Ismét teljes szépségében ragyog a Bakonyi Ház

Írta:  8200 Veszprém június 12 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Megnyílt a Bakonyi Ház új állandó kiállítása és etnobotanikai kertje szombat délután, amelyhez kapcsolódva családi napot is tartottak.

Sokat vártunk arra, hogy végre teljes szépségében át tudjuk adni ezt az épületet és környezetet - hangsúlyozta S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató. Nem volt egyszerű a feladat, mert a kezdetek nagyon lehangolóak voltak. 2013. november 30-án, csupán öt évvel az első eset után máig sem tisztázott körülmények között égett le a ház - emlékezett vissza.

Veszprém város önkormányzata és a Laczkó Dezső Múzeum 2014 tavaszán nyújtott be pályázatot a Bakonyi Ház látogatóbarát megújítására az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és két ütemben összesen 16 millió forint támogatást nyert. Ezt az önkormányzat 2 millió forint önrésszel egészítette ki. Az első ütemben elkészült az épület falfűtése, amely lehetővé tette az egész éves nyitva tartást. A most záruló második ütemben komplex fejlesztés valósult meg, amely egyaránt szolgálja a műtárgyvédelem és az élményszerű múzeumlátogatás céljait.

Brányi Mária alpolgáremester köszöntőjében arról beszélt, nemcsak birtokba vehetjük ismét a létesítményt, hanem gazdagabb is lett - utalt a ház udvarában ültetett fűszernövényekre. Ugyanis a Bakonyi Ház köré etnobotanikai kert készült, amely a Bakony és Balaton-felvidék jellegzetes, egykor paraszti kultúrában is fontos szerepet játszó növényeiből ad válogatást. A kertben láthatók a parasztkertek jellegzetes növényei, köztük a ma már különlegességnek számító nagyfejű dáliát és egy ősi tulipánfajtát, a Clusius tulipánt is. Emellett helyet kaptak termesztett zöldségnövények és az erdőben-mezőn gyűjtögetett fajok is, köztük táplálkozást és gyógyítást egyaránt szolgáló növények, mint például a berkenye vagy a vadsóska. A kert különlegessége a felfedezését megkönnyítő multimédiás alkalmazás. A látogatók a belépőjegyhez mobil eszközt igényelhetnek, amelynek segítségével azonosíthatják az egyes növényeket, és olyan – sehol másutt nem hozzáférhető – néprajzi információkhoz juthatnak, amelyek a helyi paraszti növényismeretet és használatot mutatják be.

A ház szoba-konyha enteriőrje elsősorban műtárgyvédelmi megfontolásokból alakult át: a leginkább veszélyeztetett 18. századi kerámia- és textilanyagot másolatokkal cserélték ki a múzeum munkatársai, s ezzel növelték a gyermekfoglalkozások alkalmával kézbe vehető tárgyak számát is. A házban folyó élet megismerését, az egyes – ma már nem ismert – tárgyak szerepének megértését kép-, fény- és hangeffektekkel gazdagított hangzó tárlatvezetés szolgálja, három nyelven. A visszatérő veszprémi látogatókat különleges tematikus tárlatvezetések várják, amelyek segítségével augusztus 20-án a kenyérsütéssel, Mindenszentekkor a halotti, húsvétkor a tavaszi, karácsonykor pedig a téli népszokásokkal ismerkedhetnek meg.

A ház évek óta üresen álló hátsó szobájában új kamarakiállítás készült „Időtlen idők?!” címmel, amely a népi kultúra történetiségébe engedi bepillantani a látogatókat a múzeum néprajzi gyűjteményéből válogatott félszáz évszámos tárgy segítségével.

A Bakonyi Ház új szolgáltatásainak népszerűsítését új arculat és marketingeszközök, köztük többnyelvű, turistáknak szóló információs anyagok szolgálják. Megújul a múzeumpedagógia is, amelynek eszköztárába a mobil kemence és sparhelt mellett új, interaktív, kisiskolás gyermekek számára készített kiállításvezető füzet is került.

A nap során a hivatalos megnyitó mellett a Vakok és Gyengénlátók Veszprémi Egyesülete részvételével különleges tárlatvezetést tartottak, bemutatkoztak a bakonyi ízek régen és most, emellett gyógynövénybemutató és interaktív tánc is gazdagította a programot. 

 

Ezt már olvasta!?

Csatornatisztításra hivatkozva próbáltak pénzt kicsalni

A veszprémi rendőrök csalás vétség kísérletével gyanúsítanak egy 52 éves solti és egy 22 éves dunaföldvári lakost.

Baleset a 82-esen

Két személygépjármű ütközött össze Csesznek-Imremajornál, egy személy megsérült.

Le akart lépni a foglalóval

A veszprémi sértett átutalással egyenlítette ki egy autó foglalóját. Ezt követően elérhetetlenné vált az "eladó"!

Élőben közvetített agyműtétet a NatGeo

A páciens, a Parkinson-kórban szenvedő Greg Grindley, a körülményekhez képest jól van az altatás nélkül végrehajtott agysebészeti beavatkozás után.

Múltidéző bábok

Bemutatóval és kiállítás megnyitóval vette kezdetét a Kabóca Bábszínház fennállásának 15. évfordulóját ünneplő programsorozat.

Na-Bed