Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Írta:  8200 Veszprém június 22 2017 Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Egy Csillag utcai lakás konyhájában található nyílt égésterű gázkazán közelében telepített szén-monoxid érzékelő jelzett be.

Szerda délután a megyeszékhely egyik Csillag utcai lakásához riasztották a veszprémi hivatásos tűzoltókat - közölte a katasztrófavédelem. A tűzoltók műszerei által mért értékek ugyan alacsonynak tekinthetők, a gyors intézkedés mindenképpen fontos volt, hiszen a gáz belélegzése hosszabb távon rosszullétet, fejfást, illetve hányingert okozhat. Nagyon fontos kiemelni, hogy a vízmelegítésre is használt nyílt égésterű tüzelő-fűtő berendezések nem csak a fűtési szezonban, hanem az év minden szakában okozhatnak veszélyt. A káresemények elkerülése érdekében a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbi közleményben hívja fel a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

Mint közölték, a fűtési szezon vége sem jelent feltétlen biztonságot, az év további szakaszaiban is fennáll a szén-monoxid-mérgezések veszélye, ugyanis a konyhákban, a fürdőkben is sok helyen vannak olyan berendezések, vízmelegítők, amelyekből szivároghat ez a színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Természetesen mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen. A gyilkos gáz az érzékszervek számára észrevehetetlen, a mérgezés során fellépő tünetek, így például a szédülés, a fejfájás, a hányinger, a fáradtság könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.

 A „csendes gyilkos” megjelenésének oka lehet a nyílt lánggal égő berendezés nem megfelelő műszaki kialakítása, például a régi kazáné, ami a szoba levegőjét használja az égéshez. Ahogy az is, ha elmarad a karbantartása, a tisztítása, viszont jól szigetelő ablakokra cserélik a lakásban a korábbiakat, légelszívót szereznek be például a konyhába. Éppen ezért össze kell hangolni a régi és az új berendezéseket, vagy beépíteni az ablakokba szellőzőket. Emellett nagyon fontos a folyamatos levegő utánpótlás érdekében történő szellőztetés. Azonban még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét.

Ezt már olvasta!?

Előre látással csökkenthetők a viharkárok

Az alábbi óvintézkedéseket ajánlja a katasztrófavédelem.

Hiába az enyhe idő, kell a téli gumi

Bár enyhe a tél, de éjjel azért még van, ahol megmutatja magát a hideg és a fagy, ami főleg az autósoknak veszélyes.

Ingyenes lesz a közterületi parkolás az év utolsó napjaiban

A VKSZ Zrt. ügyfélszolgálatainak és szolgáltatásainak elérhetősége a karácsonyi ünnepek alatt.

Megfelelő a vízminőség Veszprém megye természetes strandjain

A vízminták alapján a megye összes érintett strandja fürdőzésre alkalmas.

Moziba visszük!

A Cinema City Balaton Plaza és a 8200.hu közös játékán ismét páros mozi belépőket nyerhetnek.

Bakony Média névjegykártya