Kitörő örömmel fogadták a szurkolók a döntőbe jutást a Veszprém Aréna előtt Kitörő örömmel fogadták a szurkolók a döntőbe jutást a Veszprém Aréna előtt

Hosszabbítás után jutott döntőbe a Veszprém

Írta:  MTI május 28 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A kölni négyes döntő szombati elődöntőjében hosszabbítás után 31-28-ra győzték le a német THW Kielt.

Miután a veszprémi szimpatizánsok a Kielcének szurkoltak az első elődöntőben, most a lengyelek ezt viszonozták, és már a melegítés alatt is éltették a magyar bajnokot a háromszoros BL-győztes (2007, 2010, 2012) Kiellel szemben.

A Veszprém tavaly és 2002-ben már játszott döntőt, és most a korábbiaknál komolyabb esély mutatkozott akár a végső győzelemre is. Ezt erősítette, hogy a 2015-ös egymás elleni elődöntőben a Veszprémnek kilenc gólt dobó Aron Palmarsson már a magyar klubban játszik. Az idénybeli egymás elleni mérleg állása 1-1 volt, akárcsak az utóbbi két egymással szembeni BL-elődöntős párharc mutatója. A Veszprém német légiósát, a Kiellel háromszoros BL-győztes Christian Zeitzot nem nevezték a mérkőzésre.

Támadásban gyengén kezdett a magyar bajnok, amely a 4. percben már 3-1-es hátrányban volt. A Kiel jól szervezte meg védelmét, többször tudott sáncolni, labdát lopni, és abból megindulni. Ilija Brozovic kiállítása idején felpörgött a magyar bajnok, s a 10. percben egyenlített (5-5). A kapus Mirko Alilovic is egyre többet találkozott a labdával, így szűk negyedóra elteltével fordított a Veszprém.

A szezon legjobb védekező játékosának választott Schuch Timuzsint, valamint Nagy Lászlót is kiállították, a Kiel pedig fordított. Időt kért a Veszprém, ám Schuchot ismét kiküldték. A túloldal sem úszta meg: Patrick Wiencek ült ki két percre. Az előző két kiírás gólkirálya, Momir Ilic magára talált, és ekkor a német gárda próbálta rendezni sorait, sikerrel: a 24. percben már 11-9-re vezetett. Palmarsson helyett Chema Rodriguez lett az irányító, de nem sok minden változott. A félidőt Domagoj Duvnjak "légi akrobata" gólja és Chema kapufája zárta.

Fel kellett javulnia a Veszprémnek, amely több poszton is cserélt. A 21 százalékkal védő Alilovicot Mikler Roland váltotta, és beállt Iváncsik Gergő is. A védekezés kifogástalanná vált. A 36. percben éppen Mikler védése után Iváncsik egyenlített. A Kiel 17-15-ös hátránynál kénytelen volt időt kérni, végül kilenc játékperc elteltével tudott betalálni.

Az agresszívebbé vált kieli védekezés miatt a veszprémiek is hibáztak, ám a rivális támadásai továbbra is akadoztak. Gaspar Marguc hétméteresét Landin hárította, így az utolsó negyedóra 19-18-as veszprémi előnyről indult.

Folytatódott a szoros, már-már durvaságba hajló csata, Joan Canellast ki is állították a németektől, a Veszprém pedig 1-0-val zárta az emberelőnyt. A Kiel rendre egyenlített, majd Vujin egyre pontosabban célzott, s vezetésével jött az újabb fordulat. A Kiel két perccel a vége előtt kétgólos előnyre tette szert, de előbb Nagy László szépített, hat másodperccel a vége előtt pedig - mivel a kieliek már csak az időt ölték - Marguc harcolta ki a hosszabbítást.

A ráadásban Palmarsson kezdte a gólgyártást, később pedig a padról pihenten beállt Ivan Sliskovic duplájával 3-1-re nyerte az első öt percet a magyar bajnok. Landin ziccert fogott, és ezzel "életben tartotta" együttesét. Cristian Ugalde indulásai után már 30-26 volt az állás, s innen nem engedte ki kezéből a sikert a Veszprém.

A vasárnapi döntős ellenféllel szemben a Veszprémnek pozitív a mérlege: öt győzelem és egy vereség, amely éppen az egymás elleni utolsó felvonás volt még 2012. februárjából.

Korábban:
Kielce (lengyel)-PSG (francia) 28-26 (16-16)

Vasárnap:
a 3. helyért: PSG-Kiel 15.15
döntő: Kielce-Veszprém 18.00 

Ezt már olvasta!?

Veszprémben debütál a közösségi elektromos áram megosztó

Az elektromos hálózati elérés közösségi megosztását tesztelik világ szinten elsőként Veszprémben.

Hideg, szél és akár még havazás is jöhet

Viharkár, nagy mennyiségű csapadék, hófúvás - akár ezek az időjárási elemek is megjelenhetnek a jövő héten.

Tanulságos mese gyerekeknek és felnőtteknek

A Veszprémi Petőfi Színházban vasárnap mutatják be az Egerek című zenés mesejátékot, melyet Urbán Gyula Minden egér szereti a sajtot című műve alapján Tóth Géza állított színpadra.

Új Hallgatói Tehetséggondozó Program indul a Pannon Egyetemen

A programcsomagban egyebek között hallgatói ösztöndíjak, támogatott kollégiumi elhelyezés, mentorálás szerepelnek.

Érdemes Ügyfélkaput nyitni

Akinek még nincs, érdemes Ügyfélkaput nyitnia, mert a regisztráció csak pár percig tart, de annál több előnnyel jár.

Na-Bed