Többet és többször rendelünk online

Írta:  8200 Veszprém április 09 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az online vásárlást a legtöbben továbbra is biztonságosnak ítélik idehaza, de igyekeznek elkerülni a készpénzhasználatot és a külföldi webáruházak népszerűsége is visszaesett.

Elsősorban a drogériai termékek, háztartási cikkek és az élelmiszerek online keresletében figyelhető meg növekedés a koronavírus terjedése miatt. Sokan tartanak a megfertőződéstől is, de még inkább aggódnak a családtagjaikesetleges elvesztése miatt – derült ki a Reacty Digital 2020. március 24. és április 7. között, 18-79 éves korosztály megkérdezésével készült online kérdőíves kutatásából.

A Reacty kutatásában részt vevők kétharmada tart attól, hogy elkapja a koronavírust, a felsorolt lehetőségek közül ennél jobban csak valamely családtag elvesztésétől félnek az emberek (75%). A koronavírusban való megbetegedés megelőzi a járvány miatti munkanélküliségtől való félelmet, utóbbitól a részmunkaidőben dolgozók kétharmada és a teljes munkaidőben dolgozók közel fele (44%) tart. A betegségtől leginkább a veszélyeztetett korosztály tagjai tartanak, a 60 évesnél idősebbek háromnegyede aggódik az egészsége miatt.

A 18-79 éves emberek kétötödének online vásárlási szokásaira van hatással a koronavírus terjedése.Többségük saját megítélése alapján legalább ugyanannyiszor vagy még többször és ugyanakkora vagy még nagyobb mennyiségben fog online rendelni, mint a járványt megelőző időszakban.

A válaszadók háromnegyede szerint biztonságos az online rendelés és a szállítás is manapság, bár az idősebb korosztály (60+) kissé szkeptikusabb.A külföldi webáruházakban némileg kevésbé bíznak a válaszadók: akik vásároltak már valaha külföldről azok fele most inkább lemond erről a lehetőségről, harmaduk viszont nem izgul, érkezzen bárhonnan is a csomag.Az összes válaszadókétötöde biztosan nem fog külföldről vásárolni mostanában, míg további ötödük meggondolja ezt a lehetőséget (és valószínűleg inkább nem él vele).

Online vásárlás esetén a válaszadók fele csak olyan webáruházból rendelne, ahol készpénzmentesen lehet fizetni, harmaduk számára viszont lényegtelen ez a szempont.Az online rendelők ötöde mindenképpen házhozszállítást fog kérni és további 27% is valószínűleg így tesz. A válaszadók bő negyede azonban, ha úgy adódik, másféle szállítási módot (is) igénybe vesz majd.

A 18-79 évesek szűk negyede kívánja betartani az adatfelvétel során érvényben lévő kijárási korlátozást úgy, hogy ha teheti inkább nem megy semmilyen boltba, hanem kizárólag online rendeli meg a szükséges termékeket.
 

Ezt már olvasta!?

Hulladékból művészet

Az Európai hulladékcsökkentési héthez kapcsolódva nyílt kiállítás a városháza aulájában hétfőn.

Hárman megsérültek Városlődnél

Két személygépkocsi ütközött frontálisan a 8-as főúton, Városlőd külterületén, a 72-es kilométernél vasárnap hajnalban.

Babaszínház a Kabócában

“Szirmok” címmel mutatta be új, babaszínházi előadását a Kabóca Bábszínház. A darabot Szántó Viktória rendezte. 

Bérlakásépítés a választókerületben is

A fiatalok elvándorlásának egyik nagyon fontos oka az otthonteremtés nehézsége - hangoztatta legutóbbi sajtótájékoztatóján dr. Varga-Damm Andrea.

Még sosem kelt el ennyi okostelefon

Rekordévet zárt 2015-ben az okostelefonok világpiaca.

Bakony Média névjegykártya