Sokan a megfázásra is antibiotikumot vesznek be

Írta:  8200 Veszprém november 20 2016 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az antibiotikum "okos" használatára figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az európaiak hatoda nincs tisztában azzal, hogy az antibiotikumok helytelen alkalmazása csökkentheti azok hatékonyságát - írják hivatalos Facebook oldalukon. Az antibiotikumok nem hatnak fájdalomcsillapítóként, és nem szüntetik meg a fejfájást, az egyéb fájdalmakat és a lázat - teszik hozzá.

Az antibiotikumok szedése nem megfelelő okból, például megfázás vagy influenza esetén nem vezet gyorsabb gyógyuláshoz, viszont mellékhatásokat okozhat.

Nincs jótékony hatása a nátha vagy influenza ellen szedett antibiotikumnak: az antibiotikumok egyszerűen nem hatásosak vírusos fertőzések ellen. Ezenfelül az antibiotikumok számos kellemetlen mellékhatást is okozhatnak, például hasmenést, hányingert vagy kiütéseket. Enyhe bakteriális fertőzések esetén, mint amilyen az orrmelléküreg-gyulladás, a torokfájás, a légcsőhurut vagy a fülfájás, az antibiotikum szedése gyakran szükségtelen, mivel az Ön saját immunrendszere legtöbbször képes ezeket az enyhe fertőzéseket legyőzni. A legtöbb tünet sikeresen kezelhető vény nélkül kapható gyógyszerekkel. Az antibiotikumok szedése nem fogja enyhíteni a tüneteket, és nem segít hamarabb felépülni.

Az Európai Antibiotikum Naphoz kapcsolódva hiresztelik, az európaiak harmada nem tudja, hogy az antibiotikumoknak is lehetnek mellékhatásai, illetve minden második ember nincs tisztában azzal, hogy a nátha és az influenza ellen nem hatásos.
 

Ezt már olvasta!?

Karácsonykor is ingyenesen hívható a lelkielsősegély-szolgálat

Évente nagyjából százezeren fordulnak hozzájuk.

Egyirányúsítják az utat az állatkerthez

A Kiskőrösi utcáról csak megközelíteni lehet a Gulyadombot.

Új gyártóüzemet avatott a Balluff

Új gyártóüzemet adtak át a Veszprém megyei Csetényben hétfőn.

Mesekönyv segíti az integrációt

Hiánypótló kiadvány jelent meg Csillagbusz címmel, amely az autizmussal élő gyermekek integrációját segíti az alsó tagozatos osztályokba.

Interneten, biztonságosan

A világháló előnyei mellett meg kell említeni annak hátrányait is. 

Na-Bed