Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Írta:  MTI október 27 2018 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

asárnap hajnali 3 órakor kezdődik a téli időszámítás, az órákat akkor hajnali 2 órára kell visszaállítani.

A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amelyben a helyi időhöz képest egy órával előreállítjuk az órákat. A normál, téli időszámításkor ehhez térünk vissza március utolsó vasárnapjáig.

A módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel hét és este tíz óra közötti időszak - minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így ugyanis villamos energiát lehet megtakarítani.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-nek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az óraátállítással évente egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolunk meg. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig csaknem 4000 gigawattóra (Gwh) a becsülhető energiamegtakarítás, amely az ország majdnem ötheti átlagfogyasztásával egyenlő. Adataik szerint 2017-ben 80 GWh megtakarítás keletkezett az óraátállításból.

Ezt már olvasta!?

A Moody's további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Megjelent a Vportré új száma

Az internetes kulturális magazin központi témája a veszprémi Smart City projekt.

Belesétált a rendőrök kezébe

Körözött személyt igazoltattak a veszprémi rendőrök. 

Az elektronikus aláírás is érvényes, bizonyító erejű, és az unió egész területén elfogadott lesz a július elsején hatályba lépő új szabályozás szerint.

5 százalékra mérséklődik a sertéshús áfája 2016. január 1-től.

Na-Bed