Cholnoky Jenő földrajztudós rajzvázlatot készít. Cholnoky Jenő földrajztudós rajzvázlatot készít. Fotó: FORTEPAN/CHOLNOKY TAMÁS

Cholnoky Jenőnek állítottak emléket

Írta:  8200 Veszprém október 15 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Emlékkövet és emléktáblát avattak Cholnoky Jenőnek a Magyar Turista Egyesület egykori elnökének a Csatár-hegyi kilátó melletti pihenőnél.

Cholnoky Jenő az egyetemes és magyar földrajz tudomány egyik legnagyobb alakja, fogalmazott az ünnepségen Némedi Lajos Veszprém alpolgármestere. Az eseményen jelen volt a híres veszprémi természettudós unokája, Cholnoky Tamás is - számolt be az eseményről a .

Cholnoky Jenő 1870-ben született Veszprémben. Általános és középiskolai tanulmányit is szülővárosában végezte. Vízépítő mérnökként diplomázott, de a földrajz egész életében meghatározó volt számára. Tudományos munkássága során vizsgálta a hegységek szerkezetét, a felszíni formák keletkezését, a tavak vízállásának változásait.

Az ünnepség keretében leplezték le azt a Cholnoky Jenő tiszteletére emelt emlékkövet és emléktáblát, amit Veszprém és az Édesvíz Egyesület közösen állíttatott a híres természettudós tiszteletére a Csatér-hegyi kilátó mellett.  

 

Ezt már olvasta!?

Megkezdődött a turisztikai kerékpárutak táblázása

Az új, egységes arculatú táblák elsőként a Pannonhalma-Veszprém-Balatonfüred és a Fertőd-Keszthely szakaszokon jelennek meg.

Ingyenes lesz a kéményseprés

Ingyenes lesz a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől a lakosságnak, ennek költségeit az állam állja.

Zivatarok érkezhetnek

Mozgalmas lesz az égbolt felettünk a délutáni óráktól. A hevesebb időjárási események várhatóan elkerülik a várost, de érdemes lesz figyelni a délutáni meteorológiai jelentéseket.  

Összefogással érhetünk el valós eredményeket

Több mint kilenc millió forintot fordítanak Veszprém biztonságosabbá tételére.

A Nébih megkezdte a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést

Elsősorban a nyári rendezvényekhez és az idegenforgalmi szempontból frekventált helyekhez kötődő élelmiszer-forgalmazást, vendéglátást ellenőrzik.

Bakony Média névjegykártya