Megbírságolta a jegybank az Erstét és az FHB-t

Írta:  MTI március 19 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 14 millió, illetve 4,5 millió forintra bírságolta a két pénzintézetet.

Megsértette a teljes hiteldíj mutató (THM) feltüntetésének szabályait az Erste Bank és az FHB Bank, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 14 millió, illetve 4,5 millió forintra bírságolta a két pénzintézetet.

A jegybank hétfői tájékoztatása szerint az Erste Bank a személyi kölcsönök és folyószámlahitelek, az FHB Bank a lakáshitelek reklámozása során több esetben nem, vagy nem feltűnően jelenítette meg a hitelköltségeket összegző THM értékét.

Az Erste Bank a különböző hirdetéstípusoknál a törvényi előírás ellenére hangsúlyosabban tüntette fel a hitelkamat mértékét, mint az összes hitelköltséget bemutató, és így magasabb mértékű THM-et.

Az FHB Bank több reklámfelületén a lakáshitelek THM értékét csak a fő hirdetési szövegtől elkülönülő hosszabb szöveges részben, minden más információhoz képest kevésbé feltűnő módon ábrázolta. Az eljárások során mindkét intézménynél a 2017. január 2. és 2017. május 15. közötti időszak reklámjait tekintették át.

Az MNB további jogsértésként állapította meg, hogy az Erste Bank a hitelkamat mértékét is tartalmazó reklámjaiban többször hiányos tartalommal, nem feltűnő módon, illetve bizonyos esetekben egyáltalán nem szerepeltetett reprezentatív példát. Emellett több hirdetésben nem a jogszabályban előírt hitelösszeget figyelembe véve számította ki a THM értékét.

A jegybank a fogyasztóvédelmi bírság mellett kötelezte az intézményeket a vonatkozó előírások betartására.

A közlemény szerint a bírság összegének megállapításánál az MNB egyebek mellett figyelembe vette, hogy a jogsértő gyakorlatok a fogyasztók széles körét érinthették. 

Ezt már olvasta!?

Testkamerákat tesztelnek a MÁV jegyvizsgálói

Idén augusztusig 53 kalauzt ért támadás.

Újabb elektromos töltőállomás Veszprémben

Tovább bővült a Veszprémben elérhető elektromos töltőállomások száma, a legújabban a héten adták át a Bagolyvári Parkolóházban.

Háziorvosként mutatkozott be az idős asszonynak

Hatszázezer forintért térítésmentes közgyógyellátást ígért a csaló.

Nem volt bomba a Keleti pályaudvaron

Egy elhagyott csomag okozott fennakadást az állomáson hétfőn délelőtt.

Ittasan hajtott bele az álló kocsisorba

Három vétlen autós is kárt szenvedett a veszprémi elkerülőn. 

Na-Bed