Október 15-től meghosszabbítják a nappali melegedők nyitvatartását

Írta:  MTI október 02 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Október 15-től négy órával meghosszabbítják a hajléktalan emberek számára fenntartott nappali melegedők nyitvatartását.

Ezzel a nap 24 órájában, az ország teljes területen biztosított a rászorulók elhelyezése - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Fülöp Attila emlékeztetett: október 15-én módosul az Alaptörvény és ahhoz kapcsolódóan a szabálysértési törvény, ezt követően nem lehet közterületen életvitelszerűen élni. A kormány döntött a hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról 300 millió forint összegben, ez az összeg egyrészt biztosítja, hogy a nappali melegedők és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz, másrészt az említett forrásból lesz egy úgynevezett első befogadóállomás, ahol az "akut" helyzetben lévő rászoruló olyan ellátást kap, hogy valamelyik ellátó fogadni tudja, továbbá hagynának szabad forrást a gyors intézkedést igénylő krízishelyzetekre is - közölte az államtitkár.

Az országban a nappali melegedők nyitvatartása 6 órásról 10 órásra nő majd, az éjjeli menedékhelyek továbbra is 14 órás nyitvatartással működnek - mondta, megjegyezve: ez azt jelenti, hogy az intézményrendszernek a hét minden napján, éjjel-nappal, folyamatosan rendelkezésre kell állnia.

Fülöp Attila ismertette, a nappali melegedőkkel és az éjjeli menedékhelyekkel együtt 19 ezer férőhely áll rendelkezésre a hajléktalan-ellátásban. Ez azt jelenti, hogy van bőven hely, több a hely, mint a hajléktalan, senkinek nem kell emberhez méltatlan módon az utcán laknia. Az országban több mint 240 szervezet foglalkozik hajléktalan-ellátással.

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arról beszélt, hogy a hajléktalansághoz elsődlegesen nem a laksástalanság, hanem a céltalanság vezet. Erre főként olyan példákat említett, hogy valamilyen tragédia, főként a család elvesztése miatt kerül valaki ilyen helyzetbe.

Komoly lépésnek nevezte, hogy közös gondolkodás indulhat el a hajléktalan emberek segítéséről, hogy újra önálló életvitelt folytathassanak. Szerinte a hajléktalan-ellátásban megforduló emberek 20 százaléka néhány év alatt eljuthat oda, hogy "jó albérlő, szomszéd" lehet.

A nyitvatartás megváltoztatásáról szólva elmondta, a cél az, hogy ne kelljen a rászorulóknak - a télen a hidegben - az utcán várakozni több órát.

Vecsei Miklós kijelentette: Magyarországon Európa egyik legjobban szervezett hajléktalan-ellátása működik.  

Ezt már olvasta!?

Kamion és munkagép ütközött a 8-ason

Egy személy megsérült a hétfő reggeli balesetben.

Veszélyben vannak a Balaton északi partjának szőlői

Az ingatlanspekulánsok és az ültetvények elöregedése okozza a problémát.

Nem jutott be a társasházba, ezért mindennek nekiesett

Két parkoló autót is megrongált a fiatal férfi Veszprémben.

Fokozatosan téliesre fordul az idő

Hétfőn száraz, hideg levegő érkezik fölénk.A hét közepén egy ciklon okoz csapadékot. Havazhat is.

Példát mutattak hazaszeretetből, összefogásból, emberségből

Az aradi vértanúk emléknapján, a 13 vértanú tábornok kivégzésének 168. évfordulóján rendezett megemlékezést az önkormányzat.

Na-Bed