Ókori szövegek értelmezése a magyar érettségi első részében MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Ókori szövegek értelmezése a magyar érettségi első részében

Írta:  MTI május 02 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

 Megkezdődtek a magyar írásbeli érettségik országszerte a középiskolákban hétfő reggel.

A diákoknak a vizsga első részében, az eduline.hu értesülése szerint, Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük. Az 1942-ben megjelent könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik Gyula fennmaradásuk körülményeit vizsgálja.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll rendelkezésükre.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

A szövegértési rész után következtek a szövegalkotási feladatok. Az oktatási portál információi szerint ezek között érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet a diákok. Választhatják Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellájának értelmezését vagy Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez, illetve Illyés Gyula Bartók című alkotásának összehasonlító elemzését.

Ezt már olvasta!?

Tavaly 7,6 százalékkal, 3 milliárd 181 millió literre nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon.

Több eljárás indult pirotechnikai eszközök miatt

Egy hatéves gyermek is megsérült.

Különös strandlopás

Csavarbehajtót és néhány üdítőt tulajdonított el a tettes. 

Változásra van szükség a bérek területén

Veszprémben is megkezdődött a Jobbik béruniós aláírásgyűjtése.

2016. április 1-jétől megkezdődik a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart.

Na-Bed