Egy szén-monoxid mérő életet menthet Egy szén-monoxid mérő életet menthet

A fűtési szezon vége nem jelent feltétlen biztonságot

Írta:  8200 Veszprém május 13 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Az elmúlt években végzett megelőző tevékenység ellenére nőtt a szén-monoxid-mérgezéssel összefüggő halálesetek száma Veszprém megyében. 

Az esetek hátterét ismerve elmondható, hogy minden esetben az elhanyagolt állapotú, nem szakszerűen kiépített, valamint megfelelő műszaki felülvizsgálattal nem rendelkező tüzelő-fűtő berendezések okoztak tragédiát - emlékeztet a katasztrófavédelem.

A fűtési szezon vége sem jelent feltétlen biztonságot, az év további szakaszaiban is fennáll a szén-monoxid-mérgezések veszélye, ugyanis a konyhákban, a fürdőkben is sok helyen vannak olyan berendezések, vízmelegítők, amelyekből szivároghat ez a színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Természetesen mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen. A gyilkos gáz az érzékszervek számára észrevehetetlen, a mérgezés során fellépő tünetek, így például a szédülés, a fejfájás, a hányinger, a fáradtság könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.

 A „csendes gyilkos” megjelenésének oka lehet a nyílt lánggal égő berendezés nem megfelelő műszaki kialakítása, például a régi kazáné, ami a szoba levegőjét használja az égéshez. Ahogy az is, ha elmarad a karbantartása, a tisztítása, viszont jól szigetelő ablakokra cserélik a lakásban a korábbiakat, légelszívót szereznek be például a konyhába. Éppen ezért össze kell hangolni a régi és az új berendezéseket, vagy beépíteni az ablakokba szellőzőket. Emellett nagyon fontos a folyamatos levegő utánpótlás érdekében történő szellőztetés. Azonban, még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét.

 A már említett biztonsági óvintézkedéseken túl érdemes egy megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt is felszerelnünk. Ezek közül sokféle van a piacon, viszont mindenképpen fontos, hogy lehetőség szerint szakembertől, ellenőrzött, magyar nyelvű használati útmutatóval ellátott terméket vásároljunk.

Ezt már olvasta!?

Kerüljön be az Alaptörvénybe a betelepítés tilalma

Ezt javasolja a Jobbik a választást követően.

Eegyebek mellett a portugáliai Faro, Hannover és több balkáni főváros, így Szarajevó is az új úticélok között van, valamint több járatot sűrítenek a nyáron.

Életmentő lehet az áttelelő madarak etetése

A hótakaró beborítja a madarak élelemforrását, ilyenkor számukra sokkal kevesebb a felcsipegethető mag, növény, rovar és egyéb tápanyag.

Jövőre adókártyával váltható ki a horgászengedély

Ma Magyarországon a hivatalos ügyek többsége csak adókártyával intézhető.

Két embert megölt, majd magával is végzett.

Na-Bed