Tizennégy százalékkal magasabb a fizikai dolgozók órabére ez elmúlt évihez képest

Írta:  MTI október 26 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1020 forintos, míg a betanított munkát végzők 940 forintos átlagos órabérre számíthattak.

Az idei harmadik negyedévben 980 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készült elemzése szerint, ez 14 százalékos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 860 forinthoz képest - közölte a BDO Magyarország az MTI-vel a két cég közös felmérése alapján.

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1020 forintos, míg a betanított munkát végzők 940 forintos átlagos órabérre számíthattak. A régiók szerint ugyanakkor jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek, míg Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 850 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték Közép-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon már jóval 1100 forint felett alakul.

A közlemény idézi Hamrák Viktort, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágának vezetőjét, aki elmondta: "az adatokból az látható, hogy továbbra is gyorsan emelkednek a fizikai dolgozók órabérei, ami az egyre több szektort sújtó munkaerőhiány miatt nem meglepő." Hozzátette: a folyamat várhatóan a következő negyedévekben sem szakad meg, az egyre fokozódó munkaerő-kereslet hatására már az év végén várhatóan újabb növekedési hullámot lehet majd tapasztalni.

A jövő év elején pedig a várakozások szerint mintegy 9 százalékos minimálbér-emelésre kerülhet sor,

ami szintén komoly hatást fog gyakorolni az alacsonyabb fizetési kategóriák bérszintjeinek alakulására - magyarázta az üzletágvezető.

A BDO Magyarország ezzel párhuzamosan több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2017 harmadik negyedévéhez képest átlagosan 3,9 százalék volt. Figyelembe véve az infláció immár 3 százalék körüli szintre emelkedését, ez gyakorlatilag mindössze 1 százalék körüli reálbér-növekedést jelent ezen a vezetői szinten.

Javítja az összképet, hogy a középvezetők körében a kiegészítő bérelemek (így a jutalom, a bónusz, vagy a bérpótlék) bérhez viszonyított aránya ebben az időszakban elérte a 15 százalékot, ami magasabb a korábbi évek 8-10 százalékos hányadánál - mondta Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési üzletágának partnere.  Hozzáfűzte: ez önmagában hosszú távon nem lesz elég a munkaerő megtartására egy olyan piaci környezetben, ahol egy jó munkahely-váltással ma akár 20-30 százalékkal magasabb bér is kialkudható hasonló munkakörben. 

Ezt már olvasta!?

Nyílt nap a mentőállomásokon

Az újraélesztés alapjait tanulhatják meg az érdeklődők vasárnap a veszprémi mentőállomáson, ahol nyílt napot tartanak.

Bevezetnek egy harmadik nemet a német személyiségi jogi szabályozásban

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban.

Mentesítő éjszakai buszok indulnak

Az Utcazene Fesztivál programjait követően mentesítő járatokat közlekedtet az ÉNYKK Herend, Zirc, Gyulafirátót, Balatonalmádi és Balatonfüred felé.

Tudta, hogy tízezer forintból kihozható egy repülős kirándulás?

Szeretné kipróbálni a repülést, de elérhetetlennek tartja ezt az álmát? Pedig lehet, hogy olcsóbb, mint gondolná.

A túrák előtt és után is figyelni kell a veszélyekre, tünetekre.

Na-Bed