Segítő szándékuk legyen példa mindenki előtt

Írta:  8200 Veszprém február 11 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A Városi Nyilvánosságért Alapítvány idén negyedik alkalommal adta át a Mindennapok Hősei díjakat pénteken este.

A kezdeményezők célja felhívni a figyelmet azokra az embertársainkra, akik életük során munkájukkal, hivatásukkal, életpályájukkal, és minden erejükkel azt a célt szolgálják, hogy önzetlen odaadással segítsék a rászorulókat. Összesen öt kategóriában várták a jelölteket.


Porga Gyula

 

Az esemény házigazdája, Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében rámutatott, egy hiányt pótol ez a kezdeményezés, amit már más megyei jogú városok is követnek. Ennek a díjnak az a különlegessége, hogy a veszprémi polgárok akaratát mutatja, a díjazottak pedig a közöttünk élő hősök, akik mindennap találkoznak a helyiekkel és olyan gesztust gyakorolnak, amitől a veszprémiek egy kicsit boldogabbak. “Az ő segítő szándékuk legyen példa a munkahelyükön is, hogy minél több ilyen szereplői legyenek a közéletnek” - hangoztatta. 

Dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, ifjúság politikai és sportügyi biztosa, a rendezvény fővédnőke úgy vélekedett, az élet legtermészetesebbnek vett fogalmait a legnehezebb meghatározni, például azt, hogy mitől közösség egy város. “Veszprém írásos emlékei mindig emberi kapcsolatokról szólnak” - tekintett a múltba, folytatva, “amikor Veszprém átlépett a polgári életbe, nemcsak közösséget teremtett, hanem értékeket is az önzetlen összefogásoknak köszönhetően. Ahhoz, hogy egy közösség igazán tartós legyen, olyan tagok is kellenek, akikre felnézünk. Nem azzal emelkednek fölén, hogy lenézik a többieket, hanem minőségibb munkát végeznek” - húzta alá.


Dr. Navracsics Tibor

 

A Mindennapok Hősei 2017-ben

Dr. Ballouk Ali

A Cholnoky Ferenc Kórház fül-orr-gégész szakorvosa 1952-ben született a libanoni Baalbek városában. 1975-ben elnyert egy ösztöndíjat, így került Magyarországra, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre. 1982-ben ugyanitt diplomát szerzett, majd ugyanebben az évben megkezdte munkáját aveszprémi Cholnoky Ferenc Kórházban. 1986-ban fül-orr-gégészeti szakvizsgát tett; 1989-benhivatalosan is megkapta a magyar állampolgárságot. Időközben családot alapított, két fiú és egy lánygyermek büszke édesapja és két unokával is büszkélkedhet. 1996-ban megszerezte a gyermek fül-orr-gégészeti szakvizsgát is.
1984 óta sportorvosi tevékenységet folytat a VEDAC-nál, diákolimpiákon, kosárlabda, ifjúsági foci és tájfutás sportágban számíthatnak rá a sportolók. Minden évben állandó orvosa a hátrányos helyzetű gyermekek sportversenyének és, ha ideje engedi, ő maga is teniszezik, vagy tollas labdázik.
Vallja, hogy bármit is csináljon az ember, ha igazán, őszintén végzi, sikeres lehet benne, és az életben ez adja a boldogság alapját. Elmondhatja magáról, hogy minden tevékenységéhez és minden kihíváshoz kitartással és szorgalommal állt neki, és hiszi, hogy mindez meghozza a gyümölcsét.

Osváth István

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gépjárművezetője 1973-ban született Veszprémben. Tanulmányait a Hriszto Botev Általános Iskolábankezdte, majd ennek elvégzése után a Táncsics Mihály Építőipari Szakközépiskola ésSzakmunkásképző Intézetben, csőhálózat-és berendezés-szerelő központifűtés-és csőhálózat-szerelő szakmát szerzett. Ezek után gázvezeték - és készülékszerelő mestervizsgát tett. Egy év sorkatonai szolgálat után, 1994-ben vállalkozóként kezdett el dolgozni a tanult szakmájában főállásban, majd amikor 2002-ben bekerült a tűzoltósághoz, attól kezdve másodállásban.
Szereti a munkáját és a közösséget, amely körbeveszi, ezért szabadidejében is sokat jár össze kollégáival. A 2015-ös országos Tűzoltóversenyen csapata 2. helyezést ért el. Több alkalommal, önként jelentkezett árvíz, és vihar sújtotta területekre, valamint az elsők között vonult ki aziszapkatasztrófához is, ahol igyekezett tudásának megfelelően, gyorsan, pontosan segíteni az embereknek.
A segítségnyújtást már gyermekkora óta kötelességének érzi, mivel édesapja mozgássérült, így édesanyjától öccsével együtt korán megtanulták, hogy a rászorulóknak támaszt nyújtsanak.

 

Némethné Szennyai Mária

A VKTT Egyesített Szociális Intézményének jelzőrendszeres házi segítségnyújtás koordinátora, illetve a Kistérségi Gondozási Központ vezetője 1961-ben született Tapolcán. Az érettségi után Veszprémben, a Megyei Távközlési Üzemnél helyezkedett el. 25 évig dolgozott a munkáltatónál, majd a jogutód Bakonytelnél, valamint a Vivendi Telecom Hungary Rt-nél.
Érdeklődésből kezdett el szociálpedagógiát tanulni, és2004-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karánszociálpedagógus diplomát szerzett, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szociális terepgyakorlat-vezetést tanult, 2008-ban a tereptanári oklevelet is megkapta. 2010-ben pedig a Wesley János Lelkészképző Főiskolán szakvizsgát tett idősek szociális ellátásából.
A diploma megszerzése után az Egyesített Szociális Intézmény akkori vezetője állást ajánlott neki a Veszprémben induló jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban. Örömmel vállalta el a koordinátori munkát, melyet azóta is ellát. 2010-ben az Intézmény feladatai kibővültek, így a kistérségi településeket magába foglaló gondozási központ vezetői feladataival is megbízták. Szakmai munkája főként az étkeztetés és a házi segítségnyújtás területére terjed ki.
Munkáját a kezdetektől nagy empátiával, lelkesedéssel, felelősségtudattal, legjobb tudása szerint igyekszik ellátni. Fontosnak tartja szakmai tudása további fejlesztését, ezért 2007-ben a Veszprémi Hittudományi Főiskolán a Szociális Innovációs Társulás Ariadné Szociális Fejlesztési és Képzési programjain belül részt vett a „Csapatépítés és vezetési ismeretek - Kommunikáció és konfliktuskezelés” kurzuson, majd egy önkéntességről szóló képzésen. Munkája mellett igyekszik időt szakítani önkéntes segítői feladatokra is. Úgy véli, értékrendünket családi neveltetésünk alapozza meg, szülei pedig jó példával szolgáltak. Az emberség, a tisztesség, a becsületesség, a segítőkészség alapvető értékek számára.

Pálmann László

A Veszprémi Rendőrkapitányság vezetőhelyettese, a Bűnügyi osztály vezetője 1964-ben született Budapesten, de kisgyermekkora óta Veszprémben él. 1983-ban érettségizett le a veszprémi Alumíniumipari Szakközépiskolában, majd 1995-ben végzett a Rendőrtiszti Főiskola Bűnügyi Szakán. 2004-ben ugyanitt bűnügyi vezetői másoddiplomát, majd 2010-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán egyetemi végzettséget szerzett.
A sport mindig is fontos szerepet töltött be az életében. A veszprémi Bakony-vegyész Torna Club I. osztályú röplabdacsapatának volt a tagja, majd sorkatonai szolgálata alatt is tovább sportolt.
1987. március 1-jén lépett hivatásos szolgálatba, ahol a mai napig megszakítás nélkül dolgozik. Pályafutását ellenőrző járőrként kezdte, később végigjárta a ranglétrát bűnügyi területen. Voltnyomozó, főnyomozó, alosztályvezető az élet- és ifjúságvédelmi alosztályon. 2000. július 1-től vezeti a bűnügyi osztályt, 2001-től pedig kapitányságvezető-helyettesi feladatokat is ellát.
A rendőrség feladata a közbiztonság, a közrend fenntartása, ami igen nagy érték. Veszprém az elmúlt időszakban több alkalommal volt a legbiztonságosabb megyeszékhely. Irányítása alatt a felderítési és nyomozási eredményesség folyamatosan emelkedett. Munkája során kiemelt területként kezelte mindig is a bűnmegelőzést, főként az időskorúakra és a gyermekekre vonatkozóan.
Fontosnak tartja az állománnyal történő humánuskapcsolatot, a megfelelő parancsnoki gondoskodást. A szakmai munka mellett kiemelt feladatának tartja, hogy az úgymond "eltévedt" embereketvisszavezessék a normális életbe. Bár ez nem tartozik hivatalosan a rendőrség munkájához, számadattal nem mérhető, de elengedhetetlen. A legnagyobb elismerés számára, amikor egy korábbi problémás fiatalember évek múlva bemegy a családjával a rendőrségre, és köszönetét fejezi ki a segítségért.
Mottója: "Szép dolog tanulni, de a legszebb dologtanítani" ezért a napi munka mellett tagja a rendészeti szakvizsga bizottságnak, valamint külső előadóként több alkalommal oktatott a csopaki RendészetiKiképző Központban. Élete alapja a becsületes, kitartó, törvényes munkavégzés és mások önzetlen segítése.

Csermák József

Az Országos Mentőszolgálat mentésvezetője 1969-ben született Veszprémben. 1988-ban az Egészségügyi Szakközépiskolábanérettségizett le, emellett zeneiskolába járt, zongorázott. Az érettségit követő hónapban munkába állt a mentőszolgálatnál, mint mentőápoló. Emellett akötelező sorkatonai szolgálat során pszichológiai asszisztensként dolgozott. 1998 óta megszakítás nélkül dolgozik a mentőszolgálatnál. Folyamatosan kivonuló szolgálatot látott el, rohamkocsin is, majd párhuzamosan a mentésirányításban is részt vett. Emellett 20 évig dolgozott a légi mentésben, pápai és balatonfüredi bázisokon. Az utóbbi két évben fő munkaköre a mentésvezetés, a veszprémi mentőállomáson irányítja a megyei mentés operatív folyamatait. Minden munkakörében számos tanfolyamot elvégzett mentés szakmai, kommunikációs és értékesítési területeken.
A mentők mellett egy kozmetikai cég egyik vezető koordinátora, ami összeköti a civil élettel, és olyan kommunikációs tudásra tanította meg, melyet a mentőknél is kamatoztathat. Kamaszkorától egészen a közelmúltig egy baráti társaságból összeállt zenekar oszlopos tagja volt, ami mindig kikapcsolta és erőt adott a hétköznapokhoz. Emellett felesége kreativitása, és intelligenciája, ami minden nap inspirálja.
Úgy véli, az élet minden területén a segítségnyújtás a legfontosabb. Legyen szó a mentésben az életekről, a vállalkozásban a sikerességről, a zenélésben az örömszerzésről. Célja, hogy a körülötte élők a tőle telhető maximumot kapják, amivel hozzájárulhat a problémájuk megoldódásához. Nem tud elmenni senki mellett, aki segítségre szorul, vagy akinek épp csak egy kis támogatásra, kedvességre van szüksége. Fontosnak tartja az őszinteséget, az egyszerűséget, a szeretetet, hogy jó akaratunkat úgy érvényesítsük, hogy soha senkit ne bántsunk meg vele. 

 

Ezt már olvasta!?

Lézertechnológiás tetőszigetelés

Fejes Godzsa László vagyok, ács-állványozó , hő és lézertechnológiás tetőszigetelő.

Belesétált a rendőrök kezébe

Körözött személyt igazoltattak a veszprémi rendőrök. 

Első síhétvége

Több mint 1115 méter hosszan élvezhetik a pályát a sport szerelmesei az eplényi síarénában ezen a hétvégén.

Tovább fokozódik a parlagfű pollenkoncentráció

A nyár befejeztével sem nyugodhatnak meg a parlagfű allergiások, hiszen az elkövetkező napokban tovább fokozódik a pollenterhelés.

Csaknem ötven lakóházban tett kárt a zivatar

Az esetek többségében a tetőszerkezet rongálódott meg.

Na-Bed