatás.

A kormányfő szerint ma ismét '48-as szelek fújnak Európában, és ma még lehetőség van arra, hogy a lázadás felszabadító energiáit "alkotmányos kereteken belül tartsuk, és az európai birodalmat mélyen, de békésen és rendezetten alakítsuk át". Mindenekelőtt Brüsszelben le kell dobni "az álszentség maskaráit", egyenes beszédre és a jövő nyílt megvitatására van szükség, "a szép elvek mögé bújtatott machinációknak véget kell vetni" - mondta.

A múzeum előtti teret megtöltő tömegben magyar, lengyel és székely zászlókat lengettek. A Fidelitas tagjai "Soros fizet, Juhász fütyül" feliratú táblákat tartottak a magasba a Múzeum körút Kálvin tér felőli oldalán.

Az Együtt korábban az Astoriánál és a Kálvin téren sípokat osztott. Orbán Viktor beszéde alatt ellenzéki tüntetők végig fütyültek, sípoltak, kereplőkkel tiltakoztak, azt kiabálták: "Viktátor", "Orbán, takarodj!", "Börtönbe!". Az ünneplő tömegből sokan azt kiabálták vissza nekik: "Hazaárulók!", "Kendermagos!".

Az ünnepség idején lökdösődés alakult ki a kormánypárti ünneplők és ellenzéki tüntetők között. Egy idős nő megpróbálta kitépni egy újságíró kezéből a mobiltelefonját, amellyel rögzítette az eseményeket.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében utalt a tüntetőkre is: "lehet még a magyarból valami, ha megértjük a 12 pont velejét, amely így hangzik: Legyen béke, szabadság és egyetértés". "Igen ám, de mit kezdjünk azokkal, akik nem békét, hanem békétlenséget, nem egyetértést, hanem megosztottságot akarnak? (...) Akiknek egyetlen örömük, mint ma is, ha mások örömét elronthatják. Könnyű lenne tréfát űzni belőlük, mondhatnánk, bolond lukból bolond szél fúj. De ne tegyük, mert az erő, a sokaság kötelez" - mondta.

Az ünnepi műsorban a hazai népzene és néptánc kiemelkedő alakjainak közreműködésével, autentikus népdalokkal idézték fel el az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történetét.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) nemzeti rendezvényszervező főosztálya szerdán kora délután azt közölte az MTI-vel: több ezren ünnepeltek a Magyar Nemzeti Múzeumnál. Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint az ünneplők méltóképpen emlékeztek a nemzeti ünnepen, de ellenzéki tüntetők is megjelentek.

A rendezvény után díszmenet indult a budai Várba, ahol egész nap ingyenes családi programokkal várják az ünneplőket. Csatlakoztak a résztvevőkhöz azok a lengyel megemlékezők is, akik a március 15-ei rendezvényekre érkeztek Budapestre. 

Ezt már olvasta!?

Kézilabdások köszöntése

Több százan köszöntötték a hazatérő Bajnokok Ligája-ezüstérmes veszprémi kézilabdacsapatot hétfő este a Veszprém Aréna előtt, ahol a távozó játékosokat is elbúcsúztatták a szurkolók.

Megújul az 500 forintos bankjegy

Széles körű elterjedése néhány hónapon belül várható.

Drasztikus változás a belvárosi forgalomban

Lezárják a Jutasi úti körforgalom Budapest felé vezető ágát hétfőn. A buszok is kerülőúton közlekednek.

Jövő tavasszal kezdik el építeni az új belvárosi körforgalmakat

Számos Veszprémbe tervezett beruházás pályázati előkészületei zajlanak jelenleg a városházán, amelyek beadásáról a következő közgyűlés dönt majd június végén.

Előbb elkészülhet a veszprémi elkerülő

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították ezt a beruházást.

Na-Bed