Egy szén-monoxid mérő életet menthet Egy szén-monoxid mérő életet menthet

A fűtési szezon vége nem jelent feltétlen biztonságot

Írta:  8200 Veszprém május 13 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az elmúlt években végzett megelőző tevékenység ellenére nőtt a szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő halálesetek száma Veszprém megyében. 

Az esetek hátterét ismerve elmondható, hogy minden esetben az elhanyagolt állapotú, nem szakszerűen kiépített, valamint megfelelő műszaki felülvizsgálattal nem rendelkező tüzelő-fűtő berendezések okoztak tragédiát - emlékeztet a katasztrófavédelem.

A fűtési szezon vége sem jelent feltétlen biztonságot, az év további szakaszaiban is fennáll a szén-monoxid-mérgezések veszélye, ugyanis a konyhákban, a fürdőkben is sok helyen vannak olyan berendezések, vízmelegítők, amelyekből szivároghat ez a színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Természetesen mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen. A gyilkos gáz az érzékszervek számára észrevehetetlen, a mérgezés során fellépő tünetek, így például a szédülés, a fejfájás, a hányinger, a fáradtság könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.

 A „csendes gyilkos” megjelenésének oka lehet a nyílt lánggal égő berendezés nem megfelelő műszaki kialakítása, például a régi kazáné, ami a szoba levegőjét használja az égéshez. Ahogy az is, ha elmarad a karbantartása, a tisztítása, viszont jól szigetelő ablakokra cserélik a lakásban a korábbiakat, légelszívót szereznek be például a konyhába. Éppen ezért össze kell hangolni a régi és az új berendezéseket, vagy beépíteni az ablakokba szellőzőket. Emellett nagyon fontos a folyamatos levegő utánpótlás érdekében történő szellőztetés. Azonban, még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét.

 A már említett biztonsági óvintézkedéseken túl érdemes egy megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt is felszerelnünk. Ezek közül sokféle van a piacon, viszont mindenképpen fontos, hogy lehetőség szerint szakembertől, ellenőrzött, magyar nyelvű használati útmutatóval ellátott terméket vásároljunk.

Ezt már olvasta!?

E-autók az önkormányzatnak

Bemutatták az Óváros téren azt a két 100%-ban elektromos meghajtású személygépkocsit, melyet pályázati támogatással vásárolt a veszprémi önkormányzat.

A világ 190 országában emlékeznek vasárnap a Nemzetközi Vöröskereszt napjára.

Uzsonnás dobozt kaptak a veszprémi elsősök

Az elmúlt évben megkezdett kezdeményezést folytatva a VHK Nonprofit kft. 650 uzsonnásdobozt jutatott el a veszprémi általános iskolák első osztályosainak.

Ittas járművezetőkre vadásznak

Háromnapos, országos közlekedésbiztonsági akciót indít ma az ittas és a bódult állapotban vezetők kiszűrésére a rendőrség.

Televízióval távozott a kollégiumból

Egy 46 éves nő gondolta úgy, hogy magával viszi egy veszprémi kollégium televízióját.

Bakony Média névjegykártya