Kis költségvetésű kerékpáros fejlesztéseket javasol az LMP Veszprémben

Írta:  8200 Veszprém június 10 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

A javasolt fejlesztések megvalósítási költsége nem haladja meg az egymillió forintot. 

A közgyűlés a tavasz folyamán elfogadta Veszprém Megyei Jogú Város Kerékpárforgalmi Hálózati Tervét és Fenntartható Városi Mobilitási Tervét. A dokumentumok sok olyan elemet tartalmaznak, amelyeket a Lehet Más a Politika helyi csoportja már évek óta szorgalmazott - imsertette sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője. Mint mondta, A tervek előremutatóak, és jól foglalják össze a teendőket. Látni kell azonban, hogy a kormány Janus-arcú politikája miatt egyelőre nincs látótávolságon belül sem az aranyosvölgyi viadukt, sem a 8-as és 82-es főutak összekötése. A városvezetés halogató hozzáállása miatt 2018 végéig a helyi járatos buszközlekedésben sem várható változás. A belváros és a vasútállomás közötti kerékpárút kialakítására is várni kell még. A források előteremtése a fejlesztések esetében mindig kihívást jelent, de vannak olyan elemek, amelyek kevés anyagi ráfordítással is megvalósíthatók, ha megvan a szándék.

Zelenák Adrián, a Tulajdonosi Bizottság LMP-s külső szakértője szerint most a tervezett kerékpáros fejlesztések közül emeltük ki azokat, amelyek megvalósítási költsége nem haladja meg az egymillió forintot, megvalósításuk beütemezhető a városi közlekedési infrastruktúra tervezett karbantartási munkálataiba, és/vagy nem igényelnek további távlati tervezést, így nincs akadálya a mielőbbi cselekvésnek:

  • Kossuth L. u. gyalogos-kerékpáros zóna
  • Forgalomcsillapított övezetek kijelölése, bővítése
  • Aranyoskút u., Árpád u.-Pajta u. kerékpáros nyom
  • Kopácsi u. kerékpáros nyom
  • Ady Endre utca kerékpáros nyom
  • Lóczy Lajos utca kerékpáros nyom
  • Meglévő kerékpárutak közlekedésbiztonsági fejlesztése
  • Egyirányú utcák ellenirányú megnyitása kerékpárosok számára

Zelenák Adrián külső szakértő azt javasolja a Tulajdonosi Bizottságnak, hogy a bizottság kérje fel Veszprém MJV  Városüzemeltetési Irodáját ezen intézkedések megvalósításának előkészítésére és a költségek pontos kalkulációjának megkezdésére.

Ezt már olvasta!?

Választás 2018 - A biztonság és a gyarapodás a tét

Porga Gyula polgármester a délelőtti órákban adta le szavazatát a családja körében a Botev iskolában. A voksolás után a döntéséről beszélt. 

A kéménytüzek megelőzésére figyelmeztetnek

Bár a hivatalos fűtési szezon csak október 15-én kezdődik, a hidegre fordult idő miatt sok háztartásban már fűteni kezdtek.

Az összforgalom 138,5 milliárd forintot tett ki.

Jóváhagyták a szavazólapok mintáit

Jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

A szakszervezetek határozottan ellenzik a autópálya-matricák bevezetését.

Na-Bed