Cholnoky Jenő földrajztudós rajzvázlatot készít. Cholnoky Jenő földrajztudós rajzvázlatot készít. Fotó: FORTEPAN/CHOLNOKY TAMÁS

Cholnoky Jenőnek állítottak emléket

Írta:  8200 Veszprém október 15 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Emlékkövet és emléktáblát avattak Cholnoky Jenőnek a Magyar Turista Egyesület egykori elnökének a Csatár-hegyi kilátó melletti pihenőnél.

Cholnoky Jenő az egyetemes és magyar földrajz tudomány egyik legnagyobb alakja, fogalmazott az ünnepségen Némedi Lajos Veszprém alpolgármestere. Az eseményen jelen volt a híres veszprémi természettudós unokája, Cholnoky Tamás is - számolt be az eseményről a .

Cholnoky Jenő 1870-ben született Veszprémben. Általános és középiskolai tanulmányit is szülővárosában végezte. Vízépítő mérnökként diplomázott, de a földrajz egész életében meghatározó volt számára. Tudományos munkássága során vizsgálta a hegységek szerkezetét, a felszíni formák keletkezését, a tavak vízállásának változásait.

Az ünnepség keretében leplezték le azt a Cholnoky Jenő tiszteletére emelt emlékkövet és emléktáblát, amit Veszprém és az Édesvíz Egyesület közösen állíttatott a híres természettudós tiszteletére a Csatér-hegyi kilátó mellett.  

 

Ezt már olvasta!?

Közlekedési nehézséget okozott az ónos eső a megye útjain hétfőn

Egymást érték a műszaki mentést igénylő közúti balesetek az ónos eső miatt jégpályává változott utakon január 28-án, Veszprém megye útjain.

Tetejére borult egy személykocsi

Egy kisbusz és egy személyautó ütközött össze a 82-es főút 33-as és 34-es kilométerszelvénye között, Csesznek térségében hétfőn délben.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán ismét páros mozi belépőket nyerhetnek.

Az év legjobb magyar filmjei Veszprémben

Szeptember 3-5. között két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek majd az első Veszprém-Balaton Filmpikniken. 

Az idei ősz volt a legmelegebb 1901 óta

Az idei ősz volt a legmelegebb 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Bakony Média névjegykártya