Nem volt szabályszerű az ÉNYKK vagyongazdálkodása

Írta:  MTI október 04 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A társaság vagyongazdálkodása sem 2013-ban, sem 2016-ban nem volt szabályszerű.

Nem volt szabályszerű az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vagyongazdálkodása 2013-ban, 2016-ban pedig a vagyongazdálkodás és a beszámoló sem volt szabályszerű, ami veszélyeztette a vagyon megőrzését és az elszámoltathatóságot - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2013-2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése alapján.

A számvevőszék kedden közzétett összefoglalója szerint a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. és a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. gazdálkodásának szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodása 2013-hoz képest 2016-ra javult, az ellenőrzött időszak végére szabályszerű volt, így a vagyon megőrzése és az elszámoltathatóság biztosított volt.

Az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központot a magyar állam alapította 2012. novemberében. A szombathelyi székhelyű társaság fő tevékenysége, egyben közfeladata az ellenőrzött időszakban a személyszállítás volt. A helyközi közösségi közlekedéssel kapcsolatos tevékenységét Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye területén látta el. A régióba tartozó hat társaság, a Balaton, a Bakony, a Kisalföld, a Somló, a Vas és a Zala Volán Zrt. 2014. december 31-i hatállyal beolvadt az ÉNYKK Zrt-be.

Az ÁSZ megállapította, hogy az ÉNYKK Zrt. szabályozottsága 2013-ban nem volt szabályszerű, de 2016-ban már megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

A társaság vagyongazdálkodása sem 2013-ban, sem 2016-ban nem volt szabályszerű. A 2016. évi beszámoló mérlegtételeit nem támasztotta alá leltár, ami veszélyeztette a vagyon megőrzését és az elszámoltathatóságot.

A társaság teljesítette közzétételi és adatszolgáltatási kötelezettségét, de 2016-ban olyan beszámolót tett közzé, amely nem felelt meg a jogszabálynak.

A megállapítások alapján az Állami Számvevőszék az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatójának javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteni.

A szintén 2012. novemberében alapított Dél-dunántúli Közlekedési Központba a régióba tartozó három Volán-társaság, a Gemenc, a Kapos és a Pannon Volán Zrt. olvadt be. A kaposvári székhelyű társaság fő tevékenysége ekkortól a közszolgáltatói feladatok körébe tartozó belföldi helyközi, távolsági menetrend szerinti személyszállítás lett.

Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság szabályozottsága 2013-ban nem felelt meg az előírásoknak, mert a társaság nem rendelkezett számlarenddel, de 2016-ban ez a terület már szabályszerű volt.

A gazdálkodás és a vagyongazdálkodás 2013-ban a szabályozási hiányosságok miatt nem volt szabályszerű, 2016-ban azonban már megfelelt a jogszabályi előírásoknak, így az elszámoltathatóság és a vagyon védelme biztosított volt.

A társaság a 2013-2016. közötti időszakban teljesítette beszámolási, közzétételi és adatszolgáltatási kötelezettségét, ezzel biztosította az átláthatóságot.

A KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központot is a magyar állam alapította, ugyancsak 2012. novemberében. A szolnoki székhelyű társaság fő tevékenysége a közszolgáltatói feladatok körébe tartozó belföldi helyközi-, helyi- és távolsági menetrend szerinti személyszállítás volt. A társaságba beolvadt a régióba tartozó öt megyei központú Volán-társaság, az Agria, a Hatvani, a Jászkun, a Mátra és a Nógrád Volán Zrt., ezután a vállalat Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád megye helyközi közlekedését is biztosította.

A számvevőszék megállapításai szerint a közlekedési központ szabályozottsága 2013-ban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, de 2016-ban már szabályszerű volt.

A társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása 2013-ban nem volt szabályszerű. A belső szabályozottság hiányosságainak megszüntetésével a terület 2016-ban már megfelelt az előírásoknak, így biztosították a vagyon megőrzését és az elszámoltathatóságot.

A KMKK közzétételi és adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette - közölte az ÁSZ.

Ezt már olvasta!?

Antilop bumm az állatkertben

Néhány nap leforgása alatt 9 indiai antilop gida látta meg a napvilágot a Veszprémi Állatkertben.

Hatalmas lángok csaptak fel a belvárosban szerdán este

Kigyulladt egy használaton kívüli irodaház Veszprémben, a Budapesti úton szerdán késő este.

Veszprémi célok: bajnoki cím, MK-győzelem, BL négyes döntő

A bajnoki cím visszaszerzése, a Magyar Kupa-győzelem és a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe kerülés az elvárás a szezonban a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatánál.

Percek alatt hamuvá vált a szoba

Az adventi időszak és a karácsony tűzveszélyeire hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem és a Veszprém Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

Fogadónapot tart a főkapitány

Előzetes bejelentkezés szükséges. 

Na-Bed