A függetlenségünknek ára van

Írta:  8200 Veszprém augusztus 20 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

István király és Gizella királyné városában augusztus 20-a személyes ünnepünk is - foglamazott ünnepi beszédében Porga Gyula polgármester szombaton délután a várszínpadon.

Ezer esztendős magyar államiságunkat ünnepeljük augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén - kezdte gondolatát a polgármester. “Első királyunk nagyszerű művére emlékezünk, mely nemzetünk legfontosabb öröksége, minden magyar ember közös szellemi tulajdona. Az államalapítás azonban nem egyszeri esemény a történelmünkben. Fáradságos munkáját nemzedékről nemzedékre el kell végeznie a magyarságnak, hiszen változnak az idők, változnak az állam feladatai.”

Szent István országa biztos menedéket nyújtott a magyarságnak, nemcsak háború idején, hanem a békés hétköznapok során is - folytatta Porga Gyula. “A szilárd állam azonban nem háborús létesítmény, sokkal inkább az államalkotók mindennapi életének színtere, melyet képesek megvédeni, ha kell.”

“Első szent királyunk meg tudta védeni Magyarországot a külső és belső ellenzéktől egyaránt. Gizella királyné és István király városában ez az ünnep más, mint a többi ünnepünk. Veszprémet maga Szent István alapította és tette az ország püspöki színhelyévé. Mi, veszprémiek ezért városalapító királyunkat is ünnepeljük augusztus 20-án, Szent István napján.”

Porga Gyula kiemelte, a Szent István által létrehozott állam szilárd alapja a törvény és a rend, amely évszázadokra óta előre biztosított Magyarország fennállását. “A függetlenség, a tövény és a rend olyan szilárd fundemantumai a magyar államiságnak, melyek biztosítják Magyarország létét és működését a legsúlyosabb kihívások közepette.”

A függetlenségnek azonban ára van - húzta alá. “Aki önálló, független államot akar, annak fel kell készülnie a támadásokra. Napról napra olyan kihívásokkal szembesül hazánk, melyek a független magyar államiság alapjait kezdik ki. Időről időre tehát meg kell győződnünk arról, hogy az országunk alapjai érintetlenek és elbírják a terhet, melyek az évszázadok és a jelen kor halmozott ránk.”

A legújabb kihívások egyike - mellyel Magyarországnak is szembe kell néznie - a világméretű migrációs hullám - utalt a jelenre a polgármester. “Új népvándorlás tanúi vagyunk. A törvényesség és a rend szilárd alapjaira épülő független magyar állam is beleremegett a bevándorlók százezreinek érkezésére. A menekültek és üldözöttek befogadása természetesen erkölcsi kötelességünk, aminek erőnkhöz mérten eleget teszünk. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy eldöntse, mikor, kit és milyen feltételekkel fogad be. Minden olyan kezdeményezés, ami kétségbe vonja Magyarország e jogát, az az ország önállóságát és függetlenségét csorbítja. Az október 2-i népszavazás Magyarország függetlenségéről szól. Szent István királyunk uralkodásának egyik tanulsága éppen az, hogy szuveneritásunkat meg kell védeni másokkal szemben és ezt időről időre igazolja a történelem.”

Porga Gyula szerint István király és Gizella királyné városában augusztus 20-a személyes ünnepünk is. “A veszprémi vár ódon falai még őrzik emlékét, akinek városunkat, országunkat, magyarságunkat köszönhetjük. Büszkén és megilletődötten járunk államapapoítónk nyomában, akinek példájában erőt, elhivatottságot és reményt meríthetünk minden időben” - zárta gondolatát Porga Gyula.

A ünnepi műsor részeként a várszínpadon közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és Kertész Dóra énekművész, valamint a Zagyva Banda és a Veszprém-Bakony Táncegyüttes. 

Ezt már olvasta!?

Kiváló minőségű, hibátlan műszaki állapotban lévő helikoptereket vásárolt, az elérhető legjobb ár-érték arány figyelembevételével a rendőrség.

Mintegy 31 milliárd forintos árbevételt ért el a Fornetti

Továbbra is dinamikus, évi 5-6 százalékos bővülésre számítanak.

Betlehemi jászol kiállítás a Szaléziánumban

Profi és amatőr kézművesek egyaránt jelentkeztek A Magyar Kézművességért Alapítvány felhívására.

Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő szerda este Veszprémben, a Cholnoky Jenő utcában. 

Jótékonysági akció a vásárban

A Fidelitas Veszprémi Csoportja hagyományos jelleggel idén is jótékonysági akciót szervez a veszprémi karácsonyi vásár keretében.

Na-Bed