Megelőzhették volna, hogy ezreket húzzon csőbe a Green Holidays közvetítője

Írta:  8200 Veszprém július 11 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A hatóságok egymásra mutogatnak, a százezreket bukó utasokat viszont nem vigasztalja, hogy igazából senki nem illetékes.

Elakadt a bürokrácia útvesztőiben az a még tavaly decemberben kezdeményezett vizsgálat, amely megakadályozhatta volna, hogy újabb és újabb utasokat verjen át a Green Holidays útjait közvetítő indulhatunk.hu - olvasható a hvg.hu cikkében.

Mint írják, az utazásszervezőket felügyelő Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH), a Fogyasztóvédelmi Hatóság és a gazdasági versenyhivatal is hónapok óta tudott róla, hogy a bedőlt Green Holidays útjait is értékesítő indulhatunk.hu az ügyfeleit megtévesztő módon kínál utazásokat, de mégsem tettek semmit – derült ki a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) hétfői tájékoztatóján.

A MUISZ a hozzá érkezett utaspanaszok alapján először fél évvel ezelőtt tett bejelentést az időközben a megszűnt (Budapest Főváros Kormányhivatalába olvadt) MKEH-nál, hogy a legismertebb hazai utazásközvetítő szerinte jogszerűtlenül adja tovább más irodák utazásait.

Az indulhatunk.hu internetes kínálatában szereplő komplett – szállást, utazást és ellátást is tartalmazó – utazási csomagokat ugyanis minden esetben kettébontották: a szállást és az ellátást a Professional Outlet Kft., a repülőjegyet pedig SzállásOutlet Kft. számlázta, és e két cégnek kellett külön-külön elutalni a részösszegeket. Mivel az útfoglalást végig az indulhatunk.hu irodáiban vagy a cég munkatársainak segítségével intézték, az ügyfelek többségének fogalma sem volt róla, hogy a kettébontás miatt a szervező mentesítette magát a kötelező vagyoni biztosíték nyújtása alól, azt ugyanis csak a szállást és utazást is tartalmazó csomagok értékesítőinek kötelezettségeként írja elő a törvény.

A megtévesztés nem is kapott volna talán nagyobb nyilvánosságot, ha nem dől be múlt héten a zűrös Green Travel utódja, a Green Holidays utazási iroda, de kiderült, hogy a cég útjainak bő kétharmadát az indulhatunk.hu-n keresztül értékesítették, emiatt ügyfelek ezrei lobogtatják hiába a Green Holidays nevét nem is említő utazási szerződésüket.  

Bár az indulhatunk.hu-nál reklamáló ügyfeleket múlt héten egységesen a bedőlt Green Holidays nevében kártalanító Uniqua biztosítóhoz irányították (már amíg még működtek az irodáik, azóta ugyanis a károsultak zaklatása miatt kikészült ügyintézőkre hivatkozva mind a kilencet bezárták), a MUISZ jogásza szerint a Green Holidays 500 milliós káralapjából csak azokat lehet kártalanítani, akik vagy közvetlen szerződtek a bedőlt céggel, vagy olyan utazási irodánál vették – csomagként – az utat, amely szerepeltette a szerződésen utazásszervezőként a Green Holidayst. Az indulhatunk.hu ügyfeleinek viszont valószínűleg nincs más esélyük, mint beperelni az utazásközvetítőt, így ők egy a bírósági procedúra végén kaphatják vissza az elmaradt utakra befizetett pénzüket.

Ezt már olvasta!?

Lisa Stansfield is fellép a VeszprémFesten

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató péntek délelőtt ismertette a tizenharmadik VeszprémFest műsorát a városházán.

Minden Csatárra kiköltöző veszélyezteti a város vízbázisát

A Dózsavárosban folytatódott a Veszprém jövőjét megalapozó lakossági fórumsorozat Porga Gyula polgármesterrel és Halmay György képviselővel.

Hétfőn utalják a szeptemberi családtámogatásokat

A családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) a hét elején érkezik.

95-ös üzemanyag -4, dízel -3 forint.

Azok a házaspárok igényelhetik új lakás vásárlására, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. 

Na-Bed