Információk, amelyek segíthetnek késvásárláskor Fotó: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Információk, amelyek segíthetnek késvásárláskor

Írta:  Támogatott tartalom október 23 2020 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Amikor a konyha kiegészítőket vásároljuk meg, nem csak arra kell összpontosítani, hogy milyen eszközökre van szükségünk, hanem a minőségre is kiemelt figyelmet kell fordítani. A konyhai műveletek végzésében a legjobban az acélkések vannak a segítségünkre, amelyek vas és szén ötvözetéből készülnek. A kés, kések kiválasztására azért is szükséges kellő figyelmet fordítani, mert hiszen a kés meghatározza az étel ízét, állagát és még annak küllemére is hatással van. Amikor késeket vásárolunk a konyhánkba, számos tényezőt figyelembe kell vennünk. A cikkben azokra a tényezőkre hívjuk fel a figyelmet, amelyekre különösen oda kell figyelnünk, amikor vágó eszközöket vásárolunk a konyhánkba.

A használata legyen könnyű, legyen kényelmes a markolata

Az éles kés megkönnyíti a konyhai munkafolyamatok hatékonyságát, azaz az aprítást és a szeletelést. De az is ugyanolyan lényeges, hogy az adott kést kényelmesen megmarkolhassunk, azaz pontosan illeszkedjen a kezünkbe, hiszen így nem csak kellemesebbé, hanem sokkal hatékonyabbá is válik a munkavégzés. Az is lényeges szempont, hogy mindig a megfelelő kést válasszuk ki az adott munkafolyamathoz, hiszen ma már léteznek külön és különféle kések zöldségek darabolásához, fűszernövények aprításához és hús szeleteléséhez.

A kés markolata készülhet fából, műanyagból és léteznek úgynevezett kompozit markolatok. A fából készült markolatok jól tapadnak a kézhez, viszont számos veszélyt rejtenek magukban, hiszen a fán, a fában mikroorganizmusok szaporodhatnak el, ami sok veszélyt rejt magában. A műanyag fogantyúval ellátott kések könnyen megcsúsznak, így fokozzák a konyhai balesetek esélyét. A kompozit markolatú kések a legelterjedtebbek, hiszen könnyen tisztíthatók és nagy biztonságot is nyújtanak.

A kés élét, élességét is teszteljük

Egy jó szakember, a konyhában sokat tevékenykedő személy, már az üzletben alaposan megnézi, szemrevételezi a kés élét és azt is meg tudja állapítani, hogy az adott eszköz mennyire képes megtartani a boltban tapasztalt élességét. A kés ára is ad egy irányt, mivel a drágább kések általában nem könnyen veszítik el az élességüket, ezért kés vásárlásakor ezt mindenképpen tartsuk szem előtt.

A kés élessége nem csak a kés működését határozza meg, hanem azt is determinálja, hogy mennyire biztonságos. Azt hihetnénk, hogy minél élesebb egy kés, annál nagyobb biztonságot nyújt. A logikánk nem ezt diktálja, viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél tompább egy kés, annál nagyobb az esélye, hogy súlyos sérülést szerzünk a konyhában.

Továbbá nem csak a kés élét, hanem magát a pengét, annak anyagát, tartósságát is meg kell figyelnünk, amikor kést vásárolunk. Fontos szempont az is, hogy a kés pengéje mennyire strapabíró, mennyire fogja bírni a rendszeres, akár napi megpróbáltatásokat. A penge kapcsán is sok tényezőt figyelembe kell venni. Vásárlás előtt tudnunk kell, hogy mennyire kemény, mennyire szilárd, mennyire ellenálló például a korrózióval szemben.

A kés mérete

A kés vásárlása egy összetett folyamat, hiszen nem csak egyetlen késre van szükségünk, hanem több konyhai kés segíti majd a konyhai munkánkat. A kések nem csak funkcionalitásukban, hanem méretükben is nagyon különbözőek. A daraboló kések általában nagyobbak, míg a csontozó kések a többi késnél kisebbek és vékonyabbak. Amikor kést készülünk vásárolni, fel kell készülnünk arra, hogy nem fogunk hamar végezni. Főleg, ha azzal a céllal kerestünk fel egy kés szaküzletet, hogy a minőségi vadászkések között válogassunk, amely késnek legfőképpen a vadászok örülnek. Ezért, ha a barátaink között vadász is van, egy vadászkést nyugodtan választhatunk neki ajándékba. Az ajándékba vagy az önmagunknak szánt kést, otthonunk kényelméből, online webshopból is megvásárolhatjuk, hiszen számtalan előnye van az interneten történő vásárlásnak. Alaposan átnézhetjük a kínálatot, gondosan kiválaszthatjuk a terméket, ráadásul rengeteg időt spórolunk meg, ha nem személyesen keressük fel az üzletet. A webshopban széles a kínálat, akár konyhakést, akár vadászkést szeretnénk a saját konyhánkba, vagy éppen ajándékba vásárolni.

 

Ezt már olvasta!?

Garázdaságba torkolló konfliktus

A veszprémi rendőrök hét perc alatt elfogták a robogót megrongáló 19 éves helyi lakost.

8-10 méteres lángokkal ég a gabona

30 hektáron lábon álló gabona ég Zirc közelében, az erdőt is veszélyezteti.

Három év alatt megnégyszereződött a mobil adatforgalom

Sokkal többet netezünk külföldről is.

Három baleset is történt tegnap, ami tűzoltói beavatkozást igényelt

Délután a 82-es főúton, Olaszfalu külterületén, este Kékkút Fő utcáján, éjjel pedig Ősi településen történt közúti baleset szerdán.

Javítják a leromlott állapotú útburkolatokat

Megkezdődnek az éves út- és járdafelújítások Veszprémben. Itt a lista, milyen szakaszokon kell emiatt forgalomkolátozásokra számítani.

Bakony Média névjegykártya