Nyugdíjba vonul a főigazgató Fotó: nol.hu

Nyugdíjba vonul a főigazgató

Írta:  8200 Veszprém július 16 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Dr. Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház leköszönő főigazgatója beszélt az elmúlt tíz év sikereiről és nehézségeiről.

Hivatalosan a 63. születésnapját követően, kedden válik nyugdíjjogosulttá, addig szabadságát tölti dr. Rácz Jenő. Az intézmény vezetését megbízott főigazgatóként dr. Dávid Gyual látja el - hangzott el a  közéleti magazinjában.

Amikor idekerültem, a fenntartó megyei önkormányzat olyan szakmai anyagot fogadott teljes konszenzussal, ami meghatározta a kórház sorsát, fejlesztési programját. Több mint 12 milliárd forintnyi fejlesztést hoztunk az intézménybe. Az országosan kiválasztott hat póluskórház jutott ilyen összeghez, Veszprém nem volt közötte, ennek fényében különösen nagy sikernek számít ez az eredmény, amit kisebb pályázatokból tudtuk megvalósítani - emlékezett vissza a főigazgató az interjúban. Leglátványosabb résznek a regionláis onkológiai központ létesítését nevezte. "Az ország egyik legmoderneb onkológiai központját hoztuk létre, és eltüntettünk egy fehér foltot Magyarország onkológiai ellátásának térképéről."

A külső mellett a belső tartalom is változott. "Tudomásul kellett venni, hogy az orvostudomány változásával az ellátó intézményrendszernek is változnia kell. Veszprém megyében 360 ezer lakosra 13 fekvőbeteg intézmény jutott. Ez abből az időszakból származott, amikor az volt a lényeg, hogy minden kisvárosban legyen lehetőleg egy kórház, és ezekben próbálják a szakma színvonalának megfelelően ellátni a betegeket" - emlékeztetett. Ezzel szemben a mai világban a sürgősségi ellátást, a mentést és az alapellátás közel kell vinni a lakossághoz, azonban a speciális ellátás szakembereket és eszkötöket igényel, így nem lehet mindenhol ott. 

Az orvoshiány minket is érint. "Ha minden területet vizsgálunk, akkor 150 hely betöltetlen" - jelentette ki. "A reumatológia és a mozgásszervi rehabilitáció területén küzdünk komoly hiánnyal, vagy éppen a szájsebészet lesz ilyen terület" - sorolta. Véleménye szerint csökken az elvándorlás mértéke, de még mindig beszélnünk kell róla. Évek, évtizedek kellene, hogy új szakmeberek álljanak munkába. "Ha nem tudjuk vonzóvá tenni a pályát a fiatalok számára, akkor kiöregszik a szakma." 

 

Ezt már olvasta!?

Rajtunk is múlhat egy beteg élete

Különleges és újszerű kampány indult a mentők közreműködésével. Pénteken a veszprémi Lovassy gimnáziumban mutatták be.

Az év képe Magyarországon készült

Ismét díjazták a legjobb hírfotókat.

Magyar meséket adnak elő középiskolások

Hét Veszprém megyei középiskola diákja ad elő hét magyar mesét a magyar kultúra napja alkalmából.

Jelentősen csökkentek a higiéniai hiányosságok

Mintegy 102 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések során a Nébih.

Csaknem ötven lakóházban tett kárt a zivatar

Az esetek többségében a tetőszerkezet rongálódott meg.

Na-Bed