Szupercella húz el a város mellett szerda este Szupercella húz el a város mellett szerda este Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Megérkezett a hidegfront

Írta:  8200 Veszprém július 13 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A 71-es útra fák dőltek, Balatonfüreden víz tört a házakba. Tapolcáról is tömegesen érkeztek a bejelentések viharkárokról.

Zivatarlánc csapott le a Balaton északi partjára. A nagy széllel érkező vihar fákat döntött ki a 71-es főút mentén, Balatonfüreden pedig házakba tört be a víz. A katasztrófavédelem megyei ügyeletére percenként több hívás érkezett az elmúlt időszakban, mostanra több mint száz helyen várják a tűzoltói segítséget. A kárfelszámolásban az önkormányzati és a hivatásos tűzoltók is részt vesznek.

Kővágóörsön a strandbüfére dőlt egy fa, amit motorosfűrésszel darabolnak fel a badacsonytomaji tűzoltók. Nem csak a Balaton partján okozott azonban gondokat a vihar, Tapolcán például egy kidőlt fa elektromos vezetékeket és villanyoszlopokat is magával rántott a Martinovics Ignác utcában. Itt a tapolcai tűzoltók dolgoznak, de a munkálatokhoz az áramszolgáltató szakembereire is szükség van. A kidőlt fa miatt az egyik lakóházból nem jöhetnek ki a lakók, a fa ugyanis elzárja az utcafronti kaput. A Pacsirta utcából pedig magas vízállást jelentettek a lakók, ide szintén úton van a tűzoltói segítség. A Veszprém megye határában fekvő Rigácson pedig a szomszédos Vas megyei, sümegi tűzoltók végeznek műszaki mentést, itt egy elszáradt fenyőfa dőlt ki és vágott el egy villanyvezetéket, valamint tört ki egy villanyoszlopot, itt magasból mentő, létrás járművel dolgozik a két raj.

Csopakon égő fához riasztották a veszprémi hivatásos tűzoltókat, akik útközben jelentették, hogy a 73-as főúton is ágak nehezítik a közlekedést - közölte a megyei katasztrófavédelem. 

A front mögött jóval hidegeb levegő érkezik fölénk, csütörtökön alig haladja meg a 20°C-ot a maximum hőmérséklet - jelzi előre a VMeteo.hu.

 

 

Frissítve 22.10

Megközelíti a kétszázat a Veszprém megyéből érkezett kárbejelentések száma az esti vihar után.

Berhidán villám csapott egy családi házba, amely teljes terjedelmében lángol. A pétfürdői és a veszprémi hivatásos tűzoltók dolgoznak a 100 négyzetméteres épület tetőszerkezetén tomboló lángok megfékezésén. A házat átkutatták, senki sem rekedt odabent. Balatonszőlős és Pécsely között kidőlt fák közé rekedt egy autós. A bejelentő végül el tudta hagyni járművével a helyszínt, a fák feldarabolásán a balatonfüredi tűzoltók dolgoznak.

Fák dőltek a vasúti sínekre Tapolca és Nemesgulács között, egy vasúti szerelvény is itt vesztegelt, amíg a tűzoltók fel nem darabolták az egyenként tízméteres fákat. Azóta felszabadították a síneket. Tapolcán szinte teljes egészében lefújta a szél egy ház tetőszerkezetét a József Attila utcában, itt ponyvával próbálják óvni a bent rekedt értékeket a tűzoltók. Szintén Tapolcán mélygarázst öntött el a víz a Radnóti Miklós utcában. Balatonudvarin egy húszméteres fa dőlt ki, három telket is érintett, végül egy köztes épületen akadt fenn. Alsóörsön egy kempingben álló lakókocsira dőlt egy fa, senki sem sérült meg.

Képek az érkező viharról:

 

Supercells 2016-07-13 afternoon

Ezt már olvasta!?

Országos elismerést kaptak a polgárőrök

A rendszerváltást követően, az országban is az elsők között alakult meg a veszprémi Dózsavárosi Polgárőrség.

Rászorulóknak ajándékoztak fenyőfát

Összesen ötven család karácsonyát tette boldogabbá egy vállalkozás. 

Éjfélkor jár le az szja-bevallás határideje

Kedd éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet.

A zenei, irodalmi és egyéb programok megtartása mellett idén a színház áll a Művészetek Völgye fókuszában.

Közeledik a határidő

Már csak napok vannak hátra az szja-bevallás határidejéig, május 22-ig!

Na-Bed