Halált okozó testi sértés bűntette miatt hozhatnak ítéletet

Írta:  8200 Veszprém október 10 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A vádlott ittas állapotban bántalmazta élettársát, aki később belehalt a sérüléseibe. Szerdán ítélet születhet az ügyben a Veszprémi Törvényszéken.

A vádirat szerint az érzelmi labilitással és indulatkezelési problémákkal küzdő B. K. Z. vádlott a 2014. évben élettársi kapcsolat ot létesített a nála 10 évvel idősebb D. M. sértettel. A vádlott és a sértett között együttélésük alatt – elsősorban az alkoholfogyasztásra visszavezethetően – gyakoriak voltak a veszekedések, ilyenkor előfordult, hogy a vádlott a sértettet többször bántalmazta.

A vádlott és a sértett 2015. szeptember 18. napján a délelőtti órákban együtt indultak Gy.-ből vonattal D.-be, hogy a sértett családi házánál a füvet lenyírják. A vádlott és sértett a házhoz kb. 13 óra 30 perc körüli időben érkeztek meg, majd a sértett a boltba távozott, míg a vádlott délután kb. mintegy egy liter bort fogyasztott el. Miután a sértett a boltból visszatért, a vádlottal közösen a ház hálószobájában a televízió bekapcsolásával hangosan zenét hallgattak, amikor kb. 16 óra 30 perc körüli időben az ittas állapotban lévő vádlott üvölteni kezdett a sértettel, őt „kurvának” nevezve. A sértett a vádlottat megkérte, hogy ezt hagyja abba, aki azonban a kérés ellenére a szidalmazást tovább folytatta, majd egy alkalommal a sértettet – feltehetően – pofon ütötte. A vádlott a sértett bántalmazását a ház előszobájában is folytatta, melynek során a sértett nyakát megragadta, őt nyaktájékon, annak jobb oldalán legalább közepes erővel megütötte, illetve a sértettet has-mellkastájékon – a májánál – egy alkalommal, közepesnél nagyobb erővel megütötte. A sértett a bántalmazás során – feltehetően az ütések miatti elesés következtében – a fejét legfeljebb közepes erővel, a bal falinyakszirt tájékon az előszoba járólap borításába verte, majd a földön fekve maradt.

A vádlott a bántalmazást követően, 17 óra 50 perckor értesítette a mentőket, akik a sértettet életveszélyes állapotban az ajkai Magyar Imre Kórházba szállították. A sértettnél a májrepedés következtében a hasüregben jelentős mennyiségű vér gyűlt össze, amelyet akut műtét során elláttak. A szakszerű műtéti beavatkozás ellenére a sértett keringése 2016. szeptember 19. napján 2 óra után összeomlott, majd a sértett 2 óra 20 perckor meghalt. A sértett halálának oka a vádlotti bántalmazás miatt kialakult vérzéses és traumás shock volt, amelyhez a kiterjedt májsérülés vezetett.

A vádlottnál személyiségzavar és alkohol-abúzus állapítható meg, azonban a személyiségzavara nem olyan jellegű, ami a beszámítási képességét befolyásolná, a vádlott képes volt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje, és ennek megfelelő magatartást tanúsítson.

A főügyészség a vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, valamint a büntetőeljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart szerdán, amelyen a vádlott és a tanúk kihallgatása, a szakértők meghallgatása, továbbá a bizonyítási indítványok függvényében ítélet várható. 

Ezt már olvasta!?

Ismeretlen tettesek betörtek hétfőre virradóra a zágrábi rendőrség egyik épületébe.

Jó tanácsok karácsonyi nagybevásárláshoz

Rengeteg megszívlelendő tanácsot gyűjtött össze a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amivel elkerülhetők lehetnek a kisebb-nagyobb kellemetlenségek.

Hármas karambol Gyulafirátót közelében

Mentőhelikopter is érkezett a helyszínre. 

A Dal: Freddie nyert a Pioneer című dallal

A szakmai zsűri a legtöbb pontot, 34-et Freddie dalának adta, ezt követően a nézők is őt választották.

Új telefonos trükkel próbálkoznak a csalók

Nyereményekre hivatkozva próbálják megtéveszteni a hívott félt - figyelmeztet a rendőrség.

Na-Bed