A közúti baleseteket 99 százalékban emberi mulasztás okozza

Írta:  MTI szeptember 21 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A közúti balesetek nagy része tudatos magatartással megelőzhető lenne.

A közúti baleseteket 99 százalékban emberi mulasztás, jogsértés okozza, az esetek többségében a figyelmetlenség is közrejátszik - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Osztályának megbízott vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Benzai Zsolt azt mondta, a hétfőn kezdődött Biztonság hete keretében szeretnék meggyőzni az embereket, hogy saját és mások biztonsága érdekében vezessenek a szabályoknak megfelelően. A héten különböző helyszíneken rendeznek változatos, látványos programokat a 9-14 éveseknek, hogy felhívják a figyelmüket a biztonságra. Hozzátette, a rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Tispol) éves ellenőrzési terve alapján pénteken és szombaton országos közlekedésbiztonsági ellenőrzést is tart, amelynek során elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot figyelik.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője arról beszélt, nehéz bizonyítani, hogy a baleset figyelemelterelő tevékenység miatt történt, de ha bizonyított, akkor meg lehet téríttetni a kár okozójával. Kiemelte, a közúti balesetek nagy része tudatos magatartással megelőzhető lenne. Kitért arra is, a biztosítások adatai szerint a legtöbben, évente 1700-an otthon halnak meg. A második legveszélyesebb hely a munkahely, a közút körülbelül hatszáz halálesettel csak a harmadik helyen áll.
 

Ezt már olvasta!?

Bevallás automatikusan

A rendszer használatához csupán ügyfélkapus regisztráció szükséges, így akinek még nincs, mindig nem késő Ügyfélkaput nyitni.

Tűzoltók mérték össze erejüket

Első alkalommal rendezett megyei lépcsőfutó versenyt a katasztrófavédelem.

A dízel változatlan marad. 

A világ 190 országában emlékeznek vasárnap a Nemzetközi Vöröskereszt napjára.

Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz a Veszprémi Állatkertbe

Egészséges szibériai kőszáli kecske látta meg a napvilágot az állatkertészek legnagyobb örömére.

Na-Bed