Merre tart az e-kereskedelem a járvány után?

Írta:  PR cikk július 28 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta a gazdaság különböző ágazatait, mégis találunk olyan szegmenseket, amelyek látszólag nyertesei a helyzetnek. Ilyen az e-kereskedelem, de vajon tényleg elmondható, hogy a webáruházak jól járnak a krízissel? Utánajártunk.

Számos szakértők úgy gondolja, hogy középtávon az e-kereskedelem is inkább a vesztesek közé sorolható, különösen Magyarország esetében, ahol az éves növekedés évek óta 16-20% körül alakult. A webáruházak kiszámítható pályán haladtak, képesek voltak növelni a forgalmukat, így a szolgáltatásfejlesztésüket is biztos alapok jellemezték.

A most kialakult helyzet viszont extrém terhelést jelentett számukra, sokan készlethiánnyal küzdöttek, az importtevékenységük megbicsaklott, mindezek miatt a vásárlói elégedettség csökkenhetett, ráadásul a magas euró-árfolyam tovább nehezíti a helyzetüket. A következő hónapok vagy évek gazdasági recesszióját sem szabad elfelejteni; ha a világgazdaság teljesítőképessége csökken, az bizonyosan rányomja a bélyegét a vásárlóerőre.

Ugyanakkor szép számmal akadnak olyan szakértők is, akik egyértelműen az e-kereskedelem növekedésének gyorsulását várják az idei évtől. Az egyik legfőbb érv ezen állítás mellett a kezdő vásárlók számának megugrása; a GKI Digital mérése alapján 50 ezer új vásárló jelent az online térben alig két hónap alatt, ami valóban kiugróan magas érték, viszont jelentős hányaduk alkalmi online vásárló lehet, akik továbbra is elkötelezettek a hagyományos kiskereskedelem iránt. Kétségtelenül fókuszba kerültek az élelmiszerek, a tisztítószerek és egyéb napi felhasználású cikkek. Ezek online forgalma bizonyosan megugrik a járványhelyzet előtti szintekhez képest.

Néhány szakértő szerint a mostani helyzet segíthet a fejnehéz magyar e-kereskedelmet kicsit egyensúlyba hozni; a piacvezető szereplők, – mint az Extreme Digital vagy az eMAG – folyamatos szolgáltatásfejlesztéssel, erős partneri kapcsolatokkal és hagyományos szaküzletekkel növelik a vásárlói élményt, velük szemben a specializált szakértői kereskedés lehet a kulcs a kisebb szereplők kezében.

Hazánkban az e-kereskedők száma lényegesen alacsonyabb, mint Csehországban, Belgiumról és Hollandiáról nem is beszélve. Alacsony az új e-kereskedők száma, de talán a mostani helyzet lökést adhat az eddig tétovázó offline szereplők számára.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a webáruházak létrehozása és működtetése nem megy egyik napról a másikra. Noha hosszúnak tűnik ez a három hónap, amit a vírus szorításában töltöttünk, ennyi idő egyáltalán nem elég egy jól működő webáruház felépítésére – mondja az egyik vezető marketingügynökség szakértője. Szerencsére léteznek alternatív megoldások, amelyek jelentősen felgyorsítják a folyamatokat; ilyen például az eMAG marketplace szolgáltatása, vagy a különböző bérelhető „összekattintható” webáruházak használata. Utóbbi esetben a kereskedőnek már csak arról kell gondoskodnia, hogy megfelelő áron vevőket szerezzen. Ha ezt nem tudja megtenni, dugába dől a webáruház, de még mindig sokkal kisebb kár keletkezik, mintha saját rendszereket épített volna.

Ezt már olvasta!?

A születésnap fontosabb, mint a karácsony

Születésnapra, karácsonykor és esküvőre csaknem minden magyar vesz ajándékot.

Több légi járat közlekedik majd Budapest viszonylatában a hét végén hatályba lépő nyári menetrendi időszakban a télihez képest.

Figyeljünk a bringásokra!

Közlekedésbiztonsági délelőttöt tartottak a rendőrök a veszprémi általános iskolásoknak.

A jó országgyűlési képviselő alázatos

Porga Gyula polgármesterrel tartott közös lakossági fórumot a közelmúltban Ovádi Péter, ahol összefoglalták az elmúlt évek legfontosabb veszprémi fejlesztéseit.

Június 12-ig lehet pályázni Magyarország logójának és szlogenjének megalkotására

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatot hirdet Magyarország logójának és szlogenjének megalkotására, a pályázatokat június 12-ig lehet benyújtani - közölte az MTÜ a honlapján.

Bakony Média névjegykártya