Nagy kalandra invitálták a nagycsaládokat

Írta:  8200 Veszprém július 07 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Mintegy hatszáz gyermek és felnőtt használhatta díjtalanul a kislődi Sobri kalandpark játékait csütörtökön.

Első alkalommal rendezték meg a Nagy kaland napját a kislődi Sobri Jóska Élmény- és kalandparkban, ahol száz nagy család ( hatszáz gyerek és felnőtt) kapott meghívást a jótékonysági napra. A szervezésben a Nagy Családosok Országos Egyesülete (NOE) is részt vett.

Az egész napos rendezvény célja, hogy kalandokhoz, élményekhez juttassanak olyan nagycsaládokat ( minimum 5 fő) akiknek nincs alkalmuk nyaralásra, hasonló programokon való részvételre – hangzott el a helyszínen.


Kapot Ildikó és Jáger Balázs

 

Ahogy azt a NOE veszprémi elnöke, Kapot Ildikó elmondta, óriási segítség ez a felajánlás azoknak a családoknak, akik egyébként nem tudnának ehhez hasonló programot biztosítani a gyerekeknek. Az első száz regisztrált családnak nyílt alkalma arra, hogy ezt a napot, a bakonyi parkban tölthessék, hogy élhessenek a lehetőséggel, hogy élőben láthassák az éppen húsz éves születésnapját ünneplő Alma zenekart is. A délelőtt 10 órakor kezdődő programot Ovádi Péter, a program fővédnöke, Veszprém város önkormányzatának képviselője, frakcióvezető, Jáger Balázs a Sobri Jóska Kalandpark ügyvezető igazgatója és Kapot Ildikó a NOE veszprémi elnöke nyitotta meg.

Ovádi Péter arról beszélt, hogy „a kalandparkba lépve sok olyan élményben lehet részünk, amelyek a kikapcsolódás mellett segítenek leküzdeni a fizikai korlátainkat, így amikor kilépünk a kapun, nem csak fantasztikus élményekkel távozunk, hanem egy erősebb és kitartóbb emberré válhatunk.” Hozzátette, „Magyarországon az utóbbi időben számos olyan kezdeményezés és program indult, amelyeknek fő kedvezményezettjei a nagycsaládosok, az ő életkörülményeik egyszerűbbé és kényelmesebbé tétele. A Nagy kaland napja a Sobriban ehhez a sorhoz kapcsolódik és ebben vállal kitüntetett szerepet.”

Nem ez volt az első karitatív felajánlása és programja a kalandparknak, hangsúlyozta Jáger Balázs, aki azt is elmondta, hogy kötelességüknek érzik a támogatni a nehezebb helyzetben lévőket, ezért szeretnék ezt a rendezvényt, hagyományt teremtve, minden évben a Népesedési Világnaphoz és a kalandpark születésnapjához, július 11-hez kötni. Az olimpia évében, szintén fontosnak tartják, hogy játékos programokkal segítsenek felhívni a figyelmet a mozgás és a szabadidő hasznos eltöltésének fontosságára, amihez kapcsolódva művészekből álló vetélkedőt is szerveztek a programok részeként.


A celebek kalandos napjáról még több fotó a képre kattintva

 

A nap folyamán egy mozgalmas „celebvetélkedő” is zajlott Bebe, Kováts Vera, Nyertes Zsuzsa, Gájer Bálint, Temesi Bertalan, Moór Bedy, Miss Bee (Somorjai Ilona), Ács Balázs, Farkas Zsolti, Szőlőskei Tímea, Erdélyi Tímea, Pilát Gábor közreműködésével.

Jáger Balázs, a kalandpark ügyvezetője kiemelte még, hogy a rendezvény sikere nem jöhetett volna létre a támogatói felajánlások nélkül. 

Ezt már olvasta!?

Bővült a duális képzések listája

Immár négy tudományterületen 21 képzést nyújt az egyetem a hagyományos mellett duális képzési formában is.

Jóvátételi munka a temetőben

A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jóvátételi programja keretében 6 nap alatt 6 fogvatartott dolgozott felügyelet mellett Veszprémben, a Szél utcai temetőben.

Hét céget vásároltak Veszprémben az egyetemisták

Három napig valódi versenypiaci környezetben tették próbára tudásukat a hallgatók. 

Növekednek az egészségügyre fordítható források jövőre

 Az Egészségbiztosítási Alap jövő évi előirányzata közelítőleg 2059 milliárd forint, szemben az idei 1963 milliárd forinttal. 

Növekednek az egészségügyre fordítható források a jövő évi költségvetési javaslat szerint; a háziorvosi ellátás hatmilliárd forinttal kap többet, 112 milliárddal 746 milliárd forintra emelkedik az összevont szakellátás kerete az ideihez képest.

A parlament honlapjára kedden késő este felkerült előterjesztés szerint az Egészségbiztosítási Alap jövő évi előirányzata közelítőleg 2059 milliárd forint, szemben az idei 1963 milliárd forinttal. A javaslat szerint a gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátásra valamivel kevesebb mint 113 milliárd forint az előirányzat az idei 107 milliárddal szemben. Az alapellátásra és népegészségügy fejlesztésére 4,5 milliárd forint szerepel.  Összevont szakellátásra jövőre 746 milliárd forint fordítható, ez 112 milliárddal több az idei 634 milliárdnál.

A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 1874,7 milliárd forintra nő az idei 1659,8 milliárdról.

Gyógyszertámogatásra jövőre 247 milliárd forintot szánnak a javaslat szerint, ez 16 milliárddal több az ideinél. A gyógyszer-támogatási céltartalék előirányzatát 8 milliárd forinttal magasabb összegben, 58 milliárdban határozták meg.

A szerződések szerinti gyógyszergyártói és -forgalmazói befizetések előirányzata az idei 7 milliárddal szemben jövőre 11 milliárd forint, a folyamatos gyógyszerellátást biztosító gyógyszergyártói-forgalmazói befizetések és egyéb gyógyszerforgalmazással kapcsolatos bevételek előirányzata a javaslat szerint 55 milliárd forint az idei 51 milliárd forint helyett.

Változatlanul 3,6 milliárd forintot szán a kormány a gyógyszertárak támogatására jövőre, illetve szintén nem változik a patikák szolgáltatási díjára fordított előirányzat, ami 4,5 milliárd.

A kisforgalmú gyógyszertárak működési támogatására az idei 700 millióval megegyező összeget szán a kormány, a Patika Hitelprogram kamattámogatására pedig szintén változatlan összeget, 370 millió forintot.
Légimentési eszközpark bérlésével összefüggő kiadások sem változnak érdemben a jövő évi javaslat szerint, erre valamivel kétmilliárd fölötti összeget szán a kormány. Mentésre 29,4 milliárd a jövő évi előirányzat, ez is megegyezik az idei kerettel.

Gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez is támogatást nyújt a kormány, erre jövőre 200 millió forintot különítettek el. 

Az egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének jövő évi előirányzata megközelítőleg 7 milliárd forint, ahogyan az idén is.

Az új budapesti kórház előkészítésére 500 millió forint szerepel a javaslatban működési kiadásként, és 3,5 milliárd forint felhalmozási kiadásként. Idén egymilliárd forint volt erre szánva.

A népegészségügyi termékadóból (chips-adó) 31,7 milliárd forint az előirányzat, ez ötmilliárddal több, mint az idei előirányzat volt. A dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásából az idei 11,5 milliárddal szemben jövőre mindössze 540 millió forintot vár a kormány.

Az egészségbiztosítási ellátások kiadásai fejezeten belül táppénzre 79,3 milliárd a kiadási előirányzat, szemben az idei 65,16 milliárddal. Növekedés látszik a gyermekgondozási díj kiadásainál; az idei 116,3 milliárdhoz képest jövőre megközelítőleg 125 milliárd az előirányzat.

A gyesen és gyeden lévők hallgatói hitelének célzott támogatására az ideivel egyezően 690 millió forintot szánnak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Parlamentben nyújtotta át Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének a jövő évi büdzsé tervezetét. A tárcavezető azt mondta, a jövő évi költségvetésben minden szakterület számára többletforrást biztosítana a kormány az idei évhez képest. A miniszter közölte: az egészségügyre 167 milliárd forint többletforrást tartalmaz a javaslat. 

Szombaton megdőlt a fővárosi napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Na-Bed