Elektronmikroszkópos laboratórium segíti a kutatómunkát

Írta:  8200 Veszprém szeptember 29 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A laboratórium az egyetem öt kara közül három képzését és kutatómunkáját támogatja.

A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00009 azonosító számú pályázat keretében egy elektronmikroszkópos laboratórium létrehozására nyert támogatást. A laboratórium az egyetem öt kara közül három képzését és kutatómunkáját támogatja: a Mérnöki, a Műszaki Informatikai és a Georgikon Kar oktatói, kutatói, doktoranduszai és hallgatói számára jelent minőségi változást az új kutatási infrastruktúra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 923,72 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás az Európai Strukturális és Beruházási Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében.

A projekt várhatóan az érintett három kar képzési és kutatási tevékenységének minden szintjén hasznosul, és eredményei számos formában jelentkeznek. Az új, világszínvonalú infrastruktúra a műszaki, a természet- és élettudományok területén dolgozó kutatók számára nemzetközi jelentőségű tudományos eredmények elérését és ezek publikálását segíti, valamint a nemzetközi kutatási pályázatokban való sikeres részvétel esélyét növeli. A tervezett “szolgáltató laboratórium” új perspektívákat nyit az anyagvizsgálatban a régió más felsőoktatási intézményei (Széchenyi Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem), kutatóintézetei (MTA ÖK BLI, MTA CsFK GGI) és ipara (Herend, Continental, Valeo, Alcoa-Köfém, Balluff, MOL) számára.

A projekt célja olyan laboratórium létrehozása, amely a változatos elektronmikroszkópos technikák csaknem teljes spektrumában világszínvonalú szolgáltatást nyújt.
Ennek érdekében elvégzendő feladatok:

  • a műszerekkel szemben támasztott igények definiálása,
  • a telepítésükhöz szükséges feltételek megteremtése,
  • a műszerek telepítése, a laboratórium működési rendjének kialakítása,
  • a laboratórium által képviselt tudományos és K+F potenciál széles körben való megismertetése, ezáltal a műszerek felhasználói körének kialakítása, és
  • a szakmai utánpótlás folyamatos képzése.

 

Ezt már olvasta!?

Alvás közben fosztotta ki áldozatát

A 33 éves, Veszprémben élő B. A. több alkalommal lopással is próbálkozott üzletekben.

Kiraboltak egy ékszerüzletet Veszprémben szerdán délután

A gyanú szerint több fiatal férfi kirabolt egy ékszerüzletet a megyeszékhelyen.

Megújult a Petőfi utca

Átadták a felújított Petőfi Sándor utcát. Az újtelepi városrész főutcája három év alatt 220 millió forintos beruházással újult meg teljesen.

Új rendőrségi iroda Herenden

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai birtokba vették a városban kialakított rendőrségi létesítményt.

Az autósok még nem álltak át a csúszós, őszi útviszonyokra

A hosszú ideig tartó napos, száraz időjárás utáni esős, ködös időben sok baleset történt az utakon.

Bakony Média névjegykártya