Kétezer ember hiányzik a megyei munkaerőpiacról

Írta:  8200 Veszprém november 10 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Ismét reflektorfénybe állította a megye gazdaságát a TOP100+200 kiadvány, amely a fejlesztési irányokra is rávilágított.

A kiadványban bemutatott 300 vállalkozás a megye 77 százalékos teljesítményét fedi le - hangoztatta dr. Markonszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke a bemutató alkalmával. Véleménye szerint az elmúlt évtizedekben veszített gazdasági erejéből Veszprém megye részben a szénbányászat, a vegyipar és a bauxit cégek gyengülése, megszűnése következtében. “Új kitörési pontokat kell találni, amelyek integrálhatók a hazai és nemzetközi gazdaságba” - húzta alá a kamara elnöke. Megjegyezte még, nem mehetünk el szó nélkül a szakképzési problémák mellett, ha ez a tendencia folytatódik “abba az ország belerokkanhat” - vélekedett. Ezzel kapcsolatban megjegyezte még, Veszprém megyében jelenleg 2000 ember hiányzik a munkaerőpiacról.

Az ipari termélés volumenváltozása a megyében sokkal jobban teljesít mint az országos átlag

- ezt már Freid Mónika, a Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatás Főosztályának vezetője mondta az elmúlt egy év számaira utalva. Jelentős élénkülés figyelhető meg többek között lakásépítés területén és fokozatosan nőtt a belföldi vendégforgalom is. Ezzel párhuzamosan élénkül a fogyasztási kedv a folyamatosan növekvő reál keresetek mellett. "Négy éve 118 ezer forint volt a megyei átlag nettó jövedelem, ez most 153 ezer forint" - számolt be róla az osztályvezető. A munkanélküliségi ráta elérte a történelmi minimumot, mindössze 2,7 százalék volt 2016 második felében szemben az országos 4,9 százalékkal. Üres álláshelyek főként a járműgyártás, a kohászat és fémfeldolgozás, gumi-, műanyag-, építőipar, vegyipar, valamint a villamos berendezés gyártás területén vannak. 

A gazdasági mutatókat összegezeve elmondható, hogy a tavalyi éves nettó árbevétel alapján

a megye legnagyobb vállalata a Continental Automotive Hungary Kft. 221,4 milliárd forinttal.

A második helyen áll a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. 108,1 milliárd forintos és harmadik a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. 87,1 milliárd forintos árbevétellel. A megye beruházásainak több mint 40 százalékát képviseli ez a három cég - hangzott el. 

Az Év Vállalkozása Díjat kis- és nagyvállalati kategóriában adták át a kiadvány bemutató alkalmával, előbbit az Alap Európa Fejlesztő és Tanácsadó Kft. számára, utóbbit a nass magnet Hungária Gépgyártó Kft.-nek. A Pannon Egyetem és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított Kutatás-fejlesztési és innovációs díjat a Kókai Tömítéstechnikai Kft. képviselője vehette át.
 

Ezt már olvasta!?

Bérlakásépítés a választókerületben is

A fiatalok elvándorlásának egyik nagyon fontos oka az otthonteremtés nehézsége - hangoztatta legutóbbi sajtótájékoztatóján dr. Varga-Damm Andrea.

Júliustól bírságolhatnak a parlagfű miatt

A jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed.

Óriás szoknyakifestő várta a kicsiket

Szülinapi óriás szoknyakifestő mókára hívta a gyermekeket a Gombrich Mester Művészeti Tanodája szombaton délelőtt a Kossuth utcán.

Hatszázmillió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

Egyre többen akarnak a Pannon Egyetemen tanulni

Országosan mintegy hat százalékkal jelentkeztek többen felsőfokú tanulmányokra idén mint korábban. A veszprémi Pannon Egyetem iránt érdeklődők száma ennél is nagyobb mértékben nőtt.

Na-Bed