Tizennégy százalékkal magasabb a fizikai dolgozók órabére ez elmúlt évihez képest

Írta:  MTI október 26 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1020 forintos, míg a betanított munkát végzők 940 forintos átlagos órabérre számíthattak.

Az idei harmadik negyedévben 980 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készült elemzése szerint, ez 14 százalékos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 860 forinthoz képest - közölte a BDO Magyarország az MTI-vel a két cég közös felmérése alapján.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1020 forintos, míg a betanított munkát végzők 940 forintos átlagos órabérre számíthattak. A régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek, míg Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 850 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték Közép-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon már jóval 1100 forint felett alakul.

A közlemény idézi Hamrák Viktort, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágának vezetőjét, aki elmondta: "az adatokból az látható, hogy továbbra is gyorsan emelkednek a fizikai dolgozók órabérei, ami az egyre több szektort sújtó munkaerőhiány miatt nem meglepő." Hozzátette: a folyamat várhatóan a következő negyedévekben sem szakad meg, az egyre fokozódó munkaerő-kereslet hatására már az év végén várhatóan újabb növekedési hullámot lehet majd tapasztalni.

A jövő év elején pedig a várakozások szerint mintegy 9 százalékos minimálbér-emelésre kerülhet sor,

ami szintén komoly hatást fog gyakorolni az alacsonyabb fizetési kategóriák bérszintjeinek alakulására - magyarázta az üzletágvezető.

A BDO Magyarország ezzel párhuzamosan több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2017 harmadik negyedévéhez képest átlagosan 3,9 százalék volt. Figyelembe véve az infláció immár 3 százalék körüli szintre emelkedését, ez gyakorlatilag mindössze 1 százalék körüli reálbér-növekedést jelent ezen a vezetői szinten.

Javítja az összképet, hogy a középvezetők körében a kiegészítő bérelemek (így a jutalom, a bónusz, vagy a bérpótlék) bérhez viszonyított aránya ebben az időszakban elérte a 15 százalékot, ami magasabb a korábbi évek 8-10 százalékos hányadánál - mondta Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési üzletágának partnere.  Hozzáfűzte: ez önmagában hosszú távon nem lesz elég a munkaerő megtartására egy olyan piaci környezetben, ahol egy jó munkahely-váltással ma akár 20-30 százalékkal magasabb bér is kialkudható hasonló munkakörben. 

Ezt már olvasta!?

Több mint 300 tonna élelmiszer gyűlt össze

A felajánlásokból 34 ezer ajándékcsomag készül.

Rendőrségi információs pont a Cholnoky-n

A megújult Cholnoky-lakótelepi könyvtár havi 15 órában rendőrségi információs pontként is funkcionál. 

Elmerültek a hulladékba a dózsás gyerekek

A fiatalok egy környezettudatosságra nevelő program részeseként ismerhették meg a hulladékgazdálkodás alapjait.

Leendő iskolásokat jutalmaztak

Észkerék címmel hirdetett levelező játékot óvodások számára a Deák iskola. Az ünnepélyes díjkiosztót a napokban tartották meg.

Nyugalomra vágyik? Nézzen széncinege odut

Rengetegen követik Gombóc, a széncinege odujában zajló életet. 

Na-Bed