Szépen cseperedik a fülesbagoly Fotó: Veszprémi Állatkert

Szépen cseperedik a fülesbagoly

Írta:  8200 Veszprém június 30 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az uhu az egyik legnagyobb testű bagolyfaj, Magyarországon fokozottan védett és ritkaságnak számít.

A Veszprémi Állatkert uhu tenyészpárja évről évre szaporulattal örvendezteti meg az állatkertészeket, ami a faj természetvédelmi státuszára való tekintettel rendkívüli jelentőséggel bír - közölte az állatkert.

Idén tavasszal egy példány nagy fülesbagoly kelt állatkertünkben, mely szépen cseperedik, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal. A fiókát az állatkert állatorvosa egyedi azonosítóval, mikrochippel látta el, és az előző évekhez hasonlóan a megfelelő életkor elérését követően repatriálásra kerül majd. Az új élőhelyének kiválasztása a természetvédelmi szempontok figyelembevételével, természetvédelmi őrök segítségével történik.

 

Az uhu az egyik legnagyobb testű bagolyfaj, Magyarországon fokozottan védett és ritkaságnak számít. A hazánkban költő párok számra évről-évre kis mértékben növekszik, melyhez hozzájárul a faj sikeres betelepítése az eredeti költőhelyeire, amiben a Veszprémi Állatkert minden évben részt vesz.

Az uhu éjjel jár táplálék után, kiváló látással és hallással rendelkezik, mely segíti a zsákmány elejtését. Táplálékát főként madarak és kisebb emlősök alkotják, melyeket horgas csőrével könnyedén elejt ez a nagyméretű ragadozó madár. Kerüli az emberek közelségét, a nehezen megközelíthető sziklás területeket kedveli, melyeket elszórtan fák borítanak fészkelő helyet és táplálkozási lehetőséget biztosítva számára.

A Veszprémi Állatkert uhu fiókáját a Fejes-völgyi bagolyröpdében tekinthetik meg látogatók.
 

Ezt már olvasta!?

Télen is biztonságban

A szabályosan közlekedő járművezetők ajándékcsomagot kaptak a veszprémi rendőröktől.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán ismét páros mozi belépőket nyerhetnek.

Esténként lezárják a belvárost

Az Utcazene Fesztivál miatt ideiglenesen forgalomkorlátozásra kell számítani Veszprémben. Több egyirányú utca iránya ellentétesre változik!

Forgalomkorlátozás a Bakonyban

A havazás miatt nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek a Veszprém és Bakonyszentkirály közötti útszakaszon.

Érdemes mindenkinek egyeztetnie saját nyilvántartása szerint a közölt adatok helyességét.

Na-Bed