Mutasd meg a Facebook falad, megmondom ki vagy

Írta:  8200 Veszprém február 17 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A legnépszerűbb közösségi oldal célja, hogy jól érezzük magunkat használatakor, ehhez minden adatot felhasznál rólunk. Még akkor is információkat gyűjt rólunk, amikor más oldalakat nézünk.

A Facebook falat böngészve ritkán találkozunk olyan tartalommal, ami merőben ellentétes a mi értékvilágunkkal, ez pedig nem véletlen. Lévai Richárd közösségimédia specialista szerint az oldal célja, hogy minden adatot összegyűjtsön rólunk, amit csak tud, később ezeket felhasználva jelenít meg számunkra tartalmakat, hirdetéseket. “Ez nem csak a regisztrációkor megadott adatokat jelenti, hanem felhasználja a kapcsolati hálónkat, követi, milyen csoportokat keresünk fel, milyen témákat lájkolunk, vagy kommentelünk, esetleg milyen témákat rejtünk el” - ismertette Lévai Richárd, hozzátéve, érdemes időnként megnézni, hogy mit gondol rólunk a Facebook a korábbi tevékenységeink alapján.(Itt érhetők el ezek az információk)

A közösségi oldal akkor is követni tud minket, amikor másfele böngészünk.

Gyűjti az adatokat, hogy merre járunk, milyen weboldalakat látogatunk, vagy éppen milyen eszközöket használunk. A lényeg, hogy a Facebook mindent tud rólunk, adott esetben azt is, amit mi sem vallunk be magunknak. “Hallottunk már olyan esetről, amikor valaki nem értette, miért más nemi identitáshoz kapcsolódó hirdetések jelennek meg nála. Az oldal ilyen látens ügyeket is képes kideríteni” - említett meg egy megdöbbentő példát a specialista.

 

Gyakorlatilag a megjelenő posztok és hirdetések alapján elmondható: ha megmutatod a Facebook falad, megmondom, ki vagy. “A megjelenő tartalmak jól tükrözi azt a burkot, amit az online világban létrehoztunk magunknak. Ez visszatükrözi a mi érdeklődésünket, amiből nem is akarunk kilépni. A Facebooknak is az a célja, hogy ezekben a témákban mutasson nekünk híreket, hogy pozitív élmények érjenek minket. Az adott személyiségtípusoknak megjelenő tartalmak hátránya azonban az, hogy korlátozza a hozzánk eljutó információkat, ezzel együtt kevés más nézetet, vagy szemléletet kapunk” - foglalta össze.

Tudatosan használjuk a közösségi oldalakat.

“Ha szembe jön egy olyan poszt a Facebookon, amivel esetleg nem értünk egyet, nyissuk meg, esetleg olvassuk el, szélesítsük a látókörünket. Persze ez nem könnyű, nehéz olyan cikkeket olvasni, amivel nem értünk egyet, mert lelki munkát igényel és végig kell gondolni a saját hozzáállásunkat. Ez kényelmetlen, egyszerűbb letiltani a szemléletünkkel ellentétes tartalmakat. Ne tegyük! Érdemes megtartani azokat az ismerőseinket, akiknek a világnézete, megosztásai ellentétesek a mi kényelmi szintünkkel” - javasolta Lévai Richárd közösségimédia specialista.
 

Ezt már olvasta!?

Iparszerűen gyártják a kamu híreket

Az utóbbi időszakban már naponta olvasni a legnépszerűbb közösségi oldalon olyan úgynevezett álhíreket, amelyeknek semmi közük a valósághoz. 

Több közteher mértéke csökken

Január elsejétől több lakossági és vállalati adó és más közteher mértéke is csökken, nő a minimálbér és a szakmunkás bérminimum.

Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Emberellenes a meglévő tömegközlekedés Veszprémben

Lakossági fórumot tartottak a veszprémi fejlesztésekkel, beruházásokkal kapcsolatban kedden délután a Cholnoky iskolában.

Őskori maradványokat is rejtő ásatáson várják az érdeklődőket

Több mint hatezer éves település maradványait őrző ásatás területén idézik meg az elődök életét.

Na-Bed